KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. december 7., szombat

Nick James: Éghajó Akadémia - Az Invázió


A Főnix Könyvműhely gondozásában jelenik meg december közepén az Éghajó Akadémia sorozat második része. Ha még nem olvastad az első részt, ideje gyorsan pótolni, nagyszerű, izgalmas olvasmányban lesz részed. A három állomásos blogturné során igyekszünk kedvet csinálni a sorozathoz.  A szokásos nyereményjátékunkban pedig  a kiadó jóvoltából 3 példány kerül kisorsolásra, érdemes játszani!

Főnix Könyvműhely 2013. december
260. oldal
Fordította: Hudácskó Brigitta
Goodreads: 3,91
Besorolás: YA, poszt-apokaliptikus, sci-fi

Jesse Fisher csupán arra vágyott, hogy végre mindenki békén hagyja. Ám mit tehet az ember, ha egy szép napon kiderül, hogy a bolygó jövőjének sorsa az ő nyiszlett kis vállain nyugszik, a világ megmentéséhez kapott társa pedig újonnan megtalált bátyja, aki nem sokkal korábban még gyilkos terveket szövögetett ellene? Ha pedig mindez nem lenne elég, Jesse Fishernek azzal a ténnyel is szembe kell néznie, hogy minden földhözragadtsága ellenére ő még csak nem is földlakó. Remek.
Az Éghajó Akadémia második kötetében a gyöngyökért folyó harc folytatódik, Jesse és Cassius pedig ismét menekül – ám egymás üldözése helyett a két testvér most kénytelen új ellenségekkel szembenézni: idegen megszállók fenyegetik a Földet, a fiúknak pedig szembesülniük kell az eshetőséggel, hogy talán még ketten együtt is kevesek lesznek a világ ellen.

Nick James
Az Éghajó Akadémia sorozat kimondottan a tizenéves srácok kedvence lehet, megvan benne minden, ami ennek a korosztálynak bejön, egy nagyon jól felépített poszt-apokaliptikus világ, egy izgalmas történet, és két nagyon bátor és szimpatikus tizenéves főszereplő.

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt számomra az első rész magyar kiadása, nagyon kíváncsi voltam, mit tud produkálni Nick James young adult sci-fi témában. Várakozáson felül teljesített, elsősorban a világfelépítés tetszett, aztán a remek karakterek és nem utolsósorban a különleges nézőpont. A két főszereplő váltott szemszögben mesél, Jesse E/1-ben, Cassius E/3-ban. A nyelvezet  remek, fiúsan fiatalos, rá kell csak nézni a szerzőre, ezt akár el is várhatjuk tőle. A fordítással tökéletesen meg voltam elégedve ennél a résznél is, az elnevezések érthetők, megjegyezhetők.

Elég nehéz úgy írni a történetről, hogy ne legyen spoileres az első részre. Tehát ha nem olvastad az első részt, két dolgot tegyél, vedd meg és olvasd el,  nem fogod megbánni, és rögtön olvashatod is a folytatást.
Megtudtuk tehát az első részben, hogy Jesse és Cassius testvérek, erről egészen addig, amíg személyesen nem találkoztak, fogalmuk sem volt, ahogy különleges képességeikről sem. Jesse az egyetlen, aki képes a Földre érkező energia gyöngyöket feltörni, Cassius pedig tűzgyújtó képességgel bír. A népüket ily módon juttatják a Rév nevű bolygójukról a Földre, de mivel korábban senki sem törte fel a gyöngyöket, azokat energiaforrásként használták az emberek, megölve a bennük érkezőket. A rídium nevű fekete színű ritka elem segítségével képesek a Váltók erre az átalakításra. Szükség lenne kiszabadítani a gyöngyökből az összes utazót, hogy ütőképes sereget alakítsanak ki a Földet fenyegető Hatóság inváziója ellen. A rídium kulcsfontosságú a történetben, íme egy pontos leírás a könyvből:
Madam
"A végére ez az anyag alakította ki a civilizációnk infrastruktúráját. Épületek, technológia, fegyverek... mindezt a rídium végtelen ereje befolyásolta. Ez egy szintetizáló elem, ami azt jelenti, hogy akik rendelkeznek a Váltás képességével, akaratukkal irányíthatják az elemet. Amellett, hogy megváltoztathatják fizikai alakját, különböző programzott utasításokat is beletáplálhatnak. Mint egy számítógépbe. A rídium képes jeleket küldeni, üzeneteket továbbítani, videós vagy holografikus információt tárolni... a lehetőségeknek csak a Váltók képzelete szab határt."

Váratlan esemény zavarja meg az amúgy is bujkálásra kényszerült csoportot, a megszokott zöld színű gyöngy helyett vörös gyöngyöt talál Jesse a társaival. Ezek a gyöngyök maguktól robbannak fel és a srácoknak rá kell jönniük minél hamarabb, hogy valójában mit is rejtenek magukban.
Theo

Több új ellenség is felbukkan a történetben, többek között Theo. Természetesen nem árulom el, ki ő és mit tud, de annyit mondhatok, hogy ritka undorító karakter, azzal együtt, hogy valójában csak egy 12 éves kisfiú, veszélyes és kegyetlen.
Számomra a folytatás határozottan jobban tetszett A gyöngyháborúnál. A történet sokkal akciódúsabb, csavarosabb ebben a részben és kiemelkedő a karakterfejlődés is. Érettebbek lettek a szereplők, sok nehéz helyzetben edződnek, döntéseket kénytelenek hozni.
Ami azt illeti, a szerző nem vacakol a történet elején holmi visszaemlékezéssel és a világfelépítés újbóli szájbarágásával, így kénytelen voltam újra elővenni az első részt, és átolvastam az utolsó fejezeteket. Az írásmód hasonló az első részhez, különleges a váltott nézőpont, de más személyű módban. Jesse egyértelműen a főszereplője a történetnek, de Cassius szorosan ott van a nyomában. Mégis egy pillanatra igazán belenéztem volna Cassius fejébe is, ugyanis érezhetően bántja őt a tudat, hogy Jesse képes kiszabadítani a társaikat a gyöngyökből, míg ő pusztítani képes.  A két karakter nagyon más, Jesse lobbanékony, Cassius a gondolkodó fajta.
Avery
Az első részben úgy éreztem, hogy abszolút kihagyható lett volna a szerelmi szál, igazából nem sok köze volt a történethez. Itt azonban már elfogadtam, és elismerem, hogy Jesse-nek jót tesz ez a szerelem.

Kapunk a könyv végére egy nagyon izgalmas jelenetsort, jelentős pulzusszám emelkedésre késztet. A lavina elindult már a könyv elején, és a végkifejletben megtapasztaljuk az eredményét.  Két csendesebb utolsó fejezet zárja a könyvet, amiben elég elkeserítő dolgokkal kell szembenézniük.
 
Összességében egy gyors iramú, lenyűgöző folytatást olvashattam. A szerző mesterien ötvözi a poszt-apokaliptikus világot a sci-fi elemeivel. Szórakoztató, fordulatos sztori és én alig várom a harmadik részt, vajon mi lesz a kis csapat következő lépése egy olyan bizonytalan szövetséges oldalán, aki az utolsó lenne az erre alkalmas emberek közül.

Borító: Sánta Kira munkája, itt jobbra az első rész.

Kedvenc karakter: Jesse, Cassius

Szárnyalás: A rídium. 

Mélyrepülés: Theo karaktere

Érzéki mérce: Gyakorlatilag korhatár nélkül olvasható.


Értékelés: 

BELEOLVASÓ:
Nyereményjáték:

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
12.07. Kelly
12.08. Roni olvas
12.09. Always Love a Wild book 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók