KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 12., szerda

Holly Goldberg Sloan: 7esével

A Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatában jelenik meg Holly Goldberg Sloan regénye a 7esével. Ha egy komolyabb, elgondolkodtató történetre vágysz, Willow Chance zsenipalánta különleges történetét ajánlja neked a Blogturné Klub négy bloggere. A nyereményjáték során most is három szerencsés nyerhet egy-egy példányt ebből a remek könyvből. Zsenik előnyben!

Megjelenés: 2014. november 18. Dream válogatás
Oldalszám: 312
Fordította: Kocsis Anikó
Goodreads: 4,15
Besorolás: middle-grade, realista

Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Williow-t még csecsemő korában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnik, boldog, csendes életet élt egészen mostanáig.
Willow világa tragikusan megváltozott, amikor nevelőszülei meghaltak egy autóbalesetben. Így a lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.

Szeretem az olyan történeteket, amelyek főszereplői valamiben nagyon tehetségesek, esetleg megszállottak a szó bármilyen értelmében. Mindig is érdekelt a deviánsok beilleszkedése, vagyis a próbálkozásuk az elfogadásra. Ez egy rögös út, a hétköznapokban sokkal több rossz példát tapasztalok, mint valódi beilleszkedést. Nagyon kevés kivétellel  minden zseni elveszik idővel, főleg a lányoknak kevés az esélye kibontakozni.

Willow nevelőszüleivel úgy dönt, hogy új iskolában kezdi a tanévet, talán használ a környezetváltozás és a kislánynak sikerül új barátokat szereznie. Alig telik el néhány nap, amikor angol tesztet íratnak a diákokkal, és Willow az addig példátlan módon 100%-os eredményt produkál. Az igazgató csalással vádolja, és a kerületi nevelési tanácsadóba küldi, mint a többi problémás, nehezen kezelhető, "furcsa" gyereket. De minden rosszban van valami jó, ennek köszönhetően a kislány összebarátkozik egy vietnami származású testvérpárral, akinek a fiú tagja szintén tanácsadásra jár,  amíg a testvére Maj a folyosón vár rá, természetesen  Willow  "hatása alá kerül".
Tehát amikor minden egészen jól alakul Willow életében, megtörténik a tragédia, a szülei balesetben meghalnak. Ott marad újdonsült barátaival, a nevelési tanácsadójával és egy alig ismerős taxissal az állami bürokrácia ellen. Akik mellette állnak, felismerik, hogy csakis szerető környezetben élheti túl a kislány ezt a csapást, ami egy átlagos gyereknek is iszonyú megpróbáltatás. Egytől egyig ki kell hozni magukból a legjobbat, hogy Willow sorsa egyenesbe kerüljön, hiszen most kiesik a mindennapi rutinon alapuló életéből, és nincs semmi kapaszkodó a saját elméjén kívül.

A regény egyik kulcsfigurája Dell Duke,  aki nagy nehezen pszichológiából szerzett diplomát, és róla lehetne mintázni a sikertelen középszerű amerikai polgárt, aki valaha orvosi álmokat szőtt, de a jelenben szinte semmi eredményt nem tud felmutatni. Munkahelyi elődje nyomán érdekesen kategorizálja a problémás gyerekeket, de Willow megjelenésével új kategóriát kell beiktatnia. A végére határozottan megkedveltem a karakterét, a fejlődése igazán dicséretes.

Nagyon tetszett, hogy Willow E/1-ben mesél, így tökéletesen belelátunk a gondolataiba, hogyan látja a világot, hogyan analizál mindent. MINDENT. Amin egy átlag szem átsiklik, azt ő aprólékosan megfigyeli, beszkenneli a fejébe és kielemzi. A veséjébe lát az embereknek, egy pillanat alatt felméri milyen reakcióra számíthat. És azt is tudja, ha túl sokat beszél, ha kimondja a gondolatait, azzal csak felidegesíti a környezetét, így aztán hallgatni is tud. A kertészkedés.... Egy antitalentum is kedvet kap hozzá, ha Willow szavait olvassa erről a tárgyról. Óriási lelkesedéssel vág bele mindenféle kerti munkába és meg is van az eredménye.
Willow fejezetei közben a többi szereplő E/3-as szemszögét olvashatjuk, látva ezzel, hogy mit is gondolnak a kislányról. Például a véletlenül megismert taxis, Jairo Hernandez, gyakorlatilag az életét köszönheti neki, szó szerint és átvitt értelemben is.
Amikor Willow magába zuhan, nincs hova mennie, nincs kihez fordulnia, Maj lenyűgöző módon veszi kezébe az ügyet. Egyedülálló anyukájával és a kissé durcás testvérével Quant-Ha-val együtt befogadják a kislányt és előbb utóbb mindenre sikerül megoldást találniuk.
Willow lassan előrelép a segítségükkel a gyász feldolgozásában, ahogy megoldásokat keresnek a különböző problémákra egyre jobban összekovácsolódnak.

Nagyon örülök, hogy megismerhettem Willow történetét, ezekkel a szokásostól eltérő, reálisan megrajzolt, véletlenül sem tökéletes karakterekkel. Szívszorító és szívmelengető egyszerre a könyv, az érzelmek valósággal áramlanak  az olvasó felé, a nehéz témát azonban ellensúlyozza a humor, mely elsősorban Willow gondolkodása, elemzése okoz, de Dell is produkál vicces pillanatokat.
Egyetlen apróság nem tetszett, a befejezés egyik körülménye, ami kicsit sem volt életszerű, de ennek a könyvnek ezt nagyvonalúan megbocsátom.
Tulajdonképpen 12 éves kortól 99 éves korig szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, mert bármelyik korosztály meg fogja találni benne a számára szóló mondanivalót.
Borító:  Kifejező, csak nem szeretem a halakat.

Kedvenc karakter:  Willow, Maj

Szárnyalás:  A kertépítés.

Mélyrepülés:  A végén kiderülő anyagi jellegű dolog.

Érzelmi mérce:  Hiánypótló történet, amit Willow is örömmel olvasna. Fájdalmas, de vicces is, 12-99 ig mindenkinek ajánlom. 

Értékelés:

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_190322544333196?ref=page_internal

Blogturné extra:  Hangulat alapozás a belső kerthez, bambuszhoz, napraforgóhoz, Willow szeretné ezeket a képeket!  Ha kedved van, ezen a linken ingyenes kerttervező progit találsz: http://www.bhg.com/gardening/design/nature-lovers/welcome-to-plan-a-garden/


Játék
Ebben a játékban stílusosan zseniket kell felismernetek egy-egy rövid leírásból. A rafflecopter doboz megfelelő sorába beírva a megfejtést, máris esélyetek van a három nyereménykönyv egyikére a Maxim Könyvkiadó felajánlásában. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ezért kérünk benneteket, olyan e-mail címmel játszatok, amit legalább kétnaponta ellenőriztek. Nyerésre fel!

Feladvány: Ki az a híres zseni, aki 1975-ben rukkolt elő bűvös kocka nevű játékával, amelyre 1976. október 28-án RU-158 ügyszámon, "Térbeli logikai játék" néven kapott szabadalmat?

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.10. Deszy könyvajánlója
11.12. Kelly Lupi olvas
11.14. Roni olvas
11.16. Dreamworld
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók