KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 9., csütörtök

Katherine Applegate: Iván, az egyetlen


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is hamarosan megjelenik Katherine Applegate: Ivan, az egyetlen című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Ivan, a fogságban élő gorilla keserédes, ámde roppant tanulságos történetét, mely nem hiányozhat egyetlen állatszerető gyermek polcáról sem!
2015. április 7-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Maxim Könyvkiadó 2015.
286 oldal
Illusztrálta: Patricia Castelao
Fordította: Erdős Éva
Goodreads: 4,20
Besorolás: middle-grade

Iván egy ezüsthátú hím gorilla, aki Amerikában él egy nagy bevásárlóközpontban, ő az attrakció. Barátai Stella, az idősödő elefánt, Bob, a kóbor kutya, és az esti műszakban takarító kislánya. Iván napjait festéssel tölti, ám csendes napjaik megváltoznak, mikor Stella beteg lesz, és a tulajdonos beszerez egy kiselefántot, Rubyt.

Szeretem azokat a könyveket, amiket ha elolvasok, többnek érzem magam. Nem csak egy jó történettel leszek gazdagabb, hanem olyan maradandó élménnyel ajándékoz meg a szerző, amire évek múltán is emlékszem, amiket érdemes továbbmesélni a gyerekeimnek, ami megtanít valamire, észrevétlenül.
Iván az autópálya 8-as kijáratánál lévő Nagy Csúcs Bevásárlóközpont és Játékterem lakója, ahol egy üvegfallal (3 fala üveg, 1 dzsungelmintás beton) körülvett pár négyzetméternyi területen él. Stella korábban cirkuszban élő elefánt és Bob a környék szabad lelkű kóbor kutyája a barátai. Bob éjjelente beszökik Ivánhoz és a hasán alszik. Iván nem fogságban született, de egyre távolabbi emlék számára az igazi dzsungel és a többi gorilla. A magányát az embergyerek Júlia társasága enyhíti, a tőle kapott zsírkréta és papír segítségével alakítja ki saját művészetét, alkotásait gazdája némi pénzért eladja.
Iván tulajdonképpen nem lázadozik a sorsa ellen, inkább beletörődik, hogy ilyen az élete.
Amikor Stella egyre nehezebben hajtja végre a napi háromszori mutatványokat, Mack, a tulajdonos egy bébi elefánt, Ruby megvásárlásával kívánja fellendíteni az üzletet. Ivánban felelősségérzet támad Ruby iránt, akit nemrég szakítottak el a családjától. Amit nem tett meg eddig saját magáért, azt most Ruby védelmében megteszi, megpróbálja  megvalósítani a tervét a kiszabadulásuk érdekében.
A szerző  egy egészen rendkívüli hangot ad Ivánnak, aki a mesélője a történetnek. Az olvasó azonnal elfogadja és élvezi az írásmódot, mert hiteles, igazi, átélhető. Iván nem panaszkodik, nincsenek sirámai, ellenben van véleménye. Az írónő remek humorral és bölcsességgel ábrázolja Iván gondolatait, az olvasó azt veszi észre, mosolyog illetve komolyan elgondolkodik a szavain.
Iván hatalmas egyéniség, de mellette további kiemelkedő karakterekkel találkozhatunk. Bob, egy bohó, igazi szabadságvággyal rendelkező kutyus, aki azért melegségre vágyik. Stella egy igazi bölcs anyafigura, emlékszik minden egyes napra az életéből. Ő mesél a többieknek az állatkertről is, ahol az emberek méltóan bánnak az állatokkal. A kis Ruby minden rácsodálkozásával, ártatlanságával hozzájárult ahhoz, hogy Ivánból kihozza a védelmező ösztönét, és rávegye a cselekvésre.
A történet dinamikája nagyon jól igazodik a gyerekek tempójához. Egyszerűen imádni fogják olvasni, mert humoros is, drukkolni is lehet a könnyen szívünkbe zárt állatokért, és a vége is megfelelő módon lezárt.
Egy személyes megjegyzés. Jó pár éve már annak, amikor a római állatkertben tanúja voltam egy jelenetnek. Néhány fiatalember ingerelte a gorillákat a biztonságosnak vélt üvegfal külső oldalán. Mígnem az ezüsthátú gorilla egy jókorát csapott az üvegre, hogy az egész épület beleremegett. Nem hiszem, hogy azok az emberek valaha újra próbálkoznának hasonlóval. Miért kell ezt csinálni emberek?
Katherine Applegate 2013-ban megkapta ezért a művéért  az egyik legrangosabb gyerekirodalmi díjat, a Newbery-t. Nem véletlenül. Ez a könyv egy üzenet, egy figyelemfelkeltő hang az állatok jogaiért. Olvassátok és fogadjátok meg.

Borító: Eredeti, nagyon aranyos.

Kedvenc karakter:  Mindenki
 
Szárnyalás:  Julia látogatása az állatkertben.
 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Nos, a zsebkendőket elő lehet készíteni, egy kis meghatottság garantált.

Értékelés:
Blogturné extra: Jelenetek a gorillák életéből 



Megrendelhető a képre kattintva:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Játék:

“Egy ideig, amíg ifjú voltam, és bolondos, azt hittem, hogy én vagyok az utolsó gorilla a földön.”
Szerencsére nem Ivan, az egyetlen gorilla a Földön. Természetben és fogságban élő társai között akadnak világhírű egyedek is, akik különleges képességeikkel, tehetségükkel vagy éppen viselkedésükkel, nagy ismertségre tettek szert.
Mostani játékunk során pedig ők lesznek a főszereplők!
Az egyes állomásokon található adatok és leírások segítségével találjátok ki, melyik közismert gorilláról van szó, majd a nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ezt ismételjétek meg minden állomáson, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott három Ivan, az egyetlen c. könyv egy példányát, ugyanis csak az vesz részt a sorsoláson, aki mind az öt állomást teljesítette.Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
04/07 Deszy könyvajánlója - Trailer
04/09 Kelly és Lupi olvas - Gorillás gif-ek
04/11 Dreamworld - Az igazi Ivanről
04/13 MFKata gondolatai
04/15 Media Addict


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók