KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. május 3., péntek

Swati Avasthi: Ököl/Jog

Könyvmolyképző Kiadó 2013
296 oldal
Goodreads:4,10
Besorolás: YA, realista, bántalmazás

A tizenhat éves Jace Witherspoon apja keze által átrendezett arccal régen látott testvére küszöbéhez ér – a zsebében 3,84 dollárral, a lelkében egy titokkal.

Megpróbál továbblépni, új barátokat, új iskolát és új munkát találni, de hiába minden, ha nem képes elfelejteni, amit maga mögött hagyott. Édesanyját még mindig markában tartja az apja.

És volt barátnője egy titkot őriz – ki tudja meddig.
Jace rájön a legrosszabbra. Ha valóban tovább akar lépni, talán először épp azt kell megtennie, amitől a legjobban fél: talán vissza kell mennie..

Amikor kezembe vettem a könyvet, magamban nagyot mosolyogva nyugtáztam a borítóra tett ajánlást: "Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam" - olvasói vélemény, amazon.com
Nem gondoltam, hogy nekem pont ugyanez lesz a véleményem. Ez a könyv az idei olvasmányaim közül magasan a legjobb realista regény.
A téma rendkívül nehezen emészthető, a családon belüli erőszak valóban elég ritkán fordul elő a mai ifjúsági könyvekben, főleg főtémaként. Ugyanakkor nem tudsz megnézni egy kereskedelmi csatornás híradót anélkül, hogy ne adjanak hírt ilyen esetekről, gyakran tragikus végkimenetellel. Tehát az esetek naponta az orrunk elé kerülnek, de elhessegetjük a témát, nem velünk történt meg, meghallgatjuk, de nem gondolunk bele igazán. Szerencsére közvetlen családi tapasztalatom nincs, de innen-onnan azért említés szintjén hallottam már esetekről, főleg egy-egy verésről, oda vissza szülő és gyerek között. Ezt a könyvet olvasva éltem bele magam először igazán ebbe a szituációba.  
Az írónő abszolút hitelesen adta vissza Jace hangját. E/1 írásmódban, az ő gondolatain keresztül látjuk az eseményeket. Vele együtt éreztem a fájdalmat, a csalódottságot, haragot, a család iránti vágyat/szeretetet. A bántalmazás ugyanis nem csak a verésben merül ki, ott van belül a még nagyobb fájdalom, a lelki sérülések. Gyógyítható ez valaha? A tüskék örökre megmaradnak, ahogy a borítón is láthatjuk ezt a szimbólumot. Itt meg is jegyzem, hogy az eredetinél fényévekkel jobb lett a magyar borító. Bár a kulcsot arany színűre vettem volna, ez szerepel a könyvben, a többi részlet maximálisan tetszik.
A cselekmény az első oldaltól az utolsóig magasan tartja a feszültséget az olvasóban, ez tényleg az a könyv, amit egyszerűen nem tudsz letenni. Jace 19 órát autózik Chicagóból Új Mexicóig, ahol a bátyja lakik álnéven, évek óta bujdosva apjuk elől. Christian annak idején elmenekült közös otthonukból, miután apjuk majdnem halálra verte, önálló életet kezdett, elvégezte az orvosi egyetemet és most rezidensként dolgozik a helyi kórházban. Pici apartmanjába befogadja az öccsét a kanapén elhelyezve, de Jace érzi, hogy nem örül felhőtlenül a felbukkanásának. Megígérteti vele, hogy nem telefonál haza, és maximum e-mailben tartja a kapcsolatot az anyjukkal. Jace iskolát, munkát talál, úgy-ahogy beilleszkedik az új környezetbe, de a múlt árnyai és az anyjuk iránti aggódás miatt állandóan őrlődik, nagyon nehezen tartja kontroll alatt az időnként kitörni készülő indulatait. Nem felhőtlen a viszony a testvérek között, Christianról megtudjuk, hogy az új életéből kizárta a múltját, barátnője semmit sem tud a családjáról, Jace felbukkanása Mirriamot igencsak meglepi és a kapcsolatuk átgondolására készteti. 
Jace karakterének fejlődése pontosan nyomon követhető, és Christian is sokat változik önmagához képest, és kettejük kapcsolatát nézve is. A szigorú szabályokon alapuló egymás mellett éléstől eljutnak a már-már igazi testvéri kapcsolatig, ahol nincsenek tabu témák és ki nem mondott kérdések. A visszaemlékezések kegyetlen eseményeket tárnak fel, tényleg nagyon nehéz néhány részen túltenni magát az olvasónak. Egyszerűen voltak pillanatok, amikor le kellett tennem a könyvet és néhány mély lélegzetet venni. Hogy lemenjen a vérnyomásom.  Ott van például az anyjuk, akit a bíró férje évek óta terrorban tart. Tény, hogy vannak olyan nők, akik a házasság fenntartása érdekében sok mindent elviselnek egy fizikai-anyagi fölénnyel rendelkező vadállattól. Én már a tűrés ezzel a fokával sem tudok azonosulni, pláne nem tudom elképzelni azt, hogy bárki bántani merészelje a gyerekeimet. Lehetne az atya úristen a férjem, megtalálnám a módját, hogy rács mögé juttassam. Itt az anyuka a lehető legszerencsétlenebb lépéseket teszi, vagy pont nem tesz semmit. Ez annyira dühítő, hogy már szinte sajnálni sem tudtam.
Mirriam, Christian kedvese, amolyan villámhárító szerepet tölt be a testvérek között, és vannak jó gondolatai is, mégsem tudtam elfogadni 100%-ban a nézeteit. Viszont jól főz.
Van egy vékonyka szerelmi szál is a regényben, ami a végén teljesen nyitott marad, az olvasó képzeletére bízva a folytatást. Valahogy nem is illett volna a történethez egy boldogan-éltek-míg-meg-nem-haltak befejezés, van mit tovább gondolni és kell is. A könyv számos nemzetközi könyves díjat nyert, szerintem az a titka, hogy Jace rendkívül őszinte, erős karakter, aki szembe akar nézni a problémákkal, a történetet pedig olyan valóságos hangon meséli el, mintha  egy önéletrajz lenne, nem fikció.
A könyvet nagyon ajánlom minden olvasónak 15 év felett. 

A szerző
Borító: Sokkal jobb, mint az eredeti, gratulálok a tervezőnek.

Kedvenc karakter:  Jace

Szárnyalás:  Nagyon tetszett, hogy Jace sportol, a suli mellett munkát vállal, hobbi fotós, és ezek a dolgok nagyon kedvezően alakítják a jellemet.

Mélyrepülés: Egyértelműen a garázs jelenet.

Érzelmi mérce:  Az erőszakos jelenetek grafikus ábrázolása miatt tényleg szükséges a minimum 15 éves korhatár.

Értékelés:




1 megjegyzés:

  1. "Viszont jól főz." Ú, ezen hangosan felröhögtem. XD Nem számítottam erre a csavarra.

    Kedvet csináltál amúgy a könyvhöz, érdekel a téma. :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók