KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. december 4., szerda

Malala Yousafzai: Nincs más út


Malala Yousafzai pakisztáni születésű emberjogi aktivista. 15 éves volt, amikor egy tálib katona fejbe lőtte, ő ugyanis a lányok oktatásért és a tanuláshoz való jogáért kampányolt. Miután felépült súlyos sérüléséből édesapjával közösen létrehozták a Malala Alapítványt, amely elkötelezetten küzd világszerte azért, hogy a lányok ingyenes és jó minőségű oktatásban részesüljenek 12 éves korukig. Tevékenységéért számos nemzetközi elismerésben részesült, ő minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa.
A Nincs más út című könyvben Malala saját és más menekült lányok történetét mutatja be. Tartsatok a Blogturné bloggereivel és ha nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a könyvből.

Kolibri Kiadó, 2019
228 oldal
Fordította: Kós Krisztina
Goodreads: 4,39
Besorolás: életrajz

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.
Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

Őszinte leszek, eddig tájékozottnak tartottam magam, de mégsem volt gőzöm sem arról, hogy ki is az a Malala Yousafzai. Ettől függetlenül a könyv fülszövege megfogott, szerettem volna megismerni Malala történetét, illetve más lányok / asszonyok történeteit is, akiknek ott kellett hagyniuk a családjukat / az otthonukat.

Ezt meg is kaptam, hiszen a történetsorozat az ő sorsával indult. Megtudhattuk, hogy egy gyönyörű helyen, a Szvát-völgyben nőtt fel, szerető családban, aránylag felvilágosult környezetben, hiszen itt a lányok is járhattak iskolába. Aztán jött egy borzalmas természeti katasztrófa, egy földrengés, ami hatalmas pusztítást hozott és még valamit... a szélsőséges csoportokat. Ezek az emberek segítettek nekik, viszont cserébe olyan eszméket terjesztettek, ami félelemmel töltötte el az embereket. A tálibok, mert ezek voltak a "segítők" egy idő után már teljesen átvették a hatalmat, a nőket, majd úgy összességében az embereket olyan körülmények közé kényszerítették, hogy az értelmesebbje  - beleértve Malala családját is - inkább a menekülés mellett döntött....
Malala Yousafzai
És ez csak egy történet volt a sok közül. A könyvben Malalán kívül még megismerkedhettünk más lányok / asszonyok menekülésének a történetével is. Kiderült, hogy nemcsak a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában történhet meg ilyen, hanem bárhol a világon, hiszen ugyanúgy menekülnek a családok, a nők, az emberek Afrikából, ahogyan Dél-Amerikából is.

Az elolvasott történetek mindegyike megrázó a maga nemében. Tetszett, hogy minden történet elején jelezve volt, hogy honnan menekültek és meddig jutottak és az is, hogy maga Malala írt mindegyik történethez előszót, picit személyesebbé téve a sorsokat. Rövid fejezeteket kaptunk, épp csak belepillantottunk a menekülésekbe és, hogy mi is történt utána. Ez éreztem egy picikét kevésnek, mert számomra csak sorban jöttek a "példák", sorban jöttek a menekülések, mire az egyikbe beleéltem volna magam jobban, már jött a másik. Ettől függetlenül, nem, nem volt egyik sem hatásvadász, úgy éreztem magam olvasás közben, mintha személyesen mesélte volna el nekem az épp soron lévő szereplő. 

Sok országról tudtam eddig is, hogy mennyire nyomasztó a helyzet, de számomra voltak teljesen ismeretlen helyek is. De egy biztos, a világ egyre veszélyesebb hely lesz, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát, hogy biztonságosabb helyen élhessen. Nem szeretnék politizálni, de a könyv elolvasása után más értelmet nyer a "menekült" szó. Most nem azokról az egyedülálló, fiatal férfiakról beszélek, akik azért jönnek Európába, mert azt hiszik, hogy itt kolbászból van a kerítés, hanem azokról a családokról, édesanyákról, gyerekekről, akik azért menekülnek, mert ha maradnak, akkor elképzelhetetlen helyzetbe kerülnek vagy akár az életüket is elvehetik. És ezek az emberek gyakran mindenüket hátrahagyva menekülnek az ismeretlenbe, ahol ki tudja, hogy mi vár rájuk. Ugyanúgy lehetnek kitaszítottak, akiket a bőrszínük vagy a ruhaviseletük miatt nem fogadnak el, élhetnek életük végéig akár egy nyomorúságos menekülttáborban is - de legalább ÉLHETNEK. 

Összességében egy megrázó történetgyűjteményt ismerhettem meg, amit mindenkinek ajánlok elolvasásra. Fiataloknak és időseknek is, hogy ne csak a média gyűlöletet sugárzó tájékoztatóját lássák, hanem tájékozódjanak, hiszen nem minden menekült csak és kizárólag a jólét miatt próbál Európába vagy Amerikába eljutni, hanem nagyon sokan azért, hogy az életüket, a gyerekeiket mentsék.

Borító: Szerintem eléggé kifejező

Kedvenc karakter: A lányok, asszonyok mind. Nem tudnék választani közülük.

Szárnyalás: a lányok, asszonyok kitartása

Mélyrepülés: a sok borzalom, ami miatt ott kellett hagyniuk az otthonaikat

Érzelmi mérce: megrázó 

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek Malala Yousafzai életét. Minden állomáson találni fogtok egy kérdést, a feladatotok pedig az lesz, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mikor van a “Malala nap”?


A blogturné további állomásai:
November 26 - Csak olvass!
November 30 - Utószó
December 02 - Könyv és más
December 04 - Kelly és Lupi olvas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók