KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. január 28., vasárnap

Kai Meyer: A betű mágusa

Maxim Könyvkiadó 2017. Dream válogatás
416 oldal
Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
Goodreads:
Besorolás: YA. fantasy

Minden könyvnek van egy titkos oldala.

Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják. Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel. Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.



Kai Meyer német író, több sikeres sorozat és önálló regény szerzője. Számos nyelvre fordították le műveit,  magyarul eddig A hullámok gyermekei gyerekkönyv sorozat jelent meg pár éve az Alexandra Kiadónál. Angolszász területen az Arcadia sorozata volt népszerű. Legújabb sorozata nálunk a Maxim Könyvkiadónál jelenik meg, Varázskönyv-trilógia lett a sorozatcím. Érdekesség, hogy a 3 részes sorozathoz a szerző két előzményregényt tervezett, amiből az egyik már meg is jelent Németországban.

Vendégbloggerünk Valentényi Erzsébet avagy a Molyon @bozs véleményét olvashatjátok a könyvről:

Furia, akinek nevét a könyv végéig nem tudtam megszokni, hiszen eddig inkább melléknévként használtam/olvastam ezt a szót, egy 15 éves lány, aki apjával és öccsével él egy mindentől távol fekvő roskadozó kúriában.  Anyja meghalt, apja azóta mély gyászával együtt próbál létezni. Hatalmas könyvtárral rendelkeznek, hiszen az apa, Tiberius könyvmágus, aki a könyvek erejét megcsapolva csodákat művel. Furia, minden jel szerint a könyvmágia hatalmának várományosa, ám tudása még nem teljesen fejlődött ki. Ehhez meg kell találnia  lélekkönyvét, amivel maximálissá válnak képességei. 
A könyv első harmada roppant szórakoztató. Az íróból szikrázik a könyvek iránti szeretet és a képzelőtehetség. "...mély levegőt vett, a könyvek illatát a tüdejébe szívta, és még hevesebben a szívébe fogadta." Itt mutatkoznak be a kúriában élő lények, akik rendkívül ötletesek. A könyvtárban élnek a porevő origami madarak, az elporladt könyvek betűi, amik scrabble módjára "beszélgetnek" a főszereplővel, a nedvességből cseperedett penészrája és megismerünk két bútordarabot, akik rejtélyes körülmények között beszélnek, látnak és mozognak.
Még egy magyarázat nélkül maradó fontos tárgy van a könyvben, egy napló. Furia véletlenül derítette ki, ha beleír a naplóba, akkor egy Severin nevű 17 éves fiú 1804-ből válaszol neki. Ennek a naplónak nagy szerepe lesz a történetet folytatásában.  Akkor kezd igazán izgalmassá válni a mese, amikor Furia és apja egy könyvutazáson vesznek részt. Tiberiust sajnos halálosan megsebesítik, de még visszajutnak otthonukba.  
Ekkor azonban Furiának testvérével együtt menekülniük kell az őket követő ellenségeik elől. Menekülés közben felugranak egy vonatra, de testvére nem tud rendesen megkapaszkodni, elkapják. A lánynak elkezdődik az izgalmas utazása Libropolis városába és megérkezése után a testvérét kell felkutatnia és megmentenie.
Ha én lennék az író, itt lezártam volna az első kötetet és a következőket egy újabb részbe teszem, ugyanis az előző részhez képest rengeteg új szereplő jelenik meg. Olyan sok esemény történik, hogy ugrálunk egyik helyszínről a másikra, néha elég nehezen tudtam követni a szálakat, de előfordultak számomra érdektelen részek is. Ezt ellensúlyozva tele volt akcióval és a fantáziavilág itt is remekül mutatkozik meg a könyvek közti harcban, amit úgy kell elképzelni, mint egy kakasviadalt, a Holt könyvek Erdejével, a könyvönkívüliekkel. 
Furia nem tett rám nagy hatást. Igazából semmi izgalmas, meglepő nem volt benne. Ha bajba került, amibe állandóan besétált, inkább a hirtelen felbukkanó mellékszereplőknek köszönheti a zűrből való kijutását. Makacs volt a végtelenségig, kissé gyerekes, talán egy-két évvel idősebb is lehetett volna, annál is inkább, mivel volt néhány brutálisabb rész, ami miatt inkább nagyobb kamaszoknak ajánlom a regényt.. Egy képességet irigyeltem tőle: az alvaolvasást!
Kreatívak voltak a mellékszereplők, olyanok is, akikre nem számítanál egy fantasy történetben, például Shakespeare szereplőire. Azonosulni azonban nehéz lenne bárkivel is, ahhoz összetettebb, mélyebb karakterekre lenne szükség.

Kai Meyer egy kiváló fantáziavilágot teremtett, remek ötletekkel és rengeteg akcióval. Nagyszerű olvasmány ez a történet, igaz picit terjengős és kissé bonyolult, de igazán szerethető. Könnyed nyelvezettel íródott, erre nem lehet panasza az olvasóknak. A young adult korosztályon kívül a felnőttek is találnak benne újdonságot, izgalmat.  Könyvmolyoknak szívből ajánlom, a szórakozás, ámulás, körömrágás garantált!
Az olvasás lehetőségét köszönjük a Maxim Könyvkiadónak!
Bejegyzés képei: http://seiten-der-welt.de/ 
Borító: Gyönyörű a borító! 

Kedvenc karakter: Cat a tolvaj. 

Szárnyalás:  A fantázialények sokasága és újdonsága. 

Mélyrepülés: Az izgalom nem megfelelő adagolása. 

Érzelmi mérce:  Cuki a szerelmi szál! 

Értékelés:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók