KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. december 15., péntek

Hanna Faber: Always Love You - Whitney Houston


A Kossuth Kiadó jelentette meg Hanna Faber: Always Love You - Whitney Houston című életrajzi regényét, mely A hang alcímet kapta. A szerző egyedi látásmódjával bepillantást nyerhetünk a rendkívül tehetséges énekesnő életébe a kezdetektől egészen a karrierje csúcsáig. Kövesd végig a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Kossuth Kiadó 2023.
448 oldal
Fordította: Nimila Ágnes
Goodreads: 4,00
Besorolás: életrajz, zene, popkultúra

Hangjával ajándékozta meg a világot, és legendává vált
Newark, 1974. A New Hope baptista templom vasárnapi miséjén a gospelkórusból kilép egy törékeny, alig tizenegy éves lány, és előremegy az ezüstszínű mikrofonhoz, hogy szólót énekeljen. Annyira izgul, hogy reszket, aztán mégis énekelni kezd – teljes szívből, lelke legmélyéről. Hangjával valósággal elvarázsolja a híveket, akik zúgó tapsviharral ünneplik. A lány neve Whitney Houston.
A félénk tinédzserből az elkövetkező években – rendíthetetlen édesanyja támogatásával és segítésével – minden idők egyik legsikeresebb és legtöbbet díjazott előadója válik elválaszthatatlan társa, Robyn oldalán. Mindent megkap, amiért annyit küzdött, az elvárások viszont egyre magasabbak lesznek vele szemben. Aztán felbukkan az életében Bobby Brown, és bár a férfit megelőzi rossz híre, Whitney fülig beleszeret. Miközben karrierjében újabb és újabb csúcsokat hódít meg, el kell döntenie, mit hajlandó feláldozni a hírnévért…
Előfordult már, hogy hangosan énekelted Whitney I Wanna Dance with Somebody című slágerét? Vagy elsírtad magad az I Will Always Love You ritmusára…? Ha igen, merülj el korunk egyik legkáprázatosabb zenei legendájáról szóló életrajzi regényben.
Mindig szeretni fogunk, Whitney!

 
Whitney Houston dalai végigkísérték az életemet, több dalához is mélyen kötődöm a saját emlékeim kapcsán. Az első ilyen nagy élményem az ő második, Whitney című, 1987-es albumához kötődik, amelyről az I Wanna Dance with Somebody dal a nyár slágere volt, sosem felejtem el azt a bizonyos éjszakát és hajnalt a Balatonalmádi Panoráma diszkóban, ahol a barátaimmal áttáncoltuk az éjszakát és az első vonattal indultunk csak haza. Nem volt se szállás, se autó, csak óriási szabadság, és két imádni való pasi az oldalamon. A másik ilyen ikonikus élményem a Több, mint testőr film, amit alig vártunk már, hogy megnézhessük, (én a Corvin mozi egyik emeleti páholyában láttam, még a nagy átépítés előtt) és a filmben hallott dalok azóta is minden alkalommal elvarázsolnak és emlékeztetnek arra az érzelmi viharra, amit abban az időszakomban éltem át. Az I Have Nothing minden idők egyik legjobb női előadós dala. Természetesen még rengeteg kedvenc dalom van tőle, és külön nagyon szeretem a duettjeit, például Enrique Iglesias-al, George Michael-el.
Whitney magánéletéről nem sokat tudtam, mindösszesen annyit, hogy Bobby Brown volt a férje, tőle született a lánya, és ő vitte bele a drogozásba, amiből aztán kilábalt, miután elváltak. Ennyire felületesek voltak az ismereteim, mondjuk nem csoda, a korai éveiben csak a zenei újságokból lehetett infókat szerezni, ott meg nem voltak különösebb pletykák. Őszintén megmondom, mellbevágóak voltak számomra a könyv egyes fejezetei, sorra derültek ki Whitney életével kapcsolatos információk, amikről addig gőzöm sem volt. Azt hallottam, hogy az anyukájától örökölte a tehetségét, aki szintén énekesnő, és Aretha Franklinnel, Chaka Khannal, számos fekete sztárral dolgozott együtt. De az meglepő volt, hogy Cissy sokáig nem támogatta, hogy a lánya önálló énekes legyen. Persze énekelt a templomi kórusban, később vokálozott a bátyjával együtt az anyjuk fellépésein, de saját karrier felé nem terelgette. Egyébként az egész könyvön keresztül éreztem valami távolságtartást közöttük, Cissy sokat turnézott, és nem egészen ilyen életet akart a lányának. Aztán az első tv felvételnél éreztem, hogy mennyire izgul és védelmezi ő is a lányát. De mielőtt a szakmai karrierre térnék, a könyv másik hatalmas meglepetése számomra Robyn Crawford személye volt, akivel tinikoruktól legjobb barátnők voltak, és jó ideig gyengéd szerelmi kapcsolat volt közöttük. Később Whitney döntése volt, hogy a karrierje védelme érdekében zárják le a kapcsolat szerelmi részét, így Robyn lett a személyi asszisztense, de ennél sokkal több volt, ő állt mellette mindig, jóban rosszban. Joggal tartottak a média rosszindulatú támadása ellen, ez később be is következett. Megjegyzem én erről sem hallottam semmit, számomra Robyn személye teljesen új volt. A regény szerzője egyébként a végén megjegyzi, hogy Robyn visszaemlékezései erősen befolyásolták az írását, tulajdonképpen a barátságuk alakulását végigköveti a regény. Egy szóra álljunk itt meg. Ez a kiadvány alapjában véve egy életrajz lenne, de szokatlanul regényes a stílusa, mintha a szerző valódi megtörtént helyzeteket írna le, részletes leírásokkal, hosszas párbeszédekkel. Ez sokkal közelebb hozta Whitney-t, többnyire tényleg el tudtam hinni, hogy a leírtak szerint történtek az események. Ami viszont nagyon rontotta az olvasásélményt, az a rengeteg időugrás előre hátra. Amúgy a regényekben szeretem az idősíkok váltakozását, de az egészen más. Itt számomra teljesen logikátlanul ugráltunk az időben, és nagyon oda kellett figyelni, hogy most hol is tartunk a karrierben. Azt viszont abszolút el tudtam fogadni, hogy a timeline nem a haláláig tart, hanem a legnagyobb dobásánál, a Több, mint testőr filmnél és a filmzene sikerénél fejeződik be, tényleg ez az időszak, a 90-es évek eleje volt a karrierje csúcsa. 
Visszatérve a könyvvel kapcsolatos élményekre, engem nagyon meglepett, hogy mennyi hangsúlyt kapott a bőrszíne miatti bizonytalansága, mintha a szerző ezt külön nyomatékosítaná, pedig a sztorik kapcsán inkább az jött le, mennyire büszke volt, és az első sikerek után mindig támogatta az afroamerikai kortársait. A zenei vonalon ez különösen erősen jelen van ez az összefogás. Arról sem tudtam, hogy modellkedett az énekesi karrier előtt, elég komoly sikereket ért el fekete tini modellként, érdemes rákeresni erre az időszakára.
Mindenképp beszélnem kell a drogozásról. Fentebb írtam, hogy ezt a fejemben én Bobbyhoz kötöttem, mert a sajtó ezt sulykolta, de sajnos ez sokkal régebbre nyúlik. Lehet, hogy a szigorú katolikus lányiskolából való szabadulás adta az első löketet a szerek kipróbálására, vagy egyszerűen látta, mit művel a bátyja, de lényeg az, hogy már nagyon korán, 18 éves kora előtt kipróbált mindent is. Kokain és fű, ez a kombináció volt a kedvence. Istenem, hát nem ez a kép lebeg a szemem előtt, ha rá gondolok, mégis ez lehet az igazság, és Bobby csak a sokadik rossz döntés volt, ami a boldog idők mellett újabb mélyrepülést hozott. A regényben nem sokat olvashattam a házasságuk alatti időkről, épp csak pár felvillanást. Azt hiszem jobb is. Ilyen értelemben viszont nem tekinthetem életrajznak a könyvet, inkább a karrierje kezdetétől a csúcsig mutatja meg őt főleg Robynnal való barátságának tükrében.
Végül rávettem magam a könyv kapcsán, hogy megnézzem a 2022-ben készült I Wanna Dance with Somebody - A Whithey Houston filmet. Persze nem akarom összehasonlítani a könyvvel, de azért megjegyzem, voltak érdekes különbségek, hol itt, hol ott. Érdemes megnézni, a vége tökéletesen lett megoldva, szépen, meghatóan.
Összességében rengeteg új információt kaptam a regénytől, és sok régi emléket idéztem fel magamban, kiválóan nosztalgiáztam, pár dalt újra meghallgattam. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a regényes forma az időugrásokkal minden olvasónak bejön, ettől eltekintve számomra kellemes élményt nyújtott.
Képek: Pinterest
 
Borító: Igazán ünnepi hangulatú, szép borító.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Rávett a könyv a zenehallgatásra, és a filmnézésre is. 
 
Mélyrepülés: Sajnáltam, hogy a csúcson maradt abba a történetmesélés.

Érzelmi mérce: Sajnos a drog fiatal kora óta része volt az énekesnő életének, ezt mindenképp jelezném, mint trigger warning.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!
 
 Nyereményjáték
 
Olvassátok el a regény beleolvasóját, így könnyedén megválaszolhatjátok a kérdéseinket. A helyes megoldásokat minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 
 
KÉRDÉS: Mi a keresztneve Whitney féltestvérének, akivel a templomban énekelt?
 
További állomások:
12.15 Kelly&Lupi olvas
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók