KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 14., vasárnap

Ellen Hopkins: Crank - A Szörny (Crank #1)

 
A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Ellen Hopkins: Crank - A Szörny című regényét, mely 2004-es megjelenése óta számos díjat nyert, de ami még ennél is fontosabb, százak  életét mentette meg az őszinteségével. A szerző a regényben saját lánya küzdelmét meséli el a Szörnnyel, más néven a kristály nevű droggal. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2021. november Vörös pöttyös
544 oldal
Fordította: Guti Eszter
Goodreads: 4,14
Besorolás: YA, drog, függőség, család

Kristina Snow tökéletes lánya a szüleinek: tehetséges, jó tanuló középiskolás, csendes, soha nincs vele gond. Aztán Kristina találkozik a szörnnyel: a kristállyal. Az eleinte vad eksztázisból hamar pokoli kínlódás lesz. A szörnyben Ellen Hopkins azt a viharos és megrázó kapcsolatot örökíti meg, ami Kristina (akit az írónő a saját lányáról mintázott) és a kristály, vagyis a rendkívül erős függőséget okozó drog, a metamfetamin között alakul ki.

Kristina akkor találkozik először a droggal, mikor a távol élő, problémás apját látogatja meg. Hatása alatt előhívja magából szexi alteregóját, Breet. Bree olyasmiket is meglép, amiket a jó kislány Kristina soha nem tenne.

A metamfetamin pszichostimuláns pszichoaktív szer. Köznyelvi neve a "kristály" és a "meth", továbbá a "speed" és a "spuri". A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike. Wikipédia
 
Baromi nehéz erről a könyvről írni. Én kétféle szempontból olvastam, egyrészt könyves bloggerként, aki imádja a young adult könyveket, és majdnem mindent fogyasztok is ebben a zsánerben. Másrészt szülőként is olvastam, egy 19 éves és egy már felnőtt lány anyjaként. Őszintén szólva nem szeretem túlzottan a verseket, néhányat azért szeretek, de nem vonz annyira a verses stílus, hogy szívesen olvassam egy egész regényen keresztül ezt a formát. Mostanában több ilyen könyv is megjelent a hazai piacon, de valahogy nem éreztem késztetést az olvasásukra. Ellen Hopkins neve azonban garancia volt arra, hogy próbálkozzam meg vele, az utóbbi években nagyon sokszor futottam össze a munkásságával a külföldi blogokon, védjegye a nehéz témákról való írás. Olyan témák ezek, amikkel kevés szerző hajlandó foglalkozni, nem tündérmesék, nincsenek boldog befejezések. Egyszerűen zseniálisan alkotta meg ezt a regényt. Szerencsére a verses szöveg szabad formában íródott, szóval nem kellett idegesítő rímekre figyelni. Eléggé változatos az elrendezés, minden oldalon más a szöveg formázása, sokszor vízszintesen és függőlegesen is értelmesek a szavak összeolvasva. Egészen elképesztő lehetett ezt megírni és nem kevésbé izgalmas lehetett a fordító dolga, akit nagyra értékelek ezért a munkáért. A szöveg formája önmagában is hat, impulzív, vonzza a szemet, és közvetít valamiféle üzenetet, mintha az elbeszélő fizikai állapotát is tükrözné. Ez meglehetősen változatos állapot, a nyugodtságtól az izgatottságon, a különböző vágyaktól fűtötten, az alkoholmámoron át a függőség számtalan állapotáig terjed, amit befolyásol a bevett adag mennyisége, az eltelt idő, a kialvatlanság mértéke. A szerző a regény főszereplőjének adta a szót, a 16 éves Kristina kezdi elmesélni a történetét, hogyan találkozott a Szörnnyel, hogyan kebelezte be őt a kristály. Rögtön az elején meg kell említenem, hogy Ellen Hopkins első kézből szerzett tapasztalatokat, Kristina/Bree karakterét ugyanis a saját lányáról mintázta. Ez biztosan egyfajta terápia is volt, de ha belegondolok iszonyatos erő kellett hozzá, hogy megossza a nyilvánossággal a személyes családi történetét. Nyilvánvalóan nagyrészt azért tette, hogy ez a regény eljusson a fiatal korosztályhoz, minél szélesebb körben, hogy elolvashassák, milyen belülről ez a folyamat. Az, hogy ez működjön, brutálisan őszintének kellett lennie, és ezt így is éreztem az olvasás során.

Kristina elutazik az apjához Új-Mexikóba, aki néhány évvel ezelőtt elhagyta a családját. Néhány napot tervez nála tölteni, bepótolni valamit abból a rengeteg elveszett időből, amit külön töltöttek. A lány reménykedik valamiben, amit nem kap meg itt. Az apja egy lepusztult lakásban lakik, és hogy épp van melója, az kb. szerencse kérdése. Iszik, dohányzik és drogozik is. Egyértelműen látszik, hogy link életet él, amúgy egy bowlingteremben dolgozik, ahol mindennaposak az esti partik természetesen drogkereskedőkkel a hátsó traktusban. Egyszerűen nem is értettem, az anyja miért engedte el ide, nem tudom miben bízott, mit fog itt csinálni a lánya. Kristina az első nap meglátja az ismeretlen helyes fiút a lépcsőházban, akihez azonnal vonzódni kezd, pedig látja, hogy az egy másik lánnyal van, tehát foglalt. Megismerkednek, és ahogy bármelyik más srác kihasználná a helyzetet, ez a fiú is rámozdul. Kristina eleve Bree-ként mutatkozik be, nem önmagát akarja adni a fiúnak, hanem egy merészebb, új identitással akar a barátnője lenni. Adam persze élvezi, hogy Bree-t bevezetheti a drogok világába, kis adaggal, de megmutatja neki, milyen a repülés. A drogfogyasztásban eddig a pontig elég sokan eljutnak. Túl a füves cigiken – amit gond nélkül bármikor be lehet szerezni nálunk is -, ez már egy következő lépés, amikor kipróbálják a kemény drogot. Ezen a ponton éri Kristina/Bree-t arculcsapás is, hiszen majdnem erőszak áldozata lesz, és a fiú barátnője is öngyilkosságot kísérel meg. Igen, itt még visszafordítható lett volna ez a történet, de Kristina többé nem tudja Bree-t kizárni magából. Egyre jobban eluralkodik rajta ez a másik lány, aki hirtelen nagyon menő lesz, népszerű a srácok között is. Két fiú is közel kerül hozzá, az egyik nagyon rossz választás. Kristina Bree mögé bújik, ez tökéletes alibi számára, hogy a végletekig tagadásban maradjon. Közben az olvasó teljesen tisztában van vele, hogy a lány egyre mélyebbre süllyed. Látjuk ahogy elveszíti a megtakarításait, aztán már lopni, kölcsönkérni kényszerül.
Nagyon érdekes tapasztalat volt látni, ahogy a függő családja viselkedik. A nevelőapja látja, kimondja a jeleket, de az anyját simán megeteti, és ő is belemegy a tagadásba, pedig ordítóan egyértelműek a jelek. Nagyon nehéz feldolgozni, hogy egy jó jegyeket produkáló, kifejezetten jó magaviseletű gyerek más is lehet, „elromolhat”. Persze, hogy tagadják, mindketten, vastagon. Az meg különösen fura, hogy a lány szülei is füveztek fiatalkorukban, mármint a nevelőapja is, szóval elég egyértelműen felismerhették volna 100 százalékosan a jeleket. De könnyebb tagadni. Érdekes azt is látni, hogy Kristina azt gondolja, mindig is Bree akart igazából lenni, olyan lány, aki kimondja amit gondol, és megteszi amire vágyik. Komolyan, nálam függőséget okozott az olvasás, nem tudtam letenni, nagyon kíváncsi voltam erre az átalakulásra. Szerencsére volt egyben pár órám, így folyamatosan olvashattam, végigkövethettem a függőség kiteljesedését lényegében megszakítás nélkül. 
Szerintem minden fiatalnak olvasnia kéne ezt a könyvet, annak is, aki azt hiszi, nagyon távol áll ettől. Ahogy Kristinával is, bárkivel előfordulhat, hogy egy apró véletlen úgy hozza, hogy kedve/lehetősége akad kipróbálni a szert. Akár a cigit, akár bármilyen drogot. Másképp fog hozzáállni, ha már olvasott egy ilyen sztorit. Látni kell ebből a történetből, hogy mennyi ponton lehetett volna nemet mondani, legalábbis józanul ezt gondolom, aztán lehet mást mondanék a Szörnnyel a fejemben. 
Aki hozzám hasonlóan idegenkedik a verses formától, nagyon tudom ajánlani, hogy tegyen egy próbát, nem fogjátok megbánni. Nem szabad egy szokványos regényre számítani, mert ez nem az. A drogos ember szemszögéből követhetjük a történetet, így nem szabad karakterizálásra, magyarázatokra, egyéb hagyományos regénybeli elemekre számítani.
Különleges szemszög, egyedülálló hang. 
Sokkhatás.

Borító: Fényévekkel jobb, mintha bármilyen alakféle lenne rajta.

Kedvenc karakter: Ez nem az a történet, ahol tetszhetnének a karakterek.

Szárnyalás:  -

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Rendkívül felkavaró, annak is kell lennie. 

Értékelés: 

 
 
Nyereményjáték

A játékunkban híres énekeseket kell felismernetek, akik sajnos valamilyen függőség kapcsán fiatalon,  értelmetlenül hunytak el.  A képek alapján  írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a nevüket.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
 
 
További állomások:
Blogturné Klub
11.14 Kelly és Lupi olvas
11.16 Sorok között
11.18 Hagyjatok! Olvasok! extra
11.20 Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók