Oldalak

2024. április 30., kedd

Neal Schusterman: Próféta (Kaszások kora #3)

 


Neal Shusterman trilógiája az utolsó részéhez érkezett. Lépjünk be együtt ismét a kaszások világába, és derítsük ki közösen, hogy vajon sikerül-e a hataloméhes főpengének átvenni az irányítást az egész világ felett. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Lampion Könyvek, 2024
528 oldal
Fordította: Vereckei Andrea
Goodreads: 4,19
Besorolás: YA, ifjúsági, fantasy, utópia,

A Kaszás és a Viharszem című bestseller folytatása

„Bárki beszélhet a Viharszemhez. De csak nekem válaszol.”
Örökkévaló megsemmisült. Citra és Rowan eltűnt. A Viharszem elnémult. Úgy tűnik, már semmi nem áll a hatalomra éhes Goddard főpenge útjában, hogy átvegye az irányítást a kaszások, sőt a világ fölött. Vajon megállíthatja őt még bárki? Vagy végleg összeomlik a kétszáz éve fennálló tökéletes rend?
A trilógia befejezésében egy félszeg fiúból akarata ellenére próféta válik. De sikerül-e véghez vinnie a küldetését, ha senki, még ő maga sem tudja pontosan, mi az?

A Kaszások kora-trilógia utolsó része

És eljutottunk a befejező kötethez. Hatalmas utat jártunk be a főhőseinkkel együtt, akik a megszeppent Kaszás tanoncokból szó szerint hősökké nőtték ki magukat. És milyen út vezetett el idáig! Könnyel, vérrel, izgalommal, lemondással, sok-sok fájdalommal volt kikövezve ez az út. És, ha őszinte szeretnék lenni, akkor még mi minden vár majd rájuk!

A történet nagyjából ott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért (innentől lehet, hogy lesz, ami picit spoileres annak, aki nem olvasta még el a második részt). A nagyjábólt azért tettem bele, mert ahogy a későbbiekben kiderül, körülbelül 3 év telt el az Örökkévaló elsüllyedése óta.

A sziget ugye elsüllyedt, Rowan és Citra pedig eltűntek. A kaszások vezetését Goddard vette át, a Viharszem pedig mindenkit kihágónak nyilvánított és egyetlen egy emberrel hajlandó csak kommunikálni. Belőle persze proféta válik, mindenki őt isteníti, hiszen a Viharszem volt eddig az életüket befolyásoló, meghatározó "dolog", ami most csak ezzel az egy emberrel áll szóba.
Mondhatjuk úgy is, hogy a harmadik részt főleg a káosz és a fejetlenség uralja, ahol a rossz (Goddard) is próbál hatalomhoz jutni és Viharszem is beindítja a tervét. A terv pedig engem speciel nagyon kíváncsivá tett, hiszen tudtam, éreztem, hogy mindennek van valami oka, hogy Viharszem is valamire készül, de a szerző nagyon ügyesen, szinte csak a könyv utolsó harmadában fedte fel a kártyákat. Addig apró morzsákat szórt csak el mindenféle visszaemlékezések és naplóbejegyzések formájában.

Amit el kell mondanom, hogy sajnos számomra rettentő lassan indult be az utolsó könyv. Az elején csak kapkodtam a fejem, annyi új (és számomra akkor még) érdektelen információ ömlött rám, hogy nagyon nekikeseredtem, hogy mi lett ebből a jó kis sorozatból. Aztán beindult a történet és onnantól már szinte lerakhatatlan lett. Több szálon futott a történet, volt, ami izgalmasabb volt, volt, ami kevésbé, de mindre szükség volt, hogy összeálljon az egész.
A világképünk pedig végre kiszélesedett. Az első részben Rowan és Citra révén betekintést nyerhettünk a Kaszások szűk közösségébe. A második részben már távolabbra is utazhattunk, de még itt is inkább a Kaszásokat ismerhettük meg. És ebben a részben pedig már kontinenseket is váltunk és megismerhettünk másokat is.

Amit nagyon sajnáltam, hogy Faraday Kaszás rettentő keveset szerepelt benne, ahhoz képest, hogy első részben (és talán még a másodikban is) mennyi szerepe volt. De tudomásul kellett vennem, hogy itt már nem ő a főszereplő, ő segített nekik az útjukra indulni, az ő ideje már lejárt. De valahogy Rowannál is úgy éreztem, hogy nagyon nem tud a szerző mit kezdeni a karakterével. Amennyire pörgött a második részben, amennyi mindent véghezvitt, ahhoz képest itt csak "lébecolt". Ott volt, de túl sokat nem tett hozzá a történethez. Citra picit jobban járt, ő azért aktív szereplője volt ennek a résznek is, de igazán, aki a főszereplője lett, az Greyson Tolliver. Őt az előző részben ismerhettük meg és igen, ő az, akivel a Viharszem hajlandó kommunikálni és akit talán a maga módján kedvel is. Segíti a fiút, mellette áll, bár az is igaz, hogy nem önzetlenül, hiszen ő az, aki a "kéz" lesz Viharszem tervének megvalósításánál. És hogy mi az a terv? Na azt nem árulom el, ehhez el kell olvasnotok a könyvet:).

Amit még mindig nem tudtam kellően elhinni, az a szerelmi szál. Citra és Rowan nagyon cukik együtt - már amikor végre már együtt vannak, de árulja el nekem valaki, hogy mikor alakult ki náluk ilyen mély kötelék? Vagy én egy másik könyvet olvastam eddig? Valahogy megint úgy éreztem, hogy a szerző férfiként nagyon jól csűri-csavarja a történet szálat, érdekfeszítően ír, de a szerelmi szálnál elbukik. Igazából szerintem ide nem is kellett volna szerelmi szál, elég lett volna, ha barátok lesznek, hiszen egy barátság is lehet mély és lehet életre szóló. És igen, számomra ez sokkal hitelesebb lett volna.

És a történet befejezése? Szerintem eléggé megosztó lesz, sokan nem ilyen véget szántak volna a történetnek. Nekem picit keserédes lett, de így ahogy volt, tetszett. Sok szálat lezárt a szerző, de maradtak nyitott szálak is, amelyekkel simán tovább lehetne vinni ezt a történetet. De könyörgöm, ezt ne a rajongók nyomására tegye, hanem akkor, ha tényleg van mit még elmesélnie. De ha lesz ilyen, azt nagyon fogom várni!

Összességében nagyon jó volt ez a trilógia, a szerző egy nagyon különleges, hol disztópikus, hol utópikus világba repít el, szerethető vagy nagyon utálható karakterekkel népesítve be a történetet. Nem mondom, hogy ez volt a kedvenc részem a három könyv közül, de mindenképpen jó befejezése lett ezzel a trilógiának.

Borító: Látványos, illik a sorozat többi borítójához

Kedvenc karakter: Citra, Rowan

Szárnyalás: a végkifejlet

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: talán az izgalom, ahogy beindult a történet

Értékelés:



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Hogy hívták az az óceánkutató járművet, amelyet roncsmentővé alakítottak át?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Április 25 - Csak olvass!
Április 26 - Utószó
Április 30 - Kelly és Lupi olvas
Május 02 - Fanni's Library
Május 04 - Hagyjatok! Olvasok!
Május 06 - Könyv és más
Május 08 - Sorok között
Május 09 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése