Oldalak

2012. szeptember 16., vasárnap

James Dashner: Az útvesztő

Cartaphilus Kiadó/Carta Young 2012
366 oldal
Goodreads: 3,98
Besorolás: YA, disztópia

Nagyon jó ötlet a Cartaphilus Kiadótól a Carta Young sorozat elindítása, ami a 15-21 éves young adult korosztályt célozza meg. Elsőként James Dashner nagy sikerű Maze Runner sorozatának első része jelent meg Az útvesztő.

Rögtön az elején jöjjön a fekete leves is, nem tudom túltenni magam ezen a borzalmas borítón. Ha már nem tartják fontosnak az eredeti borítóval való megjelentetést, ami megjegyzem az eladási adatokban meghálálja a befektetést, legalább olyan tervezze a borítót, aki olvasta a könyvet, vagy valamiféle tisztelettel közelíti meg a feladatot. A középső kocka és a betűtípus megfelelő, de körülötte nyolc szabályos négyzetnek kéne lennie. A kijáratokhoz itt pont falak kerültek. Mindez nyakonöntve ezzel a takonyszerű cuccal, ami leginkább idegpályákhoz hasonlít (de miért, legalábbis ebben a részben miért?).  Egy biztos, a könyvesboltban eszem ágában sem lenne levenni a könyvet a polcról, kizárólag a külföldi jó vélemények miatt rendeltem meg. Szerencsére nem jártam rosszul.


Thomas egy sötét, hideg liftben ébred tudatára és a nevén kívül semmire sem emlékszik az addigi életéből. Félelem, zavarodottság és kíváncsiság lesz úrrá rajta, vajon mit követett el, hogy ebbe a helyzetbe került? Amikor a lift megáll, néhány srác kihúzza őt a szabadba, végre körülnézhet. A látvány titokzatos, rémisztő, idegen. A Tisztás egy szabályos négyzet alakú terület, égbe veszően magas falakkal körülvéve, minden oldalán egy-egy  réssel, ami mögött újabb folyosók tűnnek fel. A Tisztáson néhány tucat fiú él, 10-18 évesek, akik megpróbálnak egy mini társadalmat kialakítani ezen a reménytelen helyen. Mindenki a képességeinek megfelelően dolgozik, önellátásra törekednek, amellett, hogy az "Alkotók" hetente küldenek ellátmányt nekik, és havonta egy újabb srác érkezik a lifttel.
A legügyesebb fiúk alkotják a Futárok csapatát, akik minden nap kimennek a négy kapun, hogy feltérképezzék az útvesztőt. Ugyanis a Tisztás egy szabályos 9 részre osztott négyzet közepén helyezkedik el. A futárok 2 éve járják be a területüket minden egyes nap feljegyezve minden változást, ami a kijáratra utalhat. Nincs könnyű dolguk, mert a falak is mozognak. Mégsem ez a legnagyobb baj, az útvesztőben szörnyetegek lesnek rájuk,  a Siratók, amik gépek ás állatok bizarr keverékei, a szúrásuk halálos.
Thomas az első naptól fogva érzi, hogy a Futárok között a helye, lassan megismeri a többieket, a mindennapjaikat, a feladatokat és rájön, hogy egészen más módszerrel kell keresniük a megoldást, mint eddig. De nem biztos, hogy lesz elég idejük, mert Thomas érkezése után egyre több változás áll be, a  lifttel sem a szokásos ellátás érkezik, hanem egy félholt lány.

Végre egy könyv, ami lekötött az első oldaltól az utolsóig!!!  A történet alapötlete nagyon tetszik, gondolom a hatalmas rajongótábor is osztja ezt a véleményemet, az útvesztő, a kiút keresése nagyon érdekes és izgalmas téma egy könyvben illetve filmben is. A világfelépítéshez csak gratulálni tudok kedves James, hihetetlenül jól sikerült. A Tisztás, a végtelen falak részletesen meg vannak jelenítve, tökéletesen magam elé tudtam képzelni a helyszíneket. A remek leírások nem csak a környezetre vonatkoznak, itt minden egyes szereplő erős karakter. A Tisztársak kb. ötvenen vannak,  a történet során a főszereplőn és a hozzá beosztott segítőjén kívül a csoportok elöljáróit ismerjük meg jobban. 
A kezdeti kétségbeesés után mindenki alkalmazkodik a helyzethez, belerázódnak ebbe a világba. Sejtik, hogy valami kísérlet alanyai, és igyekeznek is a lehetőségek szerint megtalálni a kiutat. Tetszett, ahogy leleményesen megoldják a helyzeteket, szabályokat állítanak fel, amit betartanak, de valahogy mégsem jutnak előre, valami hiányzik. Thomas érkezésével változások következnek be, ő valahogy másképp gondolkozik, bátrabb, mint a többiek, és jó ötletekkel áll elő. Bár később kap hangsúlyt, Theresa, az egyetlen lányszereplő  is szimpatikus, szerethető karakter.
Nem mondhatom, hogy bármit is kitaláltam volna előre. Meglepő volt minden egyes fordulat, mint ahogyan a regény vége is. Persze annyi borítékolható, hogy lesz aki kimenekül, na de a körülmények, és a végső események igazán meglepőek voltak. Nagyon elgondolkodtató a könyv, nem tudok tőle csak úgy megszabadulni, biztosan újraolvasós lesz. 
Kinek ajánlom? Uniszex. Olyan kevés ya könyv van, amit szívesen olvasnak fiúk, ez a könyv  bátran ajánlható nekik is, oda fog ragadni a kezükhöz.  Ami miatt 15 éven felüli, az a nem kevés erőszak és véres jelenet, ami jelen van a könyvben, de ez ne hangozzon negatívan, mert kellenek is, hogy borzonghassunk rajta.  
A sorozat angolul megjelent részei:

#0.5 The Kill Order (2012. aug.)
#1    The Maze Runner (2009. okt.)
#1.5 Thomas's First Memory of the Flare (2011 okt. mindössze 4 oldal, angolul ITT)
#2    The Scorch Trials (2010. okt)
#3    The Death Cure (2011. okt.)

Természetesen a filmes jogok eladva! Rajongók már castingolnak, ahogy a fenti kép is mutatja. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen filmet tudnak kihozni ebből a remek sztoriból.
 
Borító: Fenti kifogások miatt büntetem az egyébként remek könyvet egy feles levonással.

Kedvenc karakter:  Alby a mogorva, Chuck az ártatlan, Minho a barát, Thomas az ész.


Szárnyalás: Az útvesztő önmagában szárnyalás.

Mélyrepülés: Nincs

Érzéki mérce: Nincs szerelmi háromszög, sőt szerelem sincs. Az egyéb kegyetlen jelenetek miatt 15 éven felül ajánlom.

Értékelés:

7 megjegyzés:

  1. Nekem is ezek voltak az első asszociációm a zöld izére:
    1. takony
    2. idegsejtek XD
    Hát, a borító valóban nem egy nagy durranás. Nekem is nagyon tetszik amúgy a könyv, szerintem még a héten befejezem, nagyon gyorsan fogy.

    VálaszTörlés
  2. Igen, a magyar borító sokkal undorítóbb! Egyébként nem lehet tudni hogy mikor jelenik meg a többi rész magyarul?

    VálaszTörlés
  3. Engem is érdekelne a következő rész magyar megjelenése. Tudtok róla valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem, de mivel forgatják a filmet az első részből ez talán előre viszi a dolgokat. A Cartaphilus mostanában eléggé le van maradva.

      Törlés
  4. A kedvenc könyvem már fél éve. Én a borítón nem botránkoztam meg annyira. Szerencsére pont akkor olvastam, amikor egy sítáborból jöttem haza, és volt elég időm a hat órás út alatt...bárcsak megjelenne már a többi rész magyarul!!!

    VálaszTörlés
  5. Én először azt hittem hogy a könyv valami minotauruszos történet a borító alapján. Ennyit a borítótervezői munkáról amúgy már másodszor olvasom de ugyanolyan izgalmas mint először

    VálaszTörlés