KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 17., vasárnap

Louis Sachar: Stanley kincse


Stanley furcsa kaland részesévé válik, ahogy a Zöld-tó táborba kerül. De nem egyedül indul el, ugyanis vele tart a Blogturné Klub is! Április 15-től 5 állomáson keresztül mutatjuk be nektek Stanley és a többi táborlakó kalandjait. És ha ennyi nem lenne elég a kalandokból, egy kis "kincskeresős" játék keretében meg is nyerhetitek a Könyvfesztiválra megjelenő könyvet a Maxim Kiadó felajánlásából. Hajrá!

Maxim Könyvkiadó 2016.
264 oldal
Fordította:Loósz Vera
Goodreads: 3,92
Besorolás: middle-grade, realista

Stanley Yelnatson egy átok ül. Ez az átok legelőször a mocskos disznólopó ük-ük-ükapjára csapott le, azóta pedig a Yelnats család egyetlen generációja sem úszta meg szárazon… Így hát Stanley sem kivétel. Egy nap valahonnan az égből a fejére pottyan egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre lopással vádolják, s hamarosan – igazságtalanul – egy fiúknak való javítóintézetbe, a Zöld-tó táborba találja magát. A tó már rég nincs sehol, teljesen kiszáradt, és a puszta földet most hatalmas lyukak tarkítják. Ugyanis az itt lakóknak az a feladata, hogy egész gödröket kell ásniuk, ezzel fejlesztve személyiségüket.
Nem tart sokáig, mire Stanley rájön, hogy többről van szó, mint személyiségük fejlesztéséről. Azért kell ásniuk, mert a felügyelő keres valamit… Vajon mi lehet eltemetve egy kiszárad folyó medre alatt? Rejtély és kaland vár Stanleyre, aki megpróbál fényt deríteni az igazságra.

Eredeti címén a Holes (Gödrök) az egyik alapmű, amit az amerikai fiatalok elolvasnak, már nagyon kíváncsi voltam rá, így örömmel vettem a kezembe a Maxim Könyvkiadó friss fordítással megjelenő újdonságát.

A  regény felépítése zseniális, a szerző remekül adagolja az információt a jelenből és a múltból, úgy tartja fenn a feszültséget, hogy semmiképp ne akard letenni a könyvet. Puzzle darabkákhoz hasonlítanám ezeket a részeket, érzed, hogy összeillenek, de csak a végén látod, hogy milyen képet raktál össze. Három generáció életéből olvashatunk részleteket, egyik sem könnyed téma, sőt, van itt rasszizmus, családi átok, szegénység, de ezek mellett nem hiányoznak a vicces dolgok sem, mint a borzalmasan büdös lábszag problémája.
A gödrök..  Persze, hogy azonnal rájön Stanley is, hogy nem az elítéltek személyiségének fejlesztése a célja az ásásnak. Szabadnap nélkül, hajnali fél ötkor kelve kell kiásniuk a gödrüket, gyakorlatilag sivatagi környezetben, a tűző napon. Az élelem és a víz is szűken szabott, inkább egy munkatáborhoz hasonlítanám, ami egy felnőttnek is emberpróbáló, nemhogy fejlődésben lévő gyerekeknek. Még ilyen körülmények között is volt pofája a felügyelőnek csökkenteni a vízadagot, csupán a hatalma fitogtatása érdekében.
A szerző leírásai részletesek, vizuálisak, tökéletesen el tudtam képzelni a környezetet, a repedezett kiszáradt talajtól a távolban felbukkanó hegyek körvonaláig. A nyelvezet fiatalos, könnyen olvasható, a részletesség ellenére sem fordul unalmasba egyetlen fejezet sem.

Nem kellett hozzá pár oldalnál több, hogy Stanley karakterét megszeressem, a kissé túlsúlyos, kissé kocka, ne nagyon jóindulatú srácot. Szerettem benne, hogy naív, barátságos, nagy az igazságérzete, szívja magába az információkat és dolgozik az agya. Megmutatta, hogy nagyon bátor is tud lenni, ha kell (a teherautós jelenet mindent vitt), kiáll a barátjáért a legkilátástalanabb helyzetben is.
Zero a másik kedvencem, annyira megérdemli, hogy jobbra forduljon a sora. Szerencsére a jég hátán is megél (jelen esetben a sivatag közepén), kifelé a butát mutatja, illetve, hagyja, hogy ezt higgyék róla, belül azonban rendkívül érdeklődő, nagyon is fejlődőképes. Az ő esetében mennyire igazzá vált a mondás: A tudás hatalom. Itt átírnám erre: Az olvasás hatalom.
Szerettem, ahogy valamilyen módon minden szereplőn láttam a változást, Stanley nyomot hagyott mindenkiben a nem átlagos reakcióival. A kezdeti zavar után szépen beilleszkedett, aztán már ő generálta az eseményeket.
Még a regény vége felé is értek meglepetések, csavarok,  ez még megemelte a feszültséget, ami igazán frappáns befejezéssel zárult.

Összességében univerzális a könyv abból a szempontból, hogy fiúk, lányok egyformán élvezik Stanley történetét, korosztály szempontjából pedig az általános és a középiskolás fiataloknak is egyaránt érdemes elolvasni. Tudom, hogy a szülők is gyakran olvasnak a gyerekeik polcairól, akár előolvasóként, akár azért, mert a gyerek is lelkesedik érte, ezt a könyvet megéri kölcsönvenni kedves anyukák, apukák.

Borító: A színek élénkek, tetszik.
 
Kedvenc karakter: Stanley, Zero

Szárnyalás: Ó, az a barackos maszlag!

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Jó és rossz oldal harca, coming-of-age avagy felnőtté válás, és mindenek felett a reményt tükrözi a történet érzelmi megvilágítása.

Értékelés:




Blogturné extraként íme néhány külföldi borító a javából:


Nyereményjáték

Nem áruljuk el, konkrétan hogyan, de a Stanley kincse történetében visszatérő részlet a barack és a hagyma, és ha elolvassátok a könyvet, azt is megtudhatjátok, miért olyan fontosak.
Mindenesetre ezúttal ehhez a gyümölcshöz és zöldséghez kapcsolódik a játékunk. Minden állomáson találtok egy képet, amin Stanley és Zéró ásnak - csak a változatosság kedvéért. Viszont minden képen elbújtak barackok és hagymák, de hogy mennyi, na az itt a kérdés! Lehet, hogy Stanley-éknek csak barack, csak hagyma vagy mindkettő is jut. Számoljátok meg, melyik állomáson hány barack és hány hagyma bújt el a képen, ha pedig megvan, írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába! Plusz pontot érdemel, aki a végén még össze is adja, és azt is megírja, összesen hány barackot és almát gyűjtöttek be főszereplőink!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai 
04.15 - Deszy könyvajánlója
04.17 - Kelly & Lupi olvas
04.19 - CBooks
04.21 - Szembetűnő
04.23 - Letehetetlen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók