KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. január 27., szombat

Brendan Reichs: Nemezis projekt - Az első szakasz

Maxim Könyvkiadó 2017. december 15. Dream válogatás
432 oldal
Fordította: Tomori Gábor
Goodreads: 3,66
Besorolás: YA, sci-fi

Min nyolcéves volt, amikor minden elkezdődött… Minden második évben, mindig a páros születésnapjain eljön hozzá egy idegen férfi, aki akárhol van, megtalálja, majd hidegvérrel megöli. De minden alkalommal, pár órával később, egy tisztáson ébred fel, apró idahói szülővárosa mellett – egyedül, sértetlenül, a borzalmas bűntény minden bizonyítéka nélkül. A völgy túloldalán élő Noah csak olyan szeretne lenni, mint mindenki más… Gyilkos rémálmok kísértik, de mindent megtesz, hogy ennek nyomát se mutassa. Azonban amikor világa kezd a pánik és a megsemmisülés kavalkádjába veszni, Noah rájön, hogy egész életében hazudtak neki. Így egy szempillantás alatt minden megváltozik. A bolygó azonban sokkal nagyobb problémával néz szembe. Egy hatalmas aszteroida fenyeget minden életformát a Földön, és ez mindenkivel elfeledteti két zűrős tini gondjait. Azonban Min, aki a 16. születésnapján a hálószobájában bujdokol, hogy ne haljon meg már ötödszörre, úgy dönt, elege van. Megesküszik, hogy kideríti, mi folyik Fire Lake-ben. Ám hazugságok sűrű hálójával találja szembe magát – egy hatalmas összeesküvéssel, amely érinti 64 diáktársát is, és ami még a gyilkosságoknál is kegyetlenebb lehet.

Ismeritek a Virals ya-thriller sorozatot Kathy Reichs krimiírónő tollából? Nálunk az első két része jelent meg a Fumax Kiadónál. Brendan Reichs az ő fia, és a Virals sorozatot együtt írták, tehát Brendan már alaposan belekóstolt az írói munkába az első önállóan megírt regénye előtt. A Nemezis projekt duológiának indult, de azt rebesgetik, nem fog befejeződni a második résznél.

Alaposan meglepett ez a regény. Nagyon erősen kezdett a szerző, a születésnapokon lezajló üldözés és gyilkosság sokkoló "élmény" a két főszereplőnek, nyolcéves koruktól kezdve immár ötödik alkalommal történik meg, hogy egy fekete öltönyös férfi addig üldözi őket, míg rájuk nem talál, és minden alkalommal különböző módon megöli őket. Dőlt betűvel íródva különülnek el a visszaemlékezések a korábbi esetekre, amelyek mindig ugyanúgy halállal végződnek, majd pár óra múlva sértetlenül ébrednek a városon kívül egy-egy elhagyatott helyen, a szabadban.  
Öt részre különül a regény, Min szemszögével kezd a szerző, aki mára már megtanulta, hogy ne beszéljen senkinek ezekről az esetekről, hiszen jogosan néznék őrültnek, senki sem hinné el, hogy valaki megölte, ő meg másnap sértetlenül újra él és virul. Mégis, a legjobb barátja, Szeg sejt valamit, és amikor együtt betörnek Min dilidokijának irodájába, olyan dokumentumok kerülnek elő, amiből Szeg is világosan látja, az egész évfolyamuknak köze van valami szigorúan titkosított kormányzati ügyhöz, a Nemezis projekt aktában több tucat diákról találnak  feljegyzéseket. A két kiemelt személy nem más, mint Min és Noah. A kisvárosban egyéb szokatlan dolgok is történnek, azonosíthatatlan jelzésű katonai járművek haladnak át a városon és idegen egyenruhások tárgyalnak a helyi iskolaigazgatóval és a város két pszichológusával. Min megkeresi Noah-t, aki megdöbben, aztán fellélegzik, hogy végre valakinek beszélhet arról, ami vele történik. Közben a nagyvilágban is zajlanak az események, a közeledő aszteroida rettegésben tartja a világot, és a szereplőink egyre több kérdést találnak a megoldások helyett, de az bizonyos, hogy ez a két probléma összefüggésben áll.

Meglehetősen komplex volt számomra a történet, nem húzható rá, hogy van egy alapprobléma, és ha azt megoldod, jöhet a happy end. Min és Noah rejtélye eleve felfoghatatlan, és van egy rossz hírem, ez a végén sem derül ki, hogyan lehetséges az újjászületésük. Őszintén szólva ez engem nagyon zavart, és a levonásom a magasabb pontszámból félig ezért történt. Jönnek szépen az összeesküvés elméletek, a katonai jelenlét magyarázata, a kormány által támogatott kísérleti program, a fenyegető kataklizmikus esemény, mind összefüggenek egymással. 
A helyszín egy hegyekkel körülvett idahoi kisváros, ami a völgyben egy kis tó mellett terül el,  egyetlen úton lehet megközelíteni.  Az iskola is átlagos, a szokásos gazdag-szegény klikkesedés itt is működik. Noah a módosabb fiatalok közé tartozik, de csendes és határozatlan, csak sodródik a többiekkel. Min viszont a lakókocsiparkban él, ahol Szeg is, a legjobb barátja, aki valójában több akar lenni ennél a státusznál. Karakterfejlődés szempontjából hármójukat figyeli meg az olvasó, és Min határozottan bátrabb, erősebb lesz, míg Noah egészen a végéig bizonytalan marad, bár merészebb és érzelmileg is kinyílik. Noah szinte egyedül töltötte az eddigi életét, anyja meghalt, apja sokat van úton, teljesen megtörte a tény, hogy valószínűleg őrült. A terapeutája szerint csak alvajárásról van szó és álmodja az egészet. Teljesen megzakkan és csak lassan tér magához a Mintől szerzett információk után. Ahogy telik az idő egy halvány vonzalom is kialakul, de ez szerencsére nem hangsúlyos, de arra pont elég, hogy Szeg féltékeny legyen. 
Szeg karakterével egyáltalán nem voltam elégedett, ő a másik oka a levonásomnak. Ha a Shrekben a Szamár az idegesítő beszélő állat karaktere, a Nemezisben Szeg az idegesítő, feleslegesen ki-ha-én-nem mitugrász  szereplő, aki nem véletlenül sodródik mindig bajba. Vele sokkoló események történnek, amiket levegőt kapkodva éltem meg, de a regény utolsó fejezete kb végig ilyen volt. Olyan brutális események történnek, amiket lehetetlen előre látni. Az állam leesett és azóta is keresgélem, rendkívüli csavart tett a szerző a végére. Teljes mértékben lezáratlan, szóval ha meglenne a folytatás, azonnal elkezdeném. Maga a helyzet is rendkívüli, amibe belekerült a társaság, és karakterileg is történt fordulat, ami azonnali válaszkeresésre serkent.
Nagyon ajánlom a regényt azoknak, akik szeretik a sci-fi regényeket, thrilleres elemekkel és világvége hangulattal. Nekem remek szórakozás volt, és nagyon várom a folytatást. Köszönöm az olvasás lehetőségét a Maxim Könyvkiadónak.

Borító: Remekül sikerült a magyar borító, figyelemfelkeltő.

Kedvenc karakter: Min


Szárnyalás:  A nagy csavar a végén mindent vitt.


Mélyrepülés: Ethan kegyetlensége.

Érzelmi mérce: Min és Noah közötti halvány szerelmi szál nem jelentős, szerencsére.

Értékelés:

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók