KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. június 18., szombat

Jessica Day George: Éjféli Bál

Könyvmolyképző Kiadó  2011
282 oldal
Goodreads: 3,89 (4866 olvasás)
Besorolás: fairy-tale retelling, ya

Meg kell hagyni, egészen másra számítottam. Korábbi olvasmányom,  A Lány és a Farkas (Piroska és a farkas feldolgozás) egészen jól alakított történet volt, sok sok csavarral, de stílusában bizony nem világverő. Az Éjféli Bál a klasszikus 12 táncoló hercegnő tündérmese feldolgozása  szépen megírt, de számomra igencsak elmarad a vörös pöttyös érzéstől. Egyáltalán nem értem, miért 14 éven felülieknek ajánlott a könyv, mikor kevesebb gonosz van benne, mint egy hétköznapi Scooby-Doo epizódban, és kevesebb erőszak, mint egy Tom és Jerry részben. Romantikusnak éppen mondható, de annyira tiszta és ártatlan,  egyetlen szájra adott csókjelenettel.
A magas, jóképű Galen hazafelé tart a hosszú háborúból, egyetlen élő rokonait keresi. Útközben találkozik egy furcsa öregasszonnyal, aki hálából a megosztott élelemért különleges tárgyakat ad neki, bűvös fonalakat és láthatatlanná tevő köpenyt. Rokonainál otthonra lel, és munkát is kap, a királyi palota segédkertésze lehet, ami igen nagy szó, hiszen az elhunyt királynő csodálatos kertjét  ápolni nem hétköznapi feladat.  Galen megismeri a hercegnőket és a legidősebb, Rózsa elrabolja a szívét. Első találkozásuk nem épp szerencsés, megijeszti Rózsát, aki félig a kútba esik, megfázik, és megfertőzi a többieket is. Nem engedhetik meg maguknak, hogy betegek legyenek, egy régi szerződés szerint a Kőbezárt Király palotájában minden harmadik éjjel táncolniuk kell a király 12 fiával. A lányok képtelenek beszélni a titkukról, varázslat alatt állnak, nem várhatnak segítséget. A királyságban azonban nem szeretik a rejtélyeket, a hercegnőket boszorkánysággal vádolják, hiszen az összes herceg, aki a titkukat akarja megfejteni, rejtélyes módon "baleset" áldozata lesz.  Galen engedélyt szerez a királytól a nyomozáshoz, eltökélt szándéka megfejteni a széttáncolt cipők titkát, megtörni az átkot és bizonyítani az ártatlanságukat.

A történet édes, aranyos, de egy cseppet sem fordulatos vagy meglepő. A karakterek lekerekítettek, fejlődésük nincs, de ebben a feldolgozásban ez nem is szükséges. Kicsit nehéz nyomon követni a virágokról  elnevezett hercegnőket, valamint a korukat. Galen kötéstudománya bizarr, de végül értelmet nyer, bár őszintén szólva először eme készsége meglepett és széles mosollyal fogadtam.
Ami különösen tetszett, az a Kőbezárt Király  birodalma, a hozzá vezető út, az ezüst erdő varázslatos, a fekete homokkal szegélyezett tó félelmetes. Még több időt eltöltöttem volna itt...

Az írónő Princess of Glass címmel írta meg a Princesss sorozat következő részét. (kép jobbra)  Szívesen elolvasom majd, ha megjelenik, aztán átpasszolom a 9 éves lányomnak, ahogy az Éjféli Bál is nála landolt, rávetette magát:)))))

Borító: A kiadó az eredeti borítóval adta ki a könyvet, személy szerint kicsit felnőttesnek tartom a tartalomhoz képest.
 
Kedvenc karakter: Galen

Szárnyalás:  Az írónő a könyv végén kötésmintát is mellékel, mely szerint megkötheted Galen által készített darabokat. Ízelítő az írónő honlapján.

Mélyrepülés: A hercegnők 3 hónapig tartó betegségét túlzásnak találtam. 

Érzéki mérce: Egyetlen csókocska, a könyv szerintem korhatár nélküli.

Értékelés:

3 megjegyzés:

  1. Valami rémlik ennek a mesének az eredetijéről, de már annyira nem emlékszem rá. Hát, fiatalabbaknak legalább biztos, hogy jó.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Tündérmese feldolgozás, a 12 táncoló hercegnő meséje:)

      Törlés

Rendszeres olvasók