KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. július 23., kedd

John Marrs: The One - A tökéletes pár

A Netflix készít a közeljövőben 10 részes sorozatot John Marrs: The One című regényét alapul véve. Ismerjétek meg ezt a különleges történetet, mely akár napjainkban is játszódhatna: felfedezték azt a gént, melynek segítségével megtalálhatod a DNS-párodat, aki a legjobban illik hozzád. De mi van, ha már van párod? És ez csak egy a millió kérdés közül, ami felmerül a sokszor sokkolóan izgalmas történetben. Tarts bloggereinkkel és nyerd meg a Maxim Könyvkiadó által felajánlott 3 példány egyikét a játékunk során.

Maxim Könyvkiadó 2018.
416 oldal
Fordította: Ipacs Tibor
Goodreads:4,10
Besorolás: misztikus thriller

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társunkkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.

Nem a kedvenc műfajom a pszicho-thriller, de ennek a könyvnek annyira érdekes volt a fülszövege, hogy mindenképpen el akartam olvasni. Egyik alapvető érdekessége a könyvnek a szerkezete: nagyon ritka, hogy öt különböző szempontból olvashatjuk a történetet, öt nagyon más ember fejébe láthatunk bele. Ez abszolút követhető volt, nem kell aggódni, hogy nem tudod figyelni ennyi karakter életét. Bár mind az ötnek voltak még barátai, családtagjai, szerelmei, mégsem kevertem össze őket, jól elkülönülnek a szálak. Mi körül forog a cselekmény? Némi nyálminta és egy app segítségével megtalálhatod a nagybetűs Párod, aki a legjobban illik hozzád, akinek a legmegfelelőbb a DNS-e, hogy együtt éljétek le az életeteket.
Izgalmas, ugye? A történetben már évek óta felfedezték azt a gént, amely segítségével megvalósulhat az, amiben addig csak néhányan részesülhettek a vakszerencse révén, immár bárki megtalálhatja azt az embert, akivel a legnagyobb szerelemben és boldogságban élheti le az életét. Ehhez DNS mintát kell adni, és regisztrálni némi pénzért a DNSPárod alkalmazásban, aztán várni, hogy az addig ismeretlen párod is regisztráljon. Ha megvan az egyezés, üzenetet küldenek és felveheted a kapcsolatot az illetővel. Aki lehet nálad idősebb, fiatalabb, egyedülálló, házas, lehet nő avagy férfi, szegény, gazdag, becsületes, gonosz, beteg vagy egészséges. Lehet, hogy ugyanabban a városban éltek, de lehet, hogy a fél világ választ el tőle. Minden lehetséges, és neked kell eldöntened, hogy élsz-e a lehetőséggel, vagy maradsz a jelenlegi pároddal. 
A regény a fenti lehetséges variációkkal játszik, megismerünk öt szereplőt, akiknek épp most fogja megváltoztatni az életét ez az alkalmazás. 
Mandy - irodai alkalmazott, elvált harmincas nő, aki megkapja a nála fiatalabb, jóképű, világjáró Richard elérhetőségét, akire már a facebook képei alapján begerjed. Aztán óriási meglepetésben lesz része, amikor fel akarja keresni.
Christopher - a sorozatgyilkos, akinek a szemszöge a kedvencem volt, rettentően tanulságos, ahogy leírja az áldozatait becserkésző módszereit. Ezt mindenkinek olvasnia kell! Ő volt a legizgalmasabb karakter, és a frászt hozta rám minden megmozdulásával. Nála volt a legérdekesebb a személyiségének változása is, amikor belép az életébe az új párja.
Jade - fiatal lány, akinek rossz a kapcsolata a szüleivel, a DNS párja pedig ausztrál, a világ másik végén él, eddig csak virtuálisan beszélgettek. A lányt rábeszélik a barátnői, hogy lepje meg Kevint egy meglepetés látogatással. A férfi első szava a nem kellett volna idejönnöd volt, és meg is értjük hamarosan, hogy miért.
Nick - A házasság kapujában álló pasi, túl már néhány kapcsolaton, most úgy érzi, révbe ért jelenlegi párja, Sally oldalán, aki iránt szerelmet érez. A gép azonban mást dob, de nem másik nőt, hanem egy dögös pasit.
és végül Ellie -  ő az a tudós, aki megtalálta korábban ezt a bizonyos gént, ami megváltoztatta a világ eddigi rendjét, és az ő saját életét is. Egy törtető üzletasszony lett belőle, akinek igen sokat kellett várni a saját párjára, és bizony nagy a kíváncsisága, hiszen ő hozta létre a rendszert, végre neki is félre kell tennie az irányításmániától terhes hétköznapjait és időt kell szakítania, hogy megismerje a párját, persze alaposan lenyomozva, mert ugye mindenre fel kell készülni.

Az ötös váltott szemszög mellett a másik furcsaság a nagyon rövid fejezetváltások, ami különösen pörgőssé teszi az olvasást. A fejezetek elején segítségképp ott van a szereplő neve, de ez szinte szükségtelen, mert azonnal lehet tudni, kinek a fejezetéről van szó, nem keverednek az események. Minden egyes fejezet tartalmaz olyan infót vagy csavart, amitől megesz a fene, hogy megtudd, mi történik a továbbiakban. Imádtam ezt a tempót.
Én megemelem a kalapom a szerző előtt, számomra nagyon érdekes témát vetett fel, több szempontból is. Én végigéltem az életem során, hogy a technika fejlődése mennyire megváltoztatta a kapcsolatokat, már az ismerkedéstől kezdve. A mai gyerekek pedig ebbe a felgyorsult, személytelen világba születnek, ahol kizárólag a telefonjuk különböző appjai körül forog a világuk. Teljesen hiteles alternatív - ráadásul nem is olyan távoli - jövőként kezelni a könyvben leírt helyzetet, ebbe az irányba tart a világ, ami persze nem helyes, de tagadhatatlanul így van. Felmerül minden egyes olvasóban a kérdés, mennyire etikus beleszólni ilyen módon a kapcsolatokba? Kinek áll jogában sorsok befolyásolása? És ha már piacra dobták ezt a programot, megbízhatunk-e benne? Honnan tudjuk, nem hibázik-e valaki a folyamat során, hiszen minden megtörténhet.
Az én érzéseim a regény olvasása alatt a különböző végletek között ugráltak. A főszereplők mindegyike erős, mély érzelmeket váltott ki belőlem, és sikerült a szerzőnek rávennie arra, hogy mindegyikük helyzetébe beleéljem magam, és elgondolkodjak arról, vajon én mit tennék, hogyan döntenék. A sorozatgyilkosnál is ez volt a helyzet, bár ott a barátnő személye volt az, akivel azonosulni tudtam, de így is nagy hatással volt rám a kapcsolatuk alakulása.
De ez a beleélés az alapszituációra is igaz, én vajon meg akarnám tudni, hogy van DNS párom, vagy nem is regisztrálnék egyáltalán? Mi lenne a szitu, ha ez még a boldogult házasságom alatt vetődik fel? Megtettem volna?  Az ilyen könyveket imádom, amiket ha becsukok a végén, még nagyon sokáig velem maradnak és birizgálják a fantáziámat.
Ritka az, amikor azt mondom, hogy tökéletes a regény lezárása. Itt minden szál megfelelő befejezést kapott, maximálisan elégedett voltam,  Ellie története volt mégis a legizgalmasabb végkifejlet számomra.  
Nemrég röppent fel a hír, hogy a Netflix készít sorozatot a regény alapján. Ha egy sztori megérdemli a megfilmesítést, sőt sorozatként, akkor ez a történet az, alig várom, hogy láthassam.
Konklúzió: Persze hogy elvégezném a tesztet. Mindenki megtenné. Az ember kíváncsi természetű. Naná, hogy igen.
képek:Pinterest

Borító: Figyelemfelkeltő, bár én behoztam volna a DNS spirált a képbe.
 
Kedvenc karakter: Nick

Szárnyalás: Nick új kapcsolata.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Jó kis érzelmi hullámvasútra visz a szerző, minden irányban alapos kilengéseknek teszi ki az olvasót. Vannak megrázó jelenetek is a sorozatgyilkos szemszögét olvasva, ez kiakasztó lehet.

Értékelés:




Nyereményjáték

Igaz-hamis játék a DNS-ünkkel: Minden állomáson találsz egy érdekességet, amiről el kell döntened, hogy igaz vagy hamis. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden állomáson helyes megfejtést írnak be a doboz megfelelő sorába. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

Feladvány:
A görög mitológiából ismert kimérák léteznek: ezek olyan állatok, amik egy testben két különböző állat DNS-ét is hordozzák. Igaz, vagy hamis?

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

07.21 Sorok között
07.23 Kelly & Lupi olvas
07.26 Spirit Bliss - Sárga könyves út
07.29 A Szofisztikált Macska
08.01 Könyv és Más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók