KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. augusztus 11., csütörtök

Az olvasás 7 hete - 6. hét

Már az utolsó előtti héten járunk, a témák a következők:

Regény vagy novella? Egyértelműen a regény a nyerő. Volt novelláskötet is, amelyik tetszett, de sokkal inkább szeretek elmerülni egy regényben.

Múlt idő
Klasszikus kontra kortárs irodalom?

Korábban nagyon sok klasszikust olvastam, és szerintem kell is olvasni ezeket a könyveket. Gyakorlatilag az iskolai kötelezők elolvasása során  mindenki belekóstól a klasszikusokba, van aki utálja, van akinek megalapozza az igényét erre a műfajra. Ez nagyon széles kínálat, a választás könnyítésére ajánlanám a top 100 könyv szavazás eredményeit. Ennek utána néztem több országban is, és nagyon jó ötleteket szereztem a listákról.
Mostanában azonban 100% kortárs irodalomból olvasok.

Magyar kontra külföldi irodalom?

Saját olvasásaimat nézve, 80% külföldi, 20% magyar, de abszolút nyitott vagyok, szeretnék még több igazán jó kortárs magyar szerzőtől olvasni, feltéve ha írnak fantasy vagy romantikus, esetleg sci-fi témában, mert őszintén szólva a tömegével kiadott szingli könyvek, bulvár írók és a hétköznapi szenvedések nem érdekelnek.

Iskolai irodalomórák, miért olvasnak egyre kevesebbet a fiatalok, én mit adnék a kezükbe?

Nagyon támogatom a könyvtár órákat. Jó lenne ebből többet beiktatni már alsó tagozatban, tényleges könyvtár látogatásokkal, nem csak az iskolai, esetleg már unalmas könyvtárban. Lenne sok felolvasás, érdeklődést felkeltő művekből, a legizgalmasabbnál abbahagyva... Kedves, mosolygós könyvtáros nénikkel karöltve a tanárok izgalmasabbá tehetnék az órákat.  
A mai gyerekek egész másképp nőnek fel, mint a szüleik, a saját családomat nézve, míg én 30 évesen fizettem elő először az internetre, a gyerekeim már ebbe születtek bele. Az én gyerekkoromban napi 1 mese volt a tv-ben, manapság 4-5 csatorna ontja napi 24 órában a meséket. Tudomásul kell venni, hogy a világ megváltozott, a mai gyerekeknek nem ugyanazt jelenti egy könyv, mint a szülőknek. De úgy látom az én példámon, hogy sokban közre játszik a nevelés, ha látja a könyvet a szülők kezében, a gyerek is nagy eséllyel olvasó ember lesz.
 
Nekem nagyon tetszik a Harry Potter és a Twilight jelenség. Akár a magyar, akár a világ más részét nézem, a gyerekekre, fiatalokra nagyon ráfért már a könyvek megismerése. Mert ez csak a kezdet, ha  már elkapta őket az olvasás szeretete, mást is fognak olvasni. Sokan így ismerték meg Jane Austen, vagy a Bronte testvérek könyveit. Egyik hozza a másikat, és ez nagyon klassz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók