KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. január 16., hétfő

L.J. Smith: Stefan naplója 1. A kezdetek

Könyvmolyképző Kiadó 2011.
222 oldal
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, fantasy

A kezdetek.... Kezdjük azzal, hogy megáldott minket az élet (avagy a CW Television Network) egy igazán izgalmas, romantikus, vámpíros sorozattal, a Vámpírnaplókkal. Az igazi rajongók már az amerikai premier előtt függők lettek az ütős előzeteseket nézve. Természetesen felmerült bennem, őrült rajongóban, hogy ha ez a sorozat könyvek alapján készült, feltétlenül el kell olvasnom. Az eredményem: keservesen küszködve három részen sikerült átvergődnöm, de már az elsőnél lejött, ez olyan távol áll a TV sorozattól, hogy távolabb már nem is lehetne. Szerencsére... Bocsánat LJS rajongóitól, de ez a nő valami borzalmasan ír.  Úgy döntöttem, soha többet nem veszem a kezembe a "műveit". 
Tavaly év végén azonban itthon is megjelent Stefan naplójának első része, és a világ olvasótársadalma szerint ez nyomokban sem hasonlít az írónő eddigi regényeire, úgy döntöttem, adok egy esélyt. Megérdemelte.

A 17 éves Stefan Salvatore  tisztelettudó fiúként meg akar felelni apja elvárásainak, a tervek szerint eljegyzi  a közeljövőben  Rosalyn Cartwright-t, a helyi bankár lányát, bár nem szerelmes belé. A bátyja Damon a háborúban harcol, így Stefan feladata a  birtok irányításába is beletanulni.
Ebbe a szépen elrendezett képbe csöppen a fiatal árvalány, Katherine Pierce, akinek Atlantában felégett az otthona, és ismerősök közvetítésével átmenetileg  a birtok vendégházában rendezkedhet be.  A lány azonnal megtetszik Stefannak, aki egyre nehezebben gondol a közeledő eljegyzésre. Damon is hazaérkezik, Stefan örül a testvérének, aztán már nem annyira, amikor rájön, Katherine bája nem kizárólag őt varázsolja el. Az eljegyzés tragédiába fordul, a menyasszonyt  feltépett torokkal  holtan találják. A fivérek apja a többi városalapítóval szövetségre lép, meggyőződésük, hogy a környéken démonok, vámpírok élnek, akiket el kell pusztítani.  Stefan  egyik éjjel nem várt élményben részesül, Katherine felfedi valódi énjét. 

A könyv olvasható! Miért??
Egyrészt meggyőződésem, hogy nem LJS írta, hanem egy-két szellemíró. 
Másrészt a könyv teljes egészében a TV sorozat 1864-es visszaemlékezésein alapszik, szinte szóról szóra. Ez már csak jó pont lehet, hiszen azt imádjuk, mi Rajongók, akik természetesen ezt a könyvet sem hagyhatjuk ki. Pénztárcánk végtelen, és végre azt kapjuk, amire vágytunk, az "igazi" Stefant, Demont, és a többieket: pl: Pearl, Anna  ők benne sem voltak az eredeti könyvsorozatban, ahogy az egész vámpírrá válás sem így zajlott.  Különösebb erőfeszítést nem tesz a szerző a karakterek kibontására, hiszen úgyis ismerjük őket a sorozatból. Kivételt talán Stefan képez, akiről azért sokat megtudtam. Az ő gondolatain keresztül látjuk a történetet, igazán üdítő volt olvasni, milyen igazi, ártatlan déli fiatalember volt. Damon az ellentéte, lázadó, engedetlen, a véleményét nem ejti véka alá, állandó küzdelemben áll az apjukkal.
Összességében egy die-hard rajongónak (én) öröm elolvasni a könyvet, mert jó elmerülni ebben a világban, tényleg kiderül egy-két részlet, amit nem így képzeltem el. Ha olvastad a VD sorozatot és túlélted=ez is tetszeni fog. Ha olvastad a VD sorozatot, de abbahagytad, mert nem a TV sorozatot kaptad és csalódtál=ez tetszeni fog. Ha eddig nem olvastál semmit, de fan vagy=tetszeni fog.
A sorozat további öt részen keresztül folytatódik. (2. Bloodlust, 3. The Craving, 4. The Ripper, 5. The Asylum, 6. The Compelled)
Igazából a legeslegjobban az érdekelne, ha ez a bizonyos szellemíró megírná nekem Klaus történetét:)) Mit szóltok??
Borító: Sorozatos, tökéletes.
 
Kedvenc karakter: Katherine

Szárnyalás:  Óriási előny, hogy nem LJS írta.

Mélyrepülés:  Az 1864-es visszaemlékezések forgatókönyvén kívül többre is kíváncsi lettem volna. TVD= könyvből készült sorozat, Stefan naplója= sorozatból készült könyv.
 
Érzéki mérce:  Stefan és Katherine elmélyülten romantikáznak.

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók