KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. május 20., vasárnap

Benina: Megsebzett szabadság - Farkasok nemzetsége #1

Könyvmolyképző Kiadó Megjelenés: 2012 június 9. Ünnepi Könyvhét
334 oldal
Besorolás: történelmi romantikus

Benina lelkes rajongótábora türelmetlenül várja a júniusi könyvhetet, amikor végre megjelenik a várva várt új sorozat első része, a honfoglaló magyarok idejében játszódó Megsebzett szabadság. Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy előolvasója lehettem ennek a remek történetnek, ami teljesen más, mint a Bíborhajú sorozat, de azt hiszem legalább akkora sikere lesz. A célközönség mindenesetre szélesebb,  a történelmi romantikus  könyvek  az egyik legnépszerűbb  műfaj a hölgyek körében.

Flavia a bajor nemes kisasszony rémísztő álombéli látomása valósággá válik, faluját megtámadja egy csapat portyázó magyar harcos. Fekete bőrű szolgálójával, Garával együtt fogságba esnek és rabszolgaként hurcolják  magukkal  mindkettejüket Pannónia földjére. Hamarosan kiderül, elrablóik a magyar nemzetség vezetőjének, Davalnak tudta nélkül, csupán szórakozásból, a fosztogatás öröméért rohanták le a védtelen falut. Daval keményen  megbünteti az ötletadót, és Flaviát a jurtájában helyezi el.
Daval
Flaviának minden oka megvan rá, hogy gyűlölje a magyarokat, hiszen elrabolták, megfosztották a szabadságától, a szolgálóját elválasztották tőle, és arra kényszerítik, hogy gyógyítsa meg Vazult, akit tulajdonképpen ő maga sebesített meg. Flavia minden alkalmat megragad az ellenállásra és a szökésre, aztán szép lassan rádöbben, hogy a magyarok nem is olyan barbár népség, mint ahogy azt gondolta. Daval és Flavia között az első pillanattól szikrázik a levegő, de a szerelem lassan bontakozik ki, és a bizalom elnyeréséig rögös út vezet, amely árulással, harcokkal és sebesülésekkel van kikövezve.

Először is ki kell emelni, hogy a regény a történelmi romantikus kategóriába tartozik, tehát a Bíborhajú sorozat rajongói most egészen más stílusú könyvet olvashatnak, amiből csaknem teljesen hiányoznak a fantasy elemek. Valami viszont megmaradt, varázslat ebben is van, az írónő a honfoglaláskori időket hozza el nekünk, ami egyfajta tisztelgés az ősök előtt, és bizony a szerelem varázsa  abban az időben is fantasztikus érzés volt. A misztikum végül is helyet kap a regényben, a sámánok táltosok és látók azt hiszem felfoghatók alternatív boszorkányokként, de a lényeg az írásmódban van, mert az varázslatos.    
Flavia
Benina stílusa hozza a tőle megszokott színvonalat, imádom a leírásait, ahogy mindig pontosan el tudom képzelni a cselekmény helyszíneit éppúgy, mint ahogy át tudom élni  a szereplők érzelmeit. Ez választékos nyelvezetet igényel, amit ebben az esetben meg kellett fejelni a speciális korabeli szavakkal és az ősmagyar  nevekkel, amihez pillanatok alatt hozzá lehet szokni.  Látszik az alapos előtanulmányozás a regényen, hiszen a szokások, a gyógyítási folyamatok, az ételek, a jurták, a ruházatok leírása fantasztikusan jól sikerült.
A szereplőgárda igen nagy, sokukat nagyon meg lehet szeretni és kívánnék olvasni róluk egy-egy külön regényt, mert megérdemelnék a főszerepet. Azt hiszem erre meg is van az esély, ahogy Beninát ismerem.
Daval nagyapja viking volt, ebből a vérvonalból örökölte hatalmas termetét. Izmos test, határozott arcél, és a kemény külső alatt hatalmas érző szív dobog. Flavia megbabonázza őt, az éppen felnőttnek számító bajor szépség, aki eddig igencsak unalmas és csendes életet élt a falujában. Az első pillanattól kezdve őrülten küzd a szabadságáért, egy pillanatra sem tudják megtörni, sokszor meggondolatlanul forrófejű. 
Vihar
Lépésről lépésre azonban felépül közöttük a bizalom, a szerelem lassan, de biztosan eljön, kiélvezhetjük minden  mozzanatát, és ez annyira más, mint a mostanában olvasható instant szerelmek, amivel telenyomják a young adult könyveket.  Ez a szerelem építkezik, civódással, harcokkal, sebesülésekkel, később évődésekkel, érintésekkel és végül a beteljesüléssel. Egy icipicit szirupos, de ennyi még nem teszi csöpögőssé. 
A fő vonal a kibontakozó szerelem, de nem nyomja el a körítést sem, van min izgulni az utolsó oldalig, és az epilógus tartogat meglepetést.
Meg kell még említenem a könyvben szereplő két csodás állatot, mindkettő Daval tulajdona, akik igazi segítőtársai, a lova Vihar, egy fekete harci mén, és a vadászsólyom, Zen, aki szintén végigkíséri a kalandozás során. Élvezet volt a róluk szóló részeket olvasni. 
Zen
Azt hiszem egy hiánypótló könyvet tarthat a kezében az olvasó, hiszen közvetlenül a honfoglalás utáni időszakban játszódó vérbeli romantikus történetről eddig még nem hallottam, és Benina tollából ez különleges élmény volt.    
A bejegyzésben szereplő képek Benina saját kezű munkái, ahogy a végleges borítón szereplő rajzok is. Egészen elámultam, amikor először megláttam ezeket a képeket, tehát még egy dolog, amiben tehetséges a szerző. A bejegyzés végén a végső döntésben alulmaradt másik borító látható, ami személy szerint nekem jobban tetszik, de csupán a farkasos embléma miatt.
Borító: Benina saját rajzai felhasználásával készült, egyedi, különleges. 
 
Kedvenc karakter:  Daval,  Zombor, Gyöngyvér, Ernakh

Szárnyalás:  Testvérlelkek - Botar és Flavia

Mélyrepülés:  Kajdon lehetett volna erősebb, még gonoszabb.

Érzéki mérce: Minden benne van, ami  csak kell. Én olvastam az eredeti verziót is, és megnyugodtam, hogy nem lettek túlságosan cenzúrázva a kedvenc jeleneteim.

Értékelés:

3 megjegyzés:

  1. Hmm, lehet, hogy ezt megnézem magamnak, szeretem a történelmi regényeket. :)

    VálaszTörlés
  2. Csak a pillangók számát lestem meg, úgy látom nem fogok csalódni :)

    VálaszTörlés
  3. Mindenképpen megéri elolvasni! Aki szereti a történelmi regények, különösképpen a magyar történelmet, annak igazi ínyencség lesz a történet.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók