KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. január 19., szombat

Kiki Hamilton: Tündérgyűrű

Cicero Kiadó 2012
312 oldal
Goodreads: 3,91
Besorolás: YA, tündérek

Tiki 16 éves árva, aki zsebtolvajlásból tartja fenn magát néhány hasonló sorsú társával együtt a viktoriánus kori Londonban. A Charing Cross állomás közelében, egy elhagyott órásműhelyben próbál menedéket találni a kis csapat: Tiki, Shamus, Fiona, Toots és a 4 éves Clara. 
Tiki minden vágya, hogy igazi, meleg otthont teremtsen a fogadott családjának, így amikor lehetősége nyílik ellopni egy értékesnek tűnő gyűrűt, két kézzel kap a lehetőség után. Nem tudja, mit zúdít a nyakába, a gyűrű ugyanis Viktória királynő tulajdona, és rendkívül fontos szerepe van. Anglia és a Tündérbirodalom között fennálló békét szimbolizálja, ha elveszik, a lázadó tündéreket nem tartja vissza semmi, hogy az emberek ellen forduljanak.  
Reiker, a titokzatos tolvaj srác történetesen mindig akkor bukkan fel, amikor Tiki bajba kerül. A fiú rájön, hogy Tikinek köze van a gyűrű eltűnéséhez, de a legnagyobb meglepetés akkor éri, amikor összetalálkoznak a Buckingham-palota álarcosbálján.

St.James park
A történet 1871-ben játszódik, elég arra gondolni, hogy Will Harondale néhány évvel később költözik be az Intézetbe, szóval aki szereti a Pokoli szerkezetek Londonját, az tudja milyen időszakról  beszélek.  Az első dolog, amivel lenyűgözött a szerző, az a gyönyörű írásmód. Nagyon érzékletesen ír az érzelmekről, a szülők elvesztése miatti fájdalomról, az otthon utáni vágyról. A leírások is remekek, éreztem a hideg téli londoni levegőt, hallottam a lovak patáinak csapódását a kockaköveken. A helyszínek valóságosak,  a St. James Park, a Charing Cross mind igazi helyszínek, és bejutunk egy igazi álarcosbálba is, méghozzá a Buckingham-palotába. 
Nem csodálkoznék filmes hírek hallatán, mert remek filmet lehetne forgatni ebből a történetből.
A felépített mitológia nekem nagyon tetszik, azt már ugye eddig is tudtuk, hogy a disney-meséken túl a tündérek nem feltétlenül a békés természetükről híresek. Kiki Hamilton szerint a tündérek között bizony vannak olyanok is, akik kifejezetten élvezik, ha bánthatják az embereket. A Másik Világ és az emberek világa között törékeny a béke, a királynőre bízták az őrzését. A tündérek egy köztes síkon élnek, de ugyanazon a világon osztozunk velük. Az emberek vívmányai (amik ugye vasból vannak) egyre inkább fékezik a varázslatot, és ez nem tetszik a tündéreknek.
A történet tehát a gyűrű körül bonyolódik, ami már a második fejezetben felbukkan és aztán végig izgalomban tartja az olvasót. 
A karakterek csodálatosak, a tolvaj bandától egészen a királynő fiáig.  Tiki kiemelkedik, nemhiába ő a főszereplő, okos, szép, bátor lány. A tolvajlás nem a természetéből fakad, ez egy képesség, amit megtanult a megélhetésért. Sokat olvas, egy könyvárustól szokott kölcsönözni, felolvas a kisebbeknek.  Gondoskodó, felelősségteljes a gyerekek iránt.  Reiker iránt nem rögtön alakul ki a vonzódás (szerencsére), a romantikus szál fokozatos, nem első látásra szerelem. Ugratásokkal kezdődik, aztán végig érezni köztük a feszültséget. Reikert imádtam, nagyon jó a "szerepe", nem egyértelmű, hogy melyik oldalon áll. Leo, a királynő fia kissé szkeptikusan áll a tündérekhez, de az események alakulása meggyőzi őt is. Szerettem a közös jeleneteket vele.
A vége egyáltalán nem függővég, de van némi előrevetítés a következő könyvre, ami alapján azért eléggé várhatjuk a folytatást.

Az egyetlen oka a fél pontos levonásnak, az a borító miatt van. 
Íme az eddigi részek amerikai borítója itt jobbra. Nem tudom elképzelni, hogy annyival megdrágította volna a könyvet a borító átvétele, vagy legalább jellegében hasonló készítése, mint amennyivel kevesebb példány fog fogyni a rajzos borító miatt. A magyar borító gyerekes, pontatlan. Tiki haja ugyanis barna, de a ruházatát sem tudom így elképzelni. A könyv kivitelezése kemény borítós, a  védőborító alatt ugyanez a kép van szépia stílusban. Ami nagyon ötletes, hogy a belső borító kapott egy korabeli London térképet a könyv helyszíneinek kiemelésével.

Összességében remek, izgalmas  a történet, szinte hihetetlen, hogy az írónő debütáló könyve ez, nagyon élveztem, és várom a folytatásokat. A sorozat négy részesre tervezett, eddig két rész jelent meg angolul, a harmadiknak most készült el a napokban a borítója.

Borító: Fentebb kifejtettem, ezért a fél pont levonás.

Kedvenc karakter: Tiki, Reiker

Szárnyalás:  Az álarcosbál.


Mélyrepülés:
Clara betegsége.

Érzéki mérce:
Akár 12 éves kortól is ajánlom, a romantikus szál a csókolózásig jut el.

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók