KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. augusztus 26., péntek

Mészáros Dorka: Filter nélkül

 

Mészáros Dorka új regényében a tinédzser Íriszt ismerhetjük meg, aki amellett, hogy gyönyörű és rengeteg követője van a közösségi oldalakon, sokkal komolyabb terveket dédelget annál, hogy pusztán népszerű legyen. A látszólag könnyed ifjúsági regényben komoly és mély mondanivalót találunk barátságról, családról, sztereotípiákról és önmagunk elfogadásáról. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt!

Menő Könyvek, 2022
456 oldal
Besorolás: YA, ifjúsági, realista

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen. Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie. Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti. Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.
 

Igazából nem tudom, hogy a könyv fülszövege vagy a borítója fogott meg jobban, de a lényeg, hogy akartam ezt a regényt. És mennyire jó volt a megérzésem!

Az általam olvasott ilyen típusú realista, XXI. században játszódó regények nagy többsége azokról a lányokról / fiúkról szól leginkább, akiket valamiért elnyomnak - akár testi, akár más tulajdonságaik miatt közösíti ki őket a társadalom. Ilyen regényt nem egyet olvashattunk már. Mészáros Dorka ezt a problémát azonban másként közelíti meg. Mi van akkor, ha valaki gyönyörű és okos is egyben? Vajon tényleg csupa csillogás és boldogság az ilyen emberek élete?

Hát közel sem és ezt a szerző tökéletesen mutatta be. Írisz gyönyörű lány és mellette penge az agya is. A leghelyesebb srácok keresik a kegyét, az iskola legmenőbb lányai a barátnői. Mindene megvan.. vagy mégsem?
A családi háttere enyhén szólva is zűrős. Az "édesanyja" elhagyta őket és az USA-ban kezdett új életet. A főhősnőnk apja új kapcsolatot alakított ki, de mivel hivatásos katona, több időt tölt mindenféle katonai létesítményekben és műveletekben, mint otthon, így a lány a mostohaanyjára és a mostohatestvéreire marad. Itt a mostoha azért nem kifejezetten egy Hamupipőke mesére hajazó mostoha, azért nem kegyetlen, de igazából nem tud mit kezdeni a tinédzser lányaival. Így Írisz magára marad a problémáival - illetve ez azért túlzás, hiszen van egy nagyon jó gyerekkori barátja, Karmi (imááádtam a karakterét, mindenkinek ilyen barátot kívánok!) és Karmi édesanyja, aki a lányaként tekint a főhősnőnkre és ok mindenben segíti.

De persze így is rengeteg dolog marad, amiben egyedül kell döntenie. És problémák azért adódnak rendesen. Ott vannak például az idősebb "ragadozó" férfiak, akik "nagyon szívesen" segítenek a lánynak boldogulni, de mind megkérné érte az árát. És Írisz bármerre is fordul, mindenhol ilyen férfiakba botlik bele.
És ez sajnos nem ritka történet. Én tiniként negyedannyira se voltam szép, mint Írisz, de (sajnos) a testi adottságaim mind megvoltak ahhoz, hogy az idősebb férfiak figyelmét felkeltsem. Szerencsére baj nem történt, annyira azért voltam okos, hogy ne hagyjam magam, de ezt a regényt olvasva, mind-mind felsejlenek ezek az egyáltalán nem jó emlékek. És ha belegondolunk abba, hogy engem is mennyien megkörnyékeztek, akkor Írisz vajon milyen helyzetben lehetett? Hát bele se merek gondolni. Komolyan mondom egy idő után már én éreztem magam rosszul, hogy szerencsétlen lány bárhová fordult, mindig, mindenhol szexuális ragadozókba botlott. 

Persze Íriszt legkevésbé sem érdekli a külseje, nem is tud vele mit kezdeni, őt inkább a természettudományok érdeklik, méghozzá azok, amelyektől a legtöbbünk sírva menekült volna a középiskolában :D. De ez talán az egyetlen egy olyan hely, ahol nehezen boldogul, de nem is azért, mert nem jó ezekben a tárgyakban - hiszen a legnevesebb egyetemek is örömmel látnák a soraik között, hanem, mert szinte senki nem hiszi el, hogy egy ennyire gyönyörű lány okos is lehet. 

De persze ez csak egy kisebb momentum, hiszen a szerző elég sok fontos témát dolgoz fel a regényben. Milyen kirekesztettnek lenni, milyen egy bántalmazó kapcsolatban lenni és megpróbálni kilépni belőle, milyen egy olyan pasiba beleszeretni, akit mindenki lenéz, fel mered-e vállalni a kapcsolatodat a többiek előtt? És mennyire ad valós képet rólad egy insta fiók / poszt? Hiszen manapság a tinédzserek nagy része már ezen és a TikTokon él és rettentő fontos, hogy ott ki mit mutat magáról. Persze kapunk egy rövid betekintést a modellek világába is, ami megér már magában is egy misét.

Ami nekem nagyon tetszett, hogy látszik, hogy az írónő nagyon utánajárt annak, amiről írt. Ezt főleg a természettudományos részre mondom. Simán átugorhatta volna ezeket a részeket, de olyan hozzáértéssel írta meg őket, hogy először azt hittem, hogy ő maga is ezzel foglalkozott. Aztán persze a köszönetnyilvánításban kiderült, hogy kért ehhez nem is kevés segítséget, de a végeredmény pazar lett: teljesen átjött, hogy Írisz tényleg egy kis zseni.

A könyv a maga 456 oldalával kisebb féltéglának tűnik, de ez ne riasszon el Benneteket. Rettentő olvasmányos és észre se fogjátok venni és máris a könyv végén vagytok.
Ami számomra viszont kicsit fura volt, az a könyv hátoldalán lévő 18+ jelzés, amit egyáltalán nem értek. Semmi olyan nem történt a könyvben, ami ezt a jelzést megkövetelné és ezzel a jelzéssel pont azt a korosztályt zárja ki a könyv olvasásából, amelyiknek a legnagyobb szüksége lenne arra, hogy minél több ilyen könyvet elolvasson - és mások hibáiból tanuljon, ne a sajátjaiból.

Összességében imádtam a könyvet és én mindenkinek csak ajánlani tudom kortól függetlenül, de legfőképpen a fiatalabb korosztálynak, mert leginkább az ő életüket és problémáikat dolgozza fel a könyv.

Borító: Nagyon tetszik, figyelemfelkeltő és kapcsolódik a történethez

Kedvenc karakter: Írisz és Karmi

Szárnyalás:a történet mondanivalója és hogy mindezt a szerző ennyire olvasmányosan alkotta meg

Mélyrepülés: a sok ragadozó, akik mind Íriszt akarják... és a legrosszabb, hogy ez a valóság...

Érzelmi mérce: az érzelmek egész hullámvasútja szerepel a regényben

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunkban Mészáros Dorka többi megjelent kötetének nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy a könyv címét, amiből származnak, beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen.”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Augusztus 22 - Könyv és más
Augusztus 24 - Ambivalentina
Augusztus 26 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók