KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. január 20., vasárnap

Cassandra Clare: A herceg - Pokoli szerkezetek #2

Könyvmolyképző Kiadó 2012
Fordította: Kamper Gergely
494 oldal
Goodreads: 4,47
Besorolás: YA, fantasy

A herceg a Pokoli szerkezetek sorozat 2. része, így a bejegyzés spoileres lehet Az angyal című első részre. 

A Viktória-korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban mulandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit.

 Ahogy már Az angyal kritikájában  kifejtettem, ez a sorozat nem kimondottan előzménye a TMI-nek, máshol, más időben játszódik, de vannak olyan hallhatatlan szereplők, akikkel itt is találkozhatunk.  Cassandra Clare ebben a sorozatban is megmutatja rendkívüli tehetségét, a cselekmény fordulatos, izgalmas, letehetetlen. Ugyanakkor a karaktereket erősebbeknek érzem, mint a TMI-ben. Talán annak is köszönhető ez, hogy nagy hangsúlyt kapnak az érzelmek, de erről később. A fordulatok mestere a szerző, nekem ez a rész messze jobban tetszett, mint az első, köszönhető ez az érzelmi hullámvasútnak  a remek cselekménynek és a karakterek kidolgozottságának.
CC megint nagyot alkotott a leírások terén is. Valami fantasztikus módon jeleníti meg az olvasóknak a viktoriánus kori Londont, és nem csak a szép oldalát. Bizony a selyem báli ruhák, fűzők, gyöngyök  és hajtűk csodálata mellett eljuthatunk a nyomornegyedbe is, ahol Willt egy ópiumbarlangból húzzák ki társai. (Ha esetleg megvolt A pokolból c. film Johnny Depp-el, tudod mire gondolok egészen pontosan.) Az alapos kutatómunkának meglett az eredménye, a helyszínek, utcák, a bálok leírásai tökéletesek, ott érzi magát az olvasó a helyszínen.
Nagyon tetszett, hogy nem csak a három főszereplőre terjedt ki  a karakterek fejlődése. Sophie a legjobb példa rá, mennyire jól sikerült a mellékszereplőket is feljebb emelni. Végig szurkoltam neki, hogy jól alakuljanak a kapcsolatai, közelebb kerüljön az emberekhez. Charlotte és Henry párosa is nagyon aranyos, a végén igazi meglepetést kapunk tőlük. Jessamine hozza a szokásos közömbös formáját, persze neki is lesznek fordulatai. Megismerünk közelebbről két Lightwood fiút is, akik árnyvadász fogásokra tanítják Tessát és Sophie-t.

Ez a könyv kiérdemelte nálam a Legjobb és egyben a Legszívszaggatóbb szerelmi háromszög címet. Erős érzelmek kavarognak Jem-Tessa-Will körül és én imádtam minden mozzanatukat. Adva van ez a remek két árnyvadász, a titokzatos, zárkózott, de őrülten vonzó Will  és a kedvesebb, figyelmesebb és érzékenyebb és legalább annyira vonzó Jem.    Ők a világon a legjobb barátok, egymás parabatai és mindketten szerelmesek Tessába.  Tessa szereti Jem-et, de Will-be szerelmes. Kit választ a végén?
Az olvasónak (nekem legalábbis) kettészakad a szíve. Jem történetét már ismerjük, de eljött az idő, Will múltjáról is lehull a lepel. Kész. Végre megérjük, miért ilyen a természete, miért viselkedik bunkón, miért is kell feláldoznia a saját  boldogságát. 
Ez az egész vívódás  gyönyörűen van megírva, olyan jelenetekkel, párbeszédekkel, amik felejthetetlenek. Jem és Will is kap egy-egy szerelmi jelenetet, mindkettő lélegzetelállító, többszöri olvasásra késztetett.
Külön ki kell emelnem a különböző irodalmi utalásokat és verseket a könyvben. Imádom ezeket a figyelemfelhívásokat, például a Két város regényét Charles Dickenstől  annyit emlegetik, kénytelen leszek elolvasni. Bridget balladái annyira találóak voltak, egyszerre sírtam és nevettem rajtuk.

Magnus Bane, ó de jók a jelenetei! Inkább vicces, de tud komoly is lenni, egyszerűen imádom a pasit, ahogy segíti Will-t, ez nem csak valami futó üzleti kapcsolat. 

Nem tudom szavakba önteni, mennyire várom a Clockwork Princess megjelenését. Egészen pontosan 2013. március 19-én jelenik meg angolul. Nem kérdés az előrendelés, ahogy sok ezer hasonló rajongóval együtt nekem is az elsők között kell a kezemben tartanom. Magyar megjelenésről még nincs információm.
Addig is sok-sok információt találtok Deszy oldalán, ami a legjobb magyar nyelvű árnyvadász oldal.  http://www.vegzetereklyei.net
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ArnyvadaszokHUN
Borító: Természetesen az eredetit kapjuk a kiadótól.

Kedvenc karakter: Will, Tessa, Jem, Magnus

Szárnyalás:  Kedvenc jelenetem az a bizonyos erkélyjelenet Will és Tessa között.

Mélyrepülés:  Will az ópiumbarlangban.

Érzéki mérce: Van néhány lélegzetelállító csókolózós jelenet, amit minden lánynak olvasnia kell.


Értékelés: 

4 megjegyzés:

  1. Én még nem olvastam Cassanda Claretől A végzet ereklyéi sorozatot, de most ehhez kedvet kaptam. Ha a pokoli szerkezetekkel kezdem akkor is érteni fogom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nyugodtan kezdheted Az angyal c. könyvvel is. Néhány szereplő egyezik, de külön történet. Nagyon fog tetszeni:)

      Törlés
  2. Ez annyira ahhhwww *.* Annyira imádom még most is hogy már úgy 3-szor olvasom el :*
    Mindenkinek ajánlóm :* ;)

    VálaszTörlés
  3. Esetleg tudja vki h a Will Herondales képen ki van rajta ?:)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók