KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. szeptember 7., csütörtök

Blogturné Klub 10. születésnap


Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hiszen Ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.
 
Minden állomáson lesz egy kérdés, amit a csapat tagjai tesznek fel egymásnak, én Veronika kérdését kaptam (Veronika's Reader Feeder) : Honnan jött a Blogturné Klub ötlete? Pont ezt akartam elmesélni először! 
Nálunk veszi kezdetét a Blogturné Klub születésnapi blogturnéja és ez nem véletlen. Ugyanis 2013 nyarán egy régóta dédelgetett álmomat szerettem volna megvalósítani, egy olyan blogger szövetséget létrehozni, amelynek tagjai blogturnékat szerveznek leginkább friss megjelenésű könyveknek. Az ötletet a külföldi könyves blogokon akkoriban nagyon népszerű "Blog Tour" formula ihlette, ezek egy-egy új megjelenés kapcsán jöttek létre a szerző vagy a kiadó szervezésében. Itt egy példa, a kép a bejegyzésre vezet, kb így nézett ki tíz évvel ezelőtt egy külföldi blogturnés bejegyzés.
Honnan vettem ehhez a bátorságot? Akkoriban óriási népszerűsége volt a könyves blogoknak, boldog, boldogtalan megpróbálkozott vele, és bizony akadt jó néhány megszállott, aki nem adta fel néhány hét után. Én azokat figyeltem leginkább, akik hozzám hasonlóan főleg young adult, new adult, romantikus könyveket olvastak. Nem mondhatom, hogy óriási blogger tapasztalatom lett volna már ekkor, hiszen alig két éve indult a saját blogom, de ezzel együtt is elérkezettnek láttam az időt, ennek a dolognak lenne közönsége magyar viszonylatban is, ezt mi is meg tudjuk csinálni. A másik oka a bátorságomnak a személyes ismeretség, hiszen két kiadóval is remek kapcsolatban álltam, mint blogger. A Könyvmolyképzőnek volt 2011-től egy zárt fb csoportja, ahol bloggerek, fordítók, szerkesztők voltak tagok és együtt ötleteltünk, eszmét cseréltünk a könyvek kapcsán. Remek évek voltak ezek, a könyves eseményeken például találkoztunk is a kiadóvezetővel, aki meghallgatta és sokszor meg is valósította az ötleteinket. Már többször megírtam, és most sem bírom ki, Jennifer L. Armentrout általunk került a kiadó fókuszába, Dave olvasta és adta kölcsön nekem az Obsidiant, amit 2012-ban ajánlottunk Katona Ildikónak. Milyen szerencse nem? 

A másik reménységem a Maxim Kiadó volt, ahol szintén bedolgoztam magam pár jó ötlettel, amire büszke lehetek. Annyit mondok Beautiful Disaster.... Arra gondoltam, ha sikerül ezzel a két kiadóval a jó kapcsolat, akkor sínen vagyunk, erre már lehet alapozni. Összeírtam  azokat a blogokat, akik várhatóan pozitívan reagálnának a megkeresésemre, és a Molyon írtam a blogok gazdáinak egy körlevelet pontosan 2013. augusztus 7-én.  Csupán ketten voltak, akik nem válaszoltak, a többiek viszont hatalmas lelkesedéssel csatlakoztak, hamarosan át is költöztünk a fb zárt csoportunkba, mely azóta is a bázisunk. A turnézás magyar verzióját kissé átalakítottuk, saját rendszert állítottunk fel, szabályokat alkottunk, amit minden tagunknak azóta is be kell tartani. Az alapvető elem nálunk a bizalom, ugyanis óriási felelősséget jelent megjelenés előtti sajtópéldányokat olvasni. Visszatérve az induláshoz, sikeresen megállapodtunk a kiadókkal, és elindultak az első turnék,  a Throne of Glass - Üvegtrón, Gyilkos kegyelem, Hounded, Elakadó lélegzet, stb., minden szerénység nélkül mondhatom, nagy sikerünk lett.  Az első turné, ami nem a két fő kiadónk könyvével indítottunk, az a Forever My Girl - Örökké a csajom volt, még az Ulpius-ház kiadóval, ne kérdezzétek ez hogy jött össze. Azt mondhatom, innentől alig győztük, bizalmat kaptunk további kisebb nagyobb kiadóktól is, a szeptember 7-én elindult első könyv után év végéig még további negyven könyvvel turnéztunk. Az eltelt tíz évben ez a szám 2200 fölé emelkedett. Ez számomra azt jelenti, hogy érdemes volt elkezdeni, talán sikerült hozzájárulnunk az olvasás népszerűsítéséhez, ami a fő célunk a mai napig is. Ez a 2216 blogturné egy másik számot is generál, sajnos a pontos számot nem tudom, de ez több ezer nyertest jelent, hiszen az első években turnénként 3, később a válság miatt 1 nyereménykönyvet juttatunk el így az olvasókhoz a kiadók felajánlásában. 
Mindez nem jött volna létre, ha nem éppen azokat a bloggereket szólítom meg, akikkel kezdtük az elején. Nem akarok neveket kiemelni, mert mindenki más miatt lenne kiemelhető, és nem akarok senkit kihagyni sem. Ezúton is mindent köszönök NEKIK! Hónapokig együtt töltöttük minden szabad időnket a chat-en, ötleteltünk, szervezkedtünk, alkottunk, segítettük egymást, és megvalósítottuk az elképzeléseinket. Nem mondom, hogy nem voltak nehéz pillanatok, de megoldottunk mindent, a hibákon javítottunk. Az biztos, hogy rengeteget szórakoztunk is, saját mémeket gyártottunk, a csoportban mindig ment a humorizálás, volt min vidámkodni. Pedig az első időkben kaptunk ám kritikát, ítélkeztek felettünk, olyanok is, akik nem is ismerték a folyamatot, csak azt látták az egészben, hogy a BTK kisajátítja a blogger "piacot". Volt ebben irigység bőven, meg szavak kiforgatása, balhégenerálás, aztán szépen lecsendesedett minden, az idő minket igazolt. Mai napig vidáman működnek könyves bloggerek, akik kortársaink voltak akkor, és nem akartak közénk kerülni, voltak akik eltűntek, ugyanakkor a mi tagjainkat is sodorta az élet, nyilván jöttek mentek bloggerek a BTK-n belül is, gyerekek születtek, egyetemre mentek, vagy egyszerűen más irányú lett az érdeklődés, és ott volt mindig az a fránya olvasási válság, ami kíméletlenül mindenkit utolért, szerencsére nem egyidőben. 
Időnként meg kell újulni a társaságnak, többször is hirdettünk felvételt, és számos alkalommal meghívással kerültek be új tagok. Néhány fontos követelménynek meg kell felelnie a tagjelöltnek, például megfelelő olvasottság, blogger tapasztalat, közösségi felületeken jártasság, és még sorolhatnám. Nem lennék meglepve, ha hamarosan új tagokkal bővülnénk, lassan időszerű lesz. 
Nem tudom, hogy erre büszke lehetek-e, de valódi konkurenciánk nem akadt, pedig egy versenyhelyzet csak előbbre vinné az olvasás népszerűsítésének  ügyét.
Mi a titka a csapatnak, hogyan maradtunk fenn ennyi éven át? A kérdésben ott a válasz: ez egy csapat, amely mögött csapatmunka áll. A közös feladatokat elosztjuk, amit azért nem egyenlő részben, inkább idő és lelkesedés arányában vállalnak a tagok.  A blogturnéknak pedig mindig van egy felelőse, a "kampányfőnök", aki végigvezeti a projektet a-tól z-ig. A szervezéstől a nyereménykönyv sorsolásáig sok a teendő, de a rutinosabb tagoknak már ez nem okoz gondot. A sikerességhez hozzá tartozik a kiadókkal való jó kapcsolat, ami általában tényleg remek, bejáratott rendszerű, ugyanakkor előfordulnak döccenések, például a marketingesek személyi változásainál. 
Nagyon köszönjük a sok szeretetet, amit Tőletek, olvasóktól kaptunk, reméljük, hogy sikerül még jó darabig segítenünk eldöntenetek a nagy kérdést: Mit olvassak legközelebb?
 
MI ÉS A BLOGTURNÉ KLUB
Mielőtt túl hosszúra nyúlna a Blogturné Klub regényének mesélése, áttérnék a saját blogunk és a BTK kapcsolatára. Nyilván alapítók vagyunk, ráadásul ketten csináljuk a blogot, így dupla lelkesedéssel vettünk részt a turnékban. Bárcsak vezettem volna több statisztikát, de sajnos nem tudok évenkénti vagy műfaji, esetleg kiadói bontást prezentálni. Egy óriási számot tudok mondani, ami 937, ennyi blogturnén vettünk részt eddig, ez kb 930 könyv (volt pár ünneppel kapcsolatos turné is), ami a 2216 összes könyvet nézve kb. 40%, ezt szinte pontosan fele-fele arányban lehetne megosztani közöttünk Lupival. A műfajt egyértelműen a young adult vezeti, de sok a new adult könyv, olvastunk jópár middle grade regényt, történelmi romantikust. Nagyon örülök, hogy Lupi az utóbbi években sokat újított a repertoárunkon, vannak már krimik, szépirodalmi regények is, emelkedett a magyar szerzők aránya, nálam meg néhány életrajzi könyv is befigyel újdonságként.
Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogyan tudnék egy-két könyvet kiemelni, aminek a legemlékezetesebb volt számomra a blogturnéja. Amire a legtöbbet készültünk, az Jus Accardo: Touch - Érintés regénye volt, amit Lupival a gyerekünknek tekintettük, hogy megjelenhetett. (szintén személyes ajánlás volt a kiadónak) Volt ott hatalmas rajongói ajándékcsomag a turné kapcsán, könyvjelző, poszter, kulcstartó, hűtőmágnes, minden de minden. 10 blog vett részt benne, imádtuk azt a könyvet és a címlapon szereplő srácot. LOL
Gondolatban elkezdtem sorolni a rám nagy hatással bíró könyveket ezekből az évekből, de talán a BTK nélkül is megtaláltam volna A hazudósokat vagy a Veled minden hely ragyogót. Igazából a társaimnak lehetek hálás, köszönöm a barátságukat, a megszállottságukat, a kitartásukat, nagyon szeretek ebben a csapatban "dolgozni". Egy kulisszatitok: én kifejezetten szeretem, ha én vagyok a felelőse a turnénak, amiben részt veszek. Szeretem elkészíteni a "körítést", összehangolni a bloggereket. A játék talán az egyedüli mumus, nincs mindig megfelelő ötletem, de a csapat mindig kisegít. Lupin kívül Lillát említeném meg a Dreamworld blogról, ragyogó ötleteket prezentál, és Andi műszaki segítségeit sem felejtem soha a Függővég blogról, főleg az elején.
Azon is elgondolkodtam, olvasnék-e ennyit a mai napig, ha nem lenne a BTK. Valószínűleg ennyit nem, de mivel folyamatosan értesülök az új könyvekről, nem tudom kikerülni, hogy ne kattanjak rájuk. 
Visszatekintve a 10 évre, voltak brutál évek, amikor 100 fölött olvastunk, és sokkal gyengébbek is, alig 50 körül, a mi életünk is pont ugyanúgy hullámzik, változik, mint bárki másé. A könyvek iránti szeretet azonban sosem merül ki, a blogot is szeretjük, jó visszaolvasni egy-egy értékelést, úgyhogy BTK-val, vagy anélkül, egy jó darabig még itt leszünk!
Kelly,  Lupi

Nyereményjáték
Jubileumi blogturnénk során ki másokról is lehetne szó, mint rólunk? Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ami valamelyik, ebben a turnéban is résztvevő blogra utal. Nektek nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik lehet az a blog, majd a címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
 
Feladvány:  Az általunk keresett kétgyermekes blogger szuper könyvekkel eteti a hozzátévedőket: mesekönyvek, romantikusok? Nála mindent megtalálsz!
 


További állomások:
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók