KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. december 5., csütörtök

Katherine Applegate: Kívánságfa


A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Katherine Applegate: Kívánságfa című gyerekkönyve, mely a 2017-es Goodreads Choice Awards legjobb gyerekkönyv szavazásán a fináléba jutott. A 216 éves vörös tölgyfa történetét ő maga meséli el, amit kortól függetlenül ajánlunk az olvasók figyelmébe. Kövesd az öt állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a 3 példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Maxim Könyvkiadó - Delfin könyvek 2019.11.
200 oldal
Fordította: Abrudán Katalin
Goodreads: 4,30
Besorolás: Middle grade, gyerekkönyv, mese

Helló! Én egy öreg északi vörös tölgyfa vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Régóta nagy gonddal őrzöm a környéket egy Bongó nevű varjú és számos kis állat társaságában, akik az odvaimban rendezték be lakásukat. És még egy fontos dolog: az itt élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Eddig csendesen figyeltem az élet körforgását, és sohasem avatkoztam közbe. De úgy tűnik, sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy most, utoljára én magam teljesítsem egy különleges kislány kívánságát. Elmesélem hát neked ezt a történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!

A szerző műveit már korábban is számos díjra jelölték, gondolok elsősorban az Ivan, az egyetlen című nagy sikerű regényére, ami Newbery díjas is volt, így nem meglepetés, hogy a Kívánságfa is a kritikusok kedvence lett, nem beszélve a kis és nagyobbacska olvasókról.  

Régóta itt lenne az ideje, hogy az általános iskolai "kötelező" olvasmányok felfrissüljenek, és olyan történetek is helyet kapjanak benne, mint a Kívánságfa. Nem mondom, hogy ne lenne értékes egy Kincskereső kisködmön (pont mostanában 100 éves), de a XXI. században már modernebb hangvételű és mai témákkal foglalkozó regényeket illene a gyerekek kezébe adni. A Kívánságfa minden szempontból alkalmas a 9-13 éves korosztály számára, hogy aktuális problémákra hívja fel a figyelmet, miközben a növények és állatok segítségével a család, barátság, elfogadás örök értékeire mutat rá.

Miért fogják szeretni a regényt a kis olvasók?
Vörös, a főszereplő északi vörös tölgyfa mondja el a történetet, mégpedig egy idősebb, de ereje teljében levő mesélő hangján,  a legkisebbek számára is érthető nyelvezettel. Könnyű olvasást biztosítanak a rövid fejezetek, ezt kedvelik a gyerekek, a kedves rajzok pedig jól kiegészítik a képzeletet.
Vörös szelíd, de mégis nagyon erős főhős, aki masszív gyökereken állva magasodik az utca fölé. Nyáron hűs árnyékot ad, ősszel szemkápráztató vörös színekbe öltözik, erről kapta a nevét is. Legfőbb tulajdonságai közé tartozik a gondoskodás, az odúiban, az ágak közötti fészkekben  számos állat talált már otthonra. Neki ezek az állatok jelentik a családot, akik az ő bölcs tanácsaira hallgatnak, az ő védelme alatt élik az életüket az élet körforgásában. Köztük van Bongó, a varjúlány is, akivel egymás legjobb barátai.
Van egy különleges tulajdonsága is, Vörös egy valódi kívánságfa. Az ír bevándorlók hozták magukkal ezt a kedves szokást, minden május elsején szalagokra, papírcsíkokra felírt kívánságokat kötöznek a kiválasztott fára az emberek és persze várják a csodát. Épp a történetünk idején is erre készülődnek, amikor is szembetalálkozunk az egyik fő konfliktussal, Vöröst ki akarják vágni, mert az ingatlantulajdonost zavarja ez a felhajtás, ősszel meg a lombhullatás, amit neki kell felsepernie. Pont a május elsejei időpont a legalkalmasabb a kivágásra, mert akkor az emberek közelsége miatt egy napra elhagyják a fát az ott lakó állatok, így az állatvédők sem szólhatnak bele. De ne szaladjunk előre, mert van itt más zűr is.
Vörös közelében több lakóház áll, bérbe is adnak belőlük. Nemrég egy muszlim család költözött ide, akikre ferde szemmel néznek az emberek. De csakis ők, ugyanis az állatok és Vörös is ugyanolyan embereket látnak bennük, mint bárki más. Lakik ott egy kislány, aki éjjelente kijár a tölgyhöz, szeret a fa alatt üldögélni, és mivel csendes, a kisállatok lemerészkednek hozzá és egészen megbarátkoztak a közelségével. A kislány, Tamar is visz egy kívánságot a fához: Bárcsak lenne egy barátom!
A tölgy és az állatok terveket szőnek, hogyan hozzák össze Tamar és Stephen (a szomszéd kisfiú) barátságát, és hogy végül sikerül-e nekik, az megtudjátok a regényből.

Nagyon sok jelentős mondanivalót ad a szerző az olvasóknak, akik Vörös bölcs gondolatain keresztül magukévá tehetik ezt az elfogadó szemléletet. Minden ember egyenlő bánásmódot érdemel! Nem vagyok vallásos, általában kerülöm az ilyen tartalmú könyveket, azonban a rasszizmust elítélem. Fontos, hogy a gyerekek olvassanak erről a témáról, pontosan ilyen formában mint itt, mert ez a helyes és egyetlen elfogadható felfogás.
Vörös rengeteg érdekes információt oszt meg az olvasókkal a fákkal kapcsolatban, élvezetes olvasni minden egyes mondatot a természet csodáiról, ebből is tanulhatnak a gyerekek. 
Külön ki kell emelnem a szerző humorát. Természetesen duplán csattannak a "fa" viccek, természetesen Vöröstől hangzanak el ezek a fárasztó, de szórakoztató beszólások. De nagyon viccesek az állatok nevei is, ahogy a különböző fajok elnevezik magukat, ki a félelmei, ki a kedvencei után. 
Őszintén bevallom, az én érzékeny lelkemnek egy kedves fa kivágásának a veszélye is elég ahhoz, hogy bőgjek, mint a záporeső, de én még a Micimackón is tudtam sírni felnőtt fejjel a moziban. Szóval számomra nagyon megható volt az egész végkifejlet, de azért nem kell aggódni, a gyerekek ezt lazábban veszik, és szerencsére végül jóra fordulnak a dolgok.
Oldalakon át lehetne még sorolni mennyi mindent ad ez a történet az olvasóknak a barátságról, szeretetről, összefogásról, elfogadásról. Régóta ez a legjobb gyerekkönyv, amit a kezembe vettem, érdemes elolvasni, minden korosztály talál benne mondanivalót. Mindenképp szeretnék még olvasni a szerzőtől, már az Ivan kapcsán is éreztem, hogy érdemes, úgyhogy várom a következőt.

Borító: Cuki, ott van néhány kis állat is a szereplők közül.
 
Kedvenc karakter: Vörös

Szárnyalás: Amikor az oposszumcsemete halottnak tettette magát, szenzációs jelenet volt.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Megható a történet, boldog befejezéssel, akadnak érzékeny felnőttek, akik még ezen is tudnak bőgni.

Értékelés:



Nyereményjáték

Mennyire ismered a fákat? A játék során érdekes állításokat teszünk közzé a fákkal kapcsolatban, azt kell eldöntenetek, igaz vagy hamis az adott mondat. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a választ! Sok szerencsét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS:  A világon több mint 60 ezer fafajta él. Igaz vagy hamis?

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

12.05. Kelly & Lupi olvas
12.08. Olvasónapló
12.11. Flora the Sweaterist
12.14. Hagyjatok! Olvasok!
12.17. Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók