KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. július 19., kedd

Az olvasás 7 hete - 3. hét

Elértünk a harmadik héthez, melynek a témái ismét egytől egyik érdekesek számomra:
- Mi alapján értékel egy könyvet?
- Mi alapján választja ki a következő olvasmányt?
- Filmadaptációk
- Miért vezet / olvas könyves blogot, kedvenc bloggerek

2004-ben kezdtem bloggerkedni, teljesen más témában, aztán az életem úgy alakult, hogy néhány éve több időt tudok olvasásra és internetezésre szánni. Azt vettem észre, hogy nálunk nincs olyan blog, ami kimondottan az én ízlésemnek megfelelő könyvekkel foglalkozik, ami a young adult, paranormal romance,  és a fantasy. Szeretném ezeket népszerűsíteni a magam módján, de ha csak azt érem el, hogy néhány embert olvasásra bírtam a blogom által, már boldog vagyok.
Persze figyelek más blogokat is, szám szerint 203 jelenleg, aminek egy része filmes, de a túlnyomó rész könyves, azon belül is inkább külföldi. Párat összegyűjtöttem a http://konyvesblogok.blogspot.com  oldalon. Kedvenc magyar blogok közül néhány:
http://fantyasticvolumes.blogspot.com 
http://gigiolvasmanyai.blogspot.com
http://angelikablogja.blogspot.com
http://katamano.blogspot.com
http://nancykonyvei.blogspot.com
http://ffgbook.blogspot.com
A blogom bal oldali sávjában ott van néhány link, sok szeretettel ajánlom a külföldi blogokat is.

Mi alapján értékelek? A történetnek legyen egy sajátos világa, a karakterek legyenek élők, legyen fordulatos, izgalmas cselekmény, lehetőleg ne találjam ki az elején, hogyan fog végződni. Legyen benne romantikus szál, az érzelmi világ kifejlett ábrázolása nyerő nálam. Külön értékelendő a borító is, lassan a magyar kiadók is belátják ezt. Az értékelésnél fontosnak tartom, hogy azért a fülszövegnél bővebb információt tartalmazzon a cselekményről, szereplőkről, hiszen én is azért keresek rá a kritikákra, mert tudni szeretném miről is szól valójában a könyv. Aki nem akar egy cseppnyi spoilert sem, az ne olvasson kritikát.Könyvet abbahagyni nem szoktam, a molyon esetleg úgy látszik, állok egy könyvvel, azt valójában el sem kezdtem, csak jelzem, hogy hamarosan következik.
A következő olvasmány kiválasztása elsősorban megjelenés szerinti, ha nincs új kiadású épp, akkor ott a várólista, könyvek százaival. Elég elkeserítő, hogy sosem fogok a végére érni. Sokat segít a könyvválasztásban még a moly is, kedves ismerőseim polcairól rendszeresen szemezgetek.

Filmes adaptációk, kedvenc téma. A lányaimmal nagy filmrajongók vagyunk úgy általában is, de én különösen szeretem a könyvek megfilmesítését. Hatalmas élmény egy-egy jól elkészített adaptáció. Minden idők legjobbja A Gyűrűk Ura trilógia, ami számomra éveken át tartó élményt, és életem végéig tartó rajongást hozott. Minden el volt találva a legapróbb részletig. Ami kimaradt, az nekem sem volt kedvencem a könyvben (a megye megmentése, Bombadil Toma)
És akkor a teljesség igénye nélkül a kedvencek: Büszkeség és Balítélet, további Jane Austen adaptációk, Üvöltő szelek, minden fellelhető változatban kedvenc,Dorian Gray, Interjú a vámpírral, Dan Brown könyvek, Agathe Christie könyvek, Alkonyat Saga, Jurassic Park (igen, könyvben is kedvencek), Túl az Óperencián :), Szenvedélyek viharában, Eragon, Vágy és vezeklés, Virágot Algernonnak, Száll a kakukk fészkére, A parfüm, Bridget Jones naplója, Távol Afrikától, Engedj be, Csillagpor, Trónok harca, Tökéletes trükk, Esőember, Villámtolvaj, Vizet az elefántnak, Hátsó ablak, Tintaszív, azt hiszem minden műfajból sikerült csippenteni. Nem kell külön kiemelni a képregényekből készült filmeket, ezeket általában mindenki szereti, és ott vannak még a klasszikus mesékből készített filmek tucatjai.

Folyt. köv. a jövő héten:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók