KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. március 4., péntek

Pittacus Lore: A Negyedik - I Am Number Four

Cartaphilus Kiadó 2011
364 oldal
Goodreads: 3,84
Besorolás: Sci-Fi, YA

I Am Number Four  (Lorien Legacies #1) címmel jelent meg 2010-ben először a könyv. A nagy sikerre  való tekintettel hamarosan szárnyra kapott a hír, a könyvet megfilmesítik. Mivel nagy kedvencem, Alex Pettyfer kapta a főszerepet, alig vártam, hogy moziba kerüljön. A filmadaptációknál nálam első számú szabály, hogy előbb a könyv, de ebben az esetben mégis úgy alakult, hogy a filmet előbb láttam, persze természetesen a könyv sem maradhatott el. A szerző Pittacus Lore = álnév, egyébként Lorien bölcseinek vezetőjét hívják így a könyvben... Valójában James Frey és Jobie Huges szerzőpáros írta.

Lorien egy távoli gyönyörű bolygó, tele élettel és természeti kincsekkel, az ott élők boldogok és elégedettek. Hirtelen azonban ellenség csap le a bolygóra, a mogadoriak már saját bolygójukat tönkretették, új helyet keresnek fajuknak. 9 különleges képességű lorieni gyermek és 9 kísérő hagyja el otthonát, hogy a Föld nevű bolygón  rejtőzve kivárják míg felnőnek és tálentumaik kifejlődnek, hogy ezután szembe tudjanak szállni ellenségeikkel.  A mogadoriak  a nyomukban vannak, ám egy varázslat miatt csak sorrendben tudják megölni őket. Hárommal már végeztek...  Főszereplőnk a "negyedik" 15 éves John Smith őrzője szerint egyetlen módja a rejtőzésnek, az állandó költözés. Most épp az Ohio-i Paradise-ba tartanak, ahol John beiratkozik a helyi középiskolába, próbál elvegyülni a többiek között. Már az első nap különlegesen alakul, barátokat és ellenségeket szerez, a felfokozott érzelmi állapota pedig  előhozza az első tálentumát, kezei világítani kezdenek. Napról napra ügyesebben kezeli képességeit, sok új emlékkép villan be a tudatába az otthonáról, a napról, amikor elhagyták bolygójukat. Azonban egyre több jel utal arra, hogy követőik bármikor felfedezhetik őket, ezért Henri tovább akar állni, John viszont ellenszegül, elege van a költözésből, erősnek érzi magát, végre barátja is van, de a legnagyobb ok a maradásra, hogy beleszeretett Sarah-ba.

A könyv "back-story"-ját nagyon izgalmasnak tartom, remélem a következő részekben még többet megtudhatunk róla, ugyanis  a sorozatot 6 részre tervezték. 
A történetet John meséli, jelen időben, ami számomra egy kicsit zavaró volt, de hozzászoktam, és úgy gondolom ez még közelebb hozza az olvasót. A mondatok egyszerűek, gördülékenyek, de épp elég változatosak ahhoz, hogy folyamatosan fenntartsák az érdeklődést. A részletek és nevek hajaznak bizonyos könyvekre, de az ötlet mégis kiváló és engem levett a lábamról.  John karakterét fiatalnak találtam, 15 éves helyett simán beillett volna 17-18 évesnek (nem a film miatt!!!), a gondolatai, tettei mind ezt sugallták. Sarah, Sam, Henri és később Mark, mind tipikus támogató karakterek. 
Meg kell említeni Bernie Kosart, ő John kutyusa, sok sok vicces pillanatot kapott a könyvben, a végén meglepően  komoly szerep is jut neki.  Végül Hatodikról se feledkezzünk meg, aki  hőseink segítségére siet és megnyugodhatunk, hogy lesz folytatása a történetnek..
Összefoglalva, annak ajánlom, aki szereti a YA könyveket, de már esetleg unja a vámpírokat és a farkasokat, viszont szívesen olvasna egy izgalmas, szerelemmel átszőtt sci-fi-t, mint mondjuk a Hősök sorozat tagjai fiatal korukban belecsöppentek volna egy vidéki középiskolába.

Nem fogtok csalódni, én legalábbis imádtam. (Itt lentebb jobbra a következő rész borítója)   


Borító: A kiadó a film mozis plakátjával adta ki a könyvet, nagy örömömre.
 
Kedvenc karakter: John, Sam

Szárnyalás: A "back-story" Lorienről.

Mélyrepülés: A végső csatákkal mindig bajom van. Lehet, hogy csak nagyon izgulok.

Érzéki mérce: Tini romantika

Értékelés:

14 megjegyzés:

 1. A héten találkoztam ezzel a könyvvel, de a fülszöveg alapján annyira nem fogott meg. De talán mégis van valami eredeti benne, és túllendül kicsit az átlagos szuperhősös sci-fik színvonalán. :) Egyszer sorra kerítem.

  VálaszTörlés
 2. De jo! Ezt en is el akarom olvasni! Nem is neztem meg meg a filmet, gondoltam, majd a konyv legyen elobb... :) A moziajanlokbol figyeltem fel ra, nekem is nagyon tetszik az alapotlet!

  VálaszTörlés
 3. A könyv és a film is 5* mindkettő kötelező:)))

  VálaszTörlés
 4. Én először a könyvet olvastam, aztán láttam a filmet.
  Nagyon tetszett mindkettő és remélem, hogy hamar kijön majd magyar fordításban a második kötet is.
  Nekem John, Henri és Hatodik voltak a kedvenceim. :)
  Az külön tetszett, hogy az első könyv végén volt egy kis ízelítő a második részből.
  A filmben sem csalódtam, hozta amit vártam tőle. Talán a lorieni emlékeket nem kelett volna kihagyni belőle, de a végső csata például jobb volt a filmben, mint a könyvben.
  Ez persze csak az én véleményem.

  VálaszTörlés
 5. Klaudya, nekem is jobban tetszett a harc a filmben. Talán a következő részbe belerakják Lorient is, szerintem mindenképp lesz második film. Egy hónap alatt behozta az árát:)

  VálaszTörlés
 6. Akkor én is elolvasom. Csak a filmet láttam, az tetszett. Nem életem filmje, de jó, és kifejezetten bántam, hogy vége lett. A kutyus nagyon édi volt.:-)

  VálaszTörlés
 7. Eras, megéri elolvasni, mert Lorienről sokat ír, és nagyon érdekes tudni a háttérről bővebben. Na meg imádom a fiú szemszögű könyveket, és ezt John meséli el:)))

  VálaszTörlés
 8. Most állok neki ennek, nagyon kíváncsi vagyok, remélem nem lesz nagyon furcsa a film után. A fiú szemszöget én is csípem, úgy érzem tanulhatok általa a fiúkról és a gondolataikról:-D

  VálaszTörlés
 9. A film nagyon tetszett, de nem is tudtam, hogy ez könyvben is megjelent.. na megpróbálom beszerezni:)))

  Lupi

  VálaszTörlés
 10. Elolvastam. Nagggyon tetszett :))

  VálaszTörlés
 11. A filmet láttam először és már a is nagyon tetszett. Aztán itt a blogodon láttam, hogy már könyvként is kapható, úgyhogy elég kalandos módon, de sikerült beszereznem a könyvfesztiválon:))).
  A könyvben sem csalódtam.
  Nagyon örültem, hogy többet megtudhattam Lorienről - ez a filmből eléggé kimaradt. Ami számomra is fura volt, hogy a fiút a film alapján 17-18 évesnek gondoltam és ehhez képest a könyvben derült ki hogy "csak" 15. Viszont nekem ehhez a korhoz túlságosan komoly volt a karaktere.
  Viszont tetszett, hogy a könyv és a film csak egy darabig követi egymást, utána a könyv kissé eltér a filmtől - de a végső megoldás nagyon tetszett!!!
  Nagyon várom a következő részt - a első rész és a második rész ízelítője meghozta a kedvemet hozzá:).

  Lupi

  VálaszTörlés
 12. Valaki segítene nekem abban, hogy hol lehet megvásáűrolni?
  Előre is köszönöm. :)


  Luca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyobb könyvesboltokban biztosan kapható, vagy rendelhető bookline, libri webboltokban:)

   Törlés
 13. Kötelező olvasmány, csak ajánlani tudom!

  VálaszTörlés

Rendszeres olvasók