KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. december 9., szombat

Emiko Jean: Tokiói tündérmese (Tokiói tündérmese #1)

 


Magyarul is megjelent Emiko Jean sikerkönyve, a Tokiói tündérmese, amiben egy önmagát kereső lány megtudja, hogy hercegnő, ráadásul a helyes testőrébe is belezúg... A történetről a Blogturné Klub három bloggere mesél. Kövesd végig a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a Maxim Kiadó felajánlásában.

Maxim Kiadó, 2024
352 oldal
Fordította: Németh Anikó
Goodreads: 3,91
Besorolás: young adult, romantikus

Izumi ​Tanaka tizenhét életéve eddig eseménytelenül zajlott le Kaliforniában, egy főleg fehérek által lakott kisvárosban. Bár pontosan tudta, miben különbözik osztálytársai többségétől a családja, amelynek három tagja van: ő, az édesanyja és imádnivalóan büdös
kutyájuk, Tamagocsi.
A könnyebbség kedvéért az „Izzy” becenevet használó tinilány barátnője egy olyan nyomra bukkan, amely elvezet eddig ismeretlen apjához, akiről kiderül, hogy nem más, mint Japán trónörököse. Amiből logikusan következik, hogy a szókimondó, polgárpukkasztó Izzy valójában egy hercegkisasszony.
Hamarosan már útra is kel a tengerentúlra, hogy találkozzon sohasem látott apjával, és megismerje az országot, amelyről mindig is álmodozott. Csakhogy hercegnőnek lenni nem csak a báli ruhák és tiarák viselését jelentő szerepkör. Ki kell jönnie valahogyan ármánykodó unokatestvéreivel meg a szenzációéhes sajtóval, sőt, egy barátságtalan, de észbontóan jóképű testőrrel is, miközben el kell sajátítania egy kultúrkör ezeréves hagyományait és szokásait.
Izzy hamarosan meghasonlik a két gyökeresen más világban: otthon sohasem volt eléggé „amerikai”, miközben a Távol-Keleten azt kell bebizonyítania, hogy eléggé „japán”. Összeomlik-e Izumi a korona súlya alatt, vagy boldogan élheti majd új, mesés életét, amíg csak él?

Romantikus tündérmese Japánban? Nekem, aki annyira imádja Japánt és a romantikus meséket? Ide vele, de azonnal!
Láttok a Neveletlen hercegnőt? A Fejjel a bajnak című filmet? És a Miről álmodik a lányt? Na, ha ezt a három történetet összegyúrjátok, akkor körülbelül megkapjátok Emiko Jean történetét, de Japánba téve. Klisés a történet? Igen. Felismerhető benne másik x történet? Igen. Ennek ellenére imádtam minden sorát? IGEN.

Izumi és Akio (forrás) 
A történet főszereplője Izumi, aki Kaliforniában él édesanyjával. Vannak barátai, az iskola se megy neki rosszul, de mégse érzi magát teljesen jól, hiszen japán származású és emiatt kissé úgy érzi, hogy kilóg a főleg fehérek lakta városban.
Ám egy szép napon főhősnőnk a barátnőjével egy olyan nyomra bukkan, ami szerint ő lehet a japán trónörökös lánya és mire észbekap, már Japánban is van, hogy megismerkedjen az édesapjával és az oly nagyon vágyott hazájával.
Természetesen itt sincs egyszerű dolga, mert amíg Amerikában ő volt a "japán" lány, addig Japánban pedig ő az "amerikai" lány, akinek a közvélemény és a sajtó szerint is tisztában kellene lennie minden japán szokással. Amit persze Izuminak meg kell tanulnia, ugyanúgy, ahogyan az egyáltalán nem könnyű nyelvet és az udvari szokásokat is, ha már a trónörökös az édesapja. Természetesen, mint főméltóságnak, jár saját testőr, a fiatal, jóképű Akio, akivel eleinte inkább utálják, majd elviselik egymást, mire végül többet kezdenek el érezni egymás iránt. Ami persze tiltott. Egyrészt a rangsor miatt sem ildomos, másrészt pedig a munkaviszony miatt sem. De a szívnek nem lehet parancsolni... Vajon van jövőjük? Illetve egyáltalán Izumi képes beilleszkedni a teljesen más kultúrába?

Hiába a rengeteg klisé, engem nagyon jókor talált meg ez a regény, egyszerűen nem bírtam betelni vele. Hogy a szerelmi szál fogott meg vagy az, hogy a szerző bevezetett minket a japán császári család életébe, nem tudom, de az biztos, hogy nem tudtam letenni a könyvet.
Izumival együtt izgultam, hogy milyen lesz Japán, milyen lesz a császári család, kedvtelve tanultam vele a nyelvet, a szokásokat, a kultúrát, örömmel kirándultam vele Kiotóban, kostoltam végig a helyi fogásokat, vettem részt ünnepségeken. Természetesen nem veszi mindenki jónéven, hogy Izumi, a "jöttment" bekerül a császári családba és ilyen magas rangra tör. Rosszindulatú rokonok, paparazzik mind-mind arra várnak, hogy mikor követ el Izumi olyan hibát, amivel kirekesztheti magát a felsőbb körökből. És mivel Izumi - hiába a sok segítség és tanító mellette - azért mégis fiatal, meggondolatlan és kezdő - lesz is gubanc bőven körülötte.
Nagyon tetszett a családi kapcsolatok bemutatása is. Izumi édesanyja igazi támogató édesanya, mindenben a lánya mellett áll, döntsön az bárhogyan is. Izumi édesapja eleinte, bár örül a lányának, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, a nagyszülők, akik a maguk félig merev, császári, félig mégis nagyszülős attitüddel fogadják az unokájukat és persze a többi rokon, akik részben barátságosan, részben féltékenyen és ármánykodva fogadják az újdonsült rokont. 

A kedvenc karakterem természetesen a főhősnőnk, Izumi volt, a maga fiatalságával, meggondolatlanságával egyszerűen imádtam. Teljesen átéreztem a helyzetét és szurkoltam, hogy meg tudjon felelni a magas elvárásoknak.
A másik kedvencem pedig a testőrfiú, Akio volt. Odavoltam a kötelességtudatáért, az udvariasságáért és azért meg még inkább, hogy amikor közel engedett magához, akkor megismerhettük a vicces, szórakoztató és romantikus oldalát is. Egyszerűen nem lehetett nem szeretni őt. Ezzel a mondatával vett le végleg a lábamról:

"- Ha megtehetném, fognám és elvinném a bánatodat, és mélyen eltemetném."

És a történet vége? Igen, ez a könyv akár egy részes könyvként is megállná a helyét, hiszen nem egy olyan könyvet olvashattunk, ahol az írónő ad egy számára elfogadható befejezést, majd a továbbiakat ránk bízza. Emiko Jean viszont nem ezt az utat választotta (és én milyen boldog vagyok emiatt!), hanem lesz a regénynek folytatása - amit remélhetőleg a Maxim minél hamarabb el fog hozni magyarul is!

Összességében mindenkinek ajánlom, aki hisz a tündérmesékben, szerette a Neveletlen hercegnő történetét, imádja Japánt, de azoknak is, akik "csak" egy szórakoztató, romantikus, könnyed történetet szeretnének olvasni egy komor téli estén vagy akár egy forró nyári napon.

Borító: Figyelemfelkeltő, látványos, de nekem nem tetszik. Megnéztem a többi kiadást, de azok borítói se jobbak.

Kedvenc karakter: Izumi, Akio, Mariko

Szárnyalás: a történet maga

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: vannak benne gyönyörű romantikus pillanatok, de minden a YA keretei között

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
Nyereményjáték:
Emiko Jean megajándékozott minket egy hercegnős történettel, amiket mi kifejezetten szeretünk a Blogturné Klub csapatán belül. A mostani játékunk során olyan kötetekből találtok idézeteket, amikben hercegnők játszanak főbb szerepet, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok melyik kötetről van szó, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Maxim Kiadó jóvoltából.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen nehéz nőnek lenni a monarchiák világában, amelyeknek szerkezetét és hagyományait férfiak teremtették!

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
December 01 - Sorok Között
December 04 - Utószó
December 09 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók