KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. január 30., vasárnap

John Avide Lindqvist: Hívj be! (Engedj be!)

Könyvmolyképző Kiadó  2009.
592 oldal
Goodreads: 4
Besorolás: horror

Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele.
Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról.
John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. Az Engedj be! az első könyve.

Stockholm egyik külvárosában járunk Blackbergben, ahol egyforma kockaházakban tengetik túlnyomórészt siralmas életüket szereplőink. Oskar a 12 éves kamasz élete gyötrelmes, társai folyton gúnyolják, kiközösítik, megszégyenítik. Az anyja egyedül neveli, nincs egy igaz barátja sem. Szabad idejében mást sem csinál csak bosszút tervezget elnyomói ellen, csokit zabál és rémtettekről gyűjt újságcikkeket. Élete akkor vesz fordulatot, amikor a szomszédba költözik egy furcsa lány egy idősebb férfi társaságában. Egyik este a játszótéren találja Elit, aki télvíz idején csak egy pulóverben, cipő nélkül üldögél magányosan. Büdös és furán viselkedik, csak este jár ki, ezek ellenére lassan barátság  alakul ki közöttük, Oskar végre úgy érzi, elfogadják, olyannak amilyen. Titokban találkoznak esténként, morze jelekkel üzennek egymásnak a falon keresztül.  Eli arra biztatja, vágjon vissza a sértésekre, ne hagyja magát. 
Ezzel egy időben fura, rituálisnak tűnő gyilkosság történik a környéken,  Oskar idővel rájön, hogy  Eli "apja" is részese a bűneseteknek.
Nem mondhatom, hogy klasszikus vámpír történet, egy-két érdekesség azonban megemlítendő, Elinek például friss vérre van szüksége, ezért volt a kivéreztetés.  Akit megharap, de nem öl meg, az pár nap alatt átváltozik - tehát jobban jár a halállal.   A címből is adódó behívási probléma sem általános más vámpír sztorikban. (VD-ben igen, tudom)
A könyvben szereplő karakterek abszolút valóságosak, hitelesek. Hakan, Eli "szolgája" egy perverz figura, nehéz megemészteni a róla szóló részeket, de például az alkesz társaság minden szempontból életszerű. Érdekes társadalomkritikát is leszűrhetünk a könyv végére, míg itthon a klassz svéd életre vágytunk a 80-as években, a valóság nem kicsit ellentétes az elképzelttel. Jómagam is jártam 92-ben Stockholmban, egy külvárosi részen laktam egy hétig, kockaházban. Persze nem volt ennyire siralmas élmény, de a "jóléti" társadalmi problémák, az elszigeteltség, az alkoholizmus elterjedtsége valóban igaz.  Visszakanyarodva a könyvhöz, nekem izgalmas, borzongós, néhol öklendezős, néhol érzelmes igazi letehetetlen könyvélmény volt. Biztosan újra elő fogom venni.
Mindkét filmváltozatot volt szerencsém látni, a svéd messze veri az újabb amerikait, de némely részletében jobban tetszett, például a két főszereplő. Mindig arra biztatom a környezetem, hogy előbb olvasson, utána nézzen filmadaptációt, ez erre a történetre is nagyon igaz.

2010-es amerikai  Let Me In  IMDb: 7,3

2008-as svéd Let The Right One In IMDb: 8,1Borító: A magyar borító teljesen rendben van, a filmplakátot tükrözi, sokkal jobb, mint az angolszász nyelvterületen megjelent borító. 

Kedvenc karakter: Eli - végül elérte amit akart.

Szárnyalás: Az első oldaltól az utolsóig kitartott az izgalom.

Mélyrepülés: Hakan karaktere, de így volt teljes a könyv.

Érzéki mérce: Nincs ilyen jelenet.

Értékelés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók