Oldalak

2024. április 30., kedd

Colleen Hoover: Heart Bones - A szív csontjai


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Colleen Hoover legújabb regényét Heart Bones - A szív csontjai címmel. Milyen jövő várhat egy szegény sorsú, megviselt lelkű lány és egy gazdag, mély sebeket hordozó srác kapcsolatára? A kíváncsi kérdések és az őszintének tűnő válaszok segítenek megfejteni egymás titkait? Kövesd végig a blogturnét, válaszold meg a kérdéseket és megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában!
 
Könyvmolyképző Kiadó 2024. Rubin pöttyös
336 oldal
Fordította: Sereg Judit
Goodreads: 4,25
Besorolás: YA/NA, romantikus, realista

A ​szerelem néha akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá.
A szegénységben és nélkülözésben töltött gyermekkora után Beyah Grim kemény munkával végre kijuthat Kentuckyból: teljes ösztöndíjat kapott a Penn State Egyetemre. De két hónappal azelőtt, hogy jobbra fordulhatna a sora, egy váratlan haláleset után otthon nélkül marad, és kénytelen a nyár végét Texasban tölteni az apjával, akit alig ismer. Beyah csak abban bízik, hogy a nyár hamar eltelik, és sem ideje, sem türelme nincsen Samsonhoz, a szomszédban lakó gazdag, mindig komoly sráchoz. Kettejük között mégis olyan erős a szikra, hogy azt nem hagyhatják figyelmen kívül. Mivel a jövőjük az ország különböző sarkába szólítja őket, úgy döntenek, nem lehet köztük több felületes nyári románcnál. Sajnos azonban egyikük sem tudja, milyen örvény les rájuk, és a végén a szívüket talán a mélységbe ragadja.


Szinte semmit sem tudtam Colleen Hoover friss megjelenéséről, ezért meglepetésként ért, hogy ez a regény műfaját tekintve a young adult/new adult határán mozog, a szereplők épphogy beléptek a fiatal felnőtt korba.  A történetet a főszereplő lány, Beyah szemszögéből olvashatjuk, aki nehéz gyerekkoron van túl, egy függő anya mellett kellett felnőnie, tulajdonképpen inkább mondhatjuk, hogy túlélnie, hiszen gyakran nem volt ennivalójuk sem. Amióta munkát tudott vállalni, az összes szabadidejében pénzt keresett, már amennyi ideje marad az edzések mellett. Sikerült bejutnia egy röplabdás ösztöndíjra, ami ugyan az ország legtávolabbi végébe juttatja, mégis nagyon várja, alig két hónap választja el az új életétől. Az anyját egy délután azonban holtan találja, így mennie kell a bérelt mobilházukból, a felhalmozott tartozás miatt azonnali hatállyal. Átmenetileg az apja új családjának óceánparti nyaralójába utazik Texas államba. Az apjával korábban évente két hetet töltött, de már két éve nem látta, egyébként is alig-alig ismerik egymást. Apja új felesége és nevelt lányuk Sara örömmel fogadják, próbálják megismerni. Beyah korábban főleg a szegénység miatt nehezen barátkozott, kapcsolata alig volt, pasizás sem került szóba. Most Sara bevonja őt a baráti társaságba, és mindenáron össze akarja hozni Samsonnal. A srác a szomszédban lakik, a családi nyaralóik kiadását intézi. Hiába pattognak közöttük a szikrák, mindketten józanul belátják, hogy ősztől az ország két ellentétes végében fognak új életet kezdeni, elvileg semmi értelme kapcsolatba bonyolódni. De a sérült lelkek felismerik egymást, mindketten meg akarják fejteni a másik féltve őrzött titkait.
Beyah karaktere egy nagyon kemény lányt mutatott be, aki megtanult életben maradni a függő anyja mellett, mégpedig úgy, hogy sikerült egyetemi ösztöndíjat szereznie. Az óceán partján egész más életbe csöppen, új családot kap, barátokat, és igazi, sosem tapasztalt öleléseket. Nehéz volt megnyílnia, ahogy Samsonról is nagyon lassan tudta lefejteni a rétegeket. A kínos kezdet után barátság szövődik közöttük, majd egyre több. Csakhogy a barátoknak őszintének kellene lenniük egymással, pedig egyre több jel utal arra, hogy valami nagyon nincs rendben.
Számomra sokat adott az olvasásélményhez, hogy a tengerparton játszódik a cselekmény, napfelkeltével, lubickolással, tábortűzzel. Ez némileg oldotta a szívszorító, feszült hangulatot, ami végigvonult a regényen. De ilyen stresszoldó elem volt a talált kutya is, mondjuk kicsit féltem, hogy mi lesz vele a nyár végén, de ez a kérdés simán megoldódott. 
Samson karakteréről nehéz bármit is írnom, nem akarok spoilereket még véletlenül sem elárulni, elég annyi, hogy megértettem őt és a tetteit. Imádtam a beszélgetéseiket Beyah-val, érdekes lesz egy újraolvasásnál jobban odafigyelni minden apró részletre. Alig tudok választani, sok kedvenc pillanatom volt Samsonnal kapcsolatban, például amikor szurkolt a lánynak a strandröpi meccsen, és a fordulópont utáni erejét is csodáltam. Hangsúlyos volt a regényben a családi kapcsolatok hiánya, az ebből eredő lelki sérülések hatása, a szerző itt is bemutatott pár példát a borzalmas szülőkre. Ugyanakkor az új családba való beilleszkedés, a bizalom lassú épülése reménykeltő volt. Beyah és Sara kapcsolatának alakulása szívmelengető, oda-vissza tudtak adni egymásnak új dolgokat, a testvéri kapcsolatból fakadó előnyök megfizethetetlenek. Persze számtalan csodálatos mondat hangzik el a regény során, néhány vers is. Szerintem ennyi világsikerű regény után már nem kell méltatnom a szerző stílusát, most is hozza a legjobb formáját. 
Abban volt némi hiányérzetem, ahogy Beyah és az apja kapcsolata alakult, bár elmondhatom, hogy végül is rendeződött. Még több beszélgetésről szerettem volna olvasni, amikben mesélnek a korábbi találkozásaikról és még többet a jelenlegi helyzetről. Beyah apja időnként meglepett, például az egyik kedvenc jelenetem volt a zuhanyzós/behúzós eset, ez fenomenális poén volt, aztán a "szomszédban töltöm az éjszakát" kínossága sem volt semmi. A csavar nem lepett meg igazán, mert elég sok a ráutaló részlet, kitalálható, mi folyik itt valójában. A vége teljesen elvarázsolt, örültem, hogy így alakult a sorsuk, én nagyon drukkoltam ennek a két fiatalnak. Kétszer is visszaolvastam az utolsó fejezetet, kicsit meseszerűre sikerült, de jólesően. Emlékezetes karakterek maradnak a főszereplők, leginkább azért, ahogy összepasszoltak ebben a történetben, szinte lelki társakként. Megtanultak bízni egymásban, ez a folyamat végül meghozta a gyümölcsét.
Még egy megjegyzés: A könyvben szerepel egy jelenet, amit már más könyvekben is többször olvastam, mint valami jó kis poén: a spontán tetoválás ötlete. Mivel a lányom kb. 13 éve tetovál, van rálátásom az ilyen esetekre. Ne tetováltassunk hirtelen felindulásból, ez egy olyan dolog, amit jól át kell gondolni. Az meg, hogy még csak nem is látom, hogy a másik mit választ, nekem inkább ijesztő élmény volt, még olvasni is.
Összességében, ha ez lenne az első CoHo könyvem, ötöst adnék rá, de a többihez viszonyítva mégsem lett kedvenc, de majdnem. Talán mással is előfordul ez, de nekem minden egyes CoHo könyv olvasása után kedvem lesz újraolvasni a többit, annyira magával ragad, annyira nekem ír. Épp a minap néztem meg, ez a regény volt a 26. könyvem a szerzőtől, ezzel a második legtöbbet olvasott szerzőm Agatha Christie után. Nem bánnám, ha utolérné!
Képek: Pinterest

Borító: Nekem annyira nem jön be sajnos.

Kedvenc karakter: Samson, Beyah.

Szárnyalás: Amikor Beyah megnézi a memóriakártyát.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Lassan alakulnak az érzelmek, az erotika nincs túltolva, inkább érzelmi utazás, mintsem érzéki.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:

A kiadó webshopjában elérhető a regény beleolvasója, ennek alapján könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon feltett kérdéseket.  A válaszokat írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
KÉRDÉS:  BEYAH ANYUKÁJA HÁNY ÉVES?

Állomások:
04.30. - Kelly & Lupi olvas
05.03. - Readinspo
05.06. - Kitablar
05.09. - This is my (book) universe



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése