KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. július 26., péntek

Somaiya Daud: A tökéletes hasonmás (Mirage #1)


A Maxim kiadó jóvoltából megjelent Somaiya Daud Mirage - A legjobb hasonmás c. regénye, mely a Mirage sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja Amani küzdelmekkel teli kalandját, mely során nem kisebb feladat vár rá, minthogy a mindenki által gyűlölt, kegyetlenségéről híres félvath hercegnő bőrébe bújjon. 
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Mirage sokszínű világát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

Maxim, 2019
336 oldal
Fordította: Abrudán Katalin
Goodreads: 3,74
Besorolás: YA, fantasy

A kegyetlen vath hódítók által uralt világban élő, tizennyolc éves Amani igazi álmodozó. Azon mereng, hogy milyen volt az élet a megszállás előtt, arról ábrándozik, hogy milyen lenne egyszer végre az általa annyira csodált, régi, híres költőkhöz hasonlóan komolyan nekilátni a versírásnak, és várja, hogy egyszer isteni jel érkezik hozzá Dihyától, hogy kalandokban lesz része és világot lát.
Ám a kaland egészen váratlan formában jelentkezik. Az elnyomó hatalom fegyveresei elrabolják, és titokban a királyi palotába viszik, ahol megdöbbenve fedezi fel, hogy a megtévesztésig hasonlít a kegyetlen félvath hercegnőhöz, Maramhoz. A legyőzöttek körében Maram oly erős gyűlöletet váltott ki, hogy hasonmásra van szüksége, aki a nyilvános közszereplések alkalmával fellép, és akár a halált is vállalja helyette.
Amani tehát ebbe az új szerepbe kényszerül, és a veszélyek ellenére is lenyűgözi a palota szépsége, de még annál is jobban elbűvöli a hercegnő vőlegénye, Idris herceg. Ám a királyi udvar ragyogása mögött durva erőszak és félelem húzódik. Ha Amani még valaha is látni szeretné a családját, akkor tökéletesen kell alakítania a hercegnő szerepében... egyetlen rossz mozdulat is a halálát jelentheti.

Mostanában nem egy, a Közel-Keleten (vagy legalábbis az arab világban) játszódó fantasyt olvastam és hát ennek a regénynek a fülszövege - meglátni és megszeretni volt egy pillanat alatt, de annyira, hogy Kellytől elkértem, hogy hadd olvashassam el a regényt még mielőtt ő olvasná el. 

A történet szerint a 18 éves Amani nem túl jólétben, de boldogan él a családjával és a felnőtté válásának az ünnepélyes rítusára készül, amikor is a vath elnyomók megjelennek az ünnepségen és elrabolják őt. Mint kiderül, azért teszik, mert kísértetiesen hasonlít az uralkodó lányára, Maramra és a trónörökösnek szüksége van egy hasonmásra, aki helyettesíti őt a különböző eseményeken. Erre azért van szükség, mert a trónörökös nem túl népszerű sem az elnyomók, sem az elnyomottak körében.
Amani így bekerül az udvarba, ahol kemény kiképzésen esik át, hogy minden téren tudja a hercegnőt helyettesíteni, akár családi eseményekről, akár állami megjelenésről, akár a vőlegényével való randevúról legyen szó és nagyon oda kell figyelnie, mert a legkisebb hiba is az életébe kerül.
Persze hiába játsza szinte tökéletesen Maram szerepét, azért van aki rájön a turpisságra, hamarosan az ellenállók is kiderítik ezt a titkot és megpróbálják Amanit beszervezni közéjük....

Nehéz erről a regényről írni, mert részben imádtam, de voltak részei, amelyek nagyon zavartak. 

Forrás
Amit nagyon szerettem benne, azok az arab beütésű részek. Látszik, hogy az írónő otthon van ebben a világban, mert szinte letenni alig bírtam ezeknél a részeknél a könyvet, olyan gyönyörűen és részletesen mutatta be ezt a világot.
Az alaptörténet is nagyon jó lett, érdekes volt számomra ez a helyettesítősdi, szívszorító volt olvasni és átélni, ahogy Amanit kitépték a családja köréből és egy velejéig gonosz hercegnő kezei alá került. 
A szerelmi szál is nagyon aranyos volt, Idris és Amani között erős a kapocs és az írónő is olyan hévvel írta le a találkozásaikat, hogy egy percig se volt kétséges, hogy ezek ketten összetartoznak - hogy aztán mit hoz a jövő ténylegesen, az majd kiderül. 
Ami viszont számomra a legjobban tetsző rész volt, az Amani és Maram kapcsolata. Két teljes mértékben különböző fiatal lány kénytelen összedolgozni. Eleinte persze rengeteg a súrlódás, de egy idő után a közös munka meghozza a gyümölcsét, Maramról szép lassan leválnak a nemtörődöm, zsarnoki, gonosz leplek és meglátjuk alatta azt a fiatal lányt, aki kétségbeesve keresi a szeretetet, aki ha más környezetben élne, nem az udvar gonosz intrikái és az apja mellett, aki szó szerint semmibe se veszi - akkor ezerszer jobb lelkű lenne. Amani nagyon jó hatással van rá, Maram elindult egy úton, de a történet vége ezen csavart egy jó nagyot. Igazából ezerszer jobban kíváncsi vagyok arra, hogy Maram és Amani kapcsolata hogyan alakul, mint arra, hogy Idris és Amani között végül lesz-e valami.

És akkor ami zavart. Egyrészt a sci-fi vonal behozatala. Annyira, de annyira feleslegesnek éreztem bele a sok űrutazást, űrhajót, droidokat és mindenféle jövőben lévő kütyüket, hogy azt elmondani nem tudom. Én az írónő (vagy a szerkesztő) helyében kihagytam volna az egészet és kreáltam volna egy hatalmas birodalmat, különböző népekkel és szerintem így is nagyon jó kis regény kerekedett volna a történetből. Számomra ez nagyon erőltetett volt.
A másik pedig a vallások, népcsoportok és egyebek nevei. Nekem ez is sok lett. Nem véletlen, hogy csak egyetlen egyszer írtam az értékelésben is az elnyomók népcsoportjának a nevét, mert a többieket képtelen voltam megjegyezni. Sok volt az infó és számomra követhetetlen. 

És a regény vége? Valójában addigra kezdett beindulni a történet, addig csak tengtünk-lengtünk. Történtek dolgok, de igazán az utolsó 100 oldalon pörgött fel a történet. Az viszont biztos, hogy olyan függővége lett, hogy szívesen olvasnám azonnal a folytatást!

Összességében nem egy rossz regény, az elgondolás nagyon jó, a kivitelezéssel vannak apróbb problémáim. De aki szereti az arab világban játszódó fantasyket, azoknak ez is tetszeni fog (maximum átugrotok majd a sci-fi részeken:).

Borító: Jaj, gyönyörű és hűen tükrözi a történetet
Kedvenc karakter: Amani, Idris, Maram

Szárnyalás: Idris és Amani, illetve Maram és Amani kapcsolata

Mélyrepülés: az elnyomás és amit a történet elején tesznek Amanival

Érzelmi mérce: természetesen van benne romantikus szál és sok jelenet, de azért a tragédiák sem hiányoznak a történetből

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A regény során a történet főszereplőjének, Amaninak a hercegnő bőrébe kell bújnia. Mostani játékunk alkalmával tehát olyan filmeket és könyveket keresünk, melyeknek középpontjában a szerepcsere áll. Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, mely alapján ki kell találnotok a mű címét, majd ha megvan, beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Egy nyugtalan képzeletű koldusfiúcska a XVI. századi London nyomortanyáin könyveket olvas, és királyokról álmodik… Érdeklődése egy napon egészen a királyi palotáig sodorja, és egyszerre csak bent van a pompás termekben, s a vele egyidős királyfi játékból ruhacserét ajánl, csak egy-két pillanatra. Nos, ez a játék, különféle félreértések miatt, valóságra fordul! A koldusfiú hónapokon át élheti a királyfiú fenséges, de cseppet sem irigylésre méltó életét, a királyfiú pedig szörnyű megaláztatások és szenvedések közt kénytelen ismereteket, emberséget és bölcsességet gyűjteni eljövendő országlása idejére.


A blogturné további állomásai:
Július 19 - Dreamworld
Július 23 - Sorok között
Július 26 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók