KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. december 16., vasárnap

Marie Lu: Legenda

Könyvmolyképző 2012
304 oldal
Goodreads: 4,08
Fordította: AncsaT
Besorolás: YA, disztópia

2130-ban járunk. A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két, hadban álló nemzetre szakadt, a Köztársaságra és a Kolóniákra. A történet a Köztársaságban veszi kezdetét, amit az "Első Polgár" vezet, kemény katonai diktatúrával. Az élet nagyon kemény, az embereket a fegyveres elnyomás mellett rejtélyes járványok is tizedelik.
Minden gyermek 10 évesen átesik a Próbán, amivel eldöntik, hogy mi lesz a sorsa. A legmagasabb pontszámmal elit iskolába járhatsz és nagy jövő vár rád. A legalacsonyabb pontszámokkal pedig elvesznek a családodtól és "munkatáborba" küldenek, ahonnan még senki nem tért vissza.
June 15 éves. A Köztársaság nagy reménysége, okos, ügyes, maximális pontszámmal végezte el a Próbát, minden esélye megvan rá, hogy katonai pályán hatalmas karriert fusson be és tökéletes élete legyen. Az imádott bátyjával él kettesben, kötelességtudó, tökéletes hazafi.

Day szintén 15 éves, de ellentétben June-nel, ő a Lake szektorban, a nyomornegyedben él. A Próbán elbukott, ő a Köztársaság legkeresettebb bűnözője, profi tolvaj, betörő, ahol tud, borsot tör a katonák és a gazdagok orra alá. 

A két fiatalban semmi közös nincs, teljesen két különálló világban élnek. De egy nap June bátyját, Metiast meggyilkolják és a legfőbb gyanúsított: Day. A lány bosszút esküszik és a fiú nyomába ered.

„Le foglak vadászni. Egyenként kutatom át Los Angeles összes utcáját utánad. A Köztársaság minden utcáját átkutatom, ha kell. Átverlek, lépre csallak, hazudok és lopok, hogy megtaláljalak, előcsallak a rejtekhelyedről, és addig űzlek, amíg nem lesz hová menned. Még nem tudod, de már halott vagy.”

June-t a bosszú hajtja, minden tudását és képességét beveti, hogy a fiút elkapja, de Day sem kezdő, így macska-egér játék kezdődik, ahol a tét nem kevés. June a bátyja gyilkosát akarja elkapni, amíg Day pedig a családját próbálja menteni. De ahogy egyre mélyebbre merül a nyomozásban, June rádöbben, hogy sok közös van benne és Dayben és megkérdőjelezni látszik minden, amiben eddig vakon hitt.

Nagyon megkedveltem az olyan könyveket, ahol több szemszögből olvashatjuk a történetet, mert azzal, hogy belelátok a főszereplők fejébe és megismerem a belső gondolataikat, sokkal közelebb érzem őket magamhoz és jobban tudok velük azonosulni. Ebben a regényben is ez történt, hisz June és Day szemszögéből olvashatjuk a történetet és az író még arra is ügyelt, hogy a betűméret és a betűtípus is más legyen a két különféle elbeszélésnél, ettől még különlegesebb lett az egész.
A két nemzet közül egyelőre csak a Köztársaságról olvashatunk, June felöl a gazdagok, a kiváltságosak, a felsőbb kasztbeliek világát, Day részéről pedig ugyanennek a világnak a sötét, szegény és mocsokkal teli valódi felét ismerhetjük meg. A Kolóniákra is kíváncsi lettem volna nagyon, de arra egyelőre csak egy-egy elejtett mondattal utalnak a szereplők, bár úgy érzem, hogy a következő részben nem lesz hiány abból, hogy abba a világba is belemélyedjünk jobban:).

A szereplőkön nem túl nehéz eligazodni, könnyen megfejthetőek, vannak jók és vannak rosszak. Összesen egyetlen egy meglepetést okozó karakterrel találkoztam, de őt nem árulom el, hogy ki, mert nem akarom lelőni a poént. June és Day, bár más világból érkeztek, de mégis, már a könyv elejétől érezni, hogy sok bennük a közös és ők összetartoznak. Ugyanaz a kategória mind a kettő, ugyanolyan erősek, okosak és ügyesek, de amíg a fiú már gyerekkora óta ismeri a világot VALÓJÁBAN, addig a lánynál kis időnek kell eltelnie, mire a védett környezetéből kikerülve rádöbben a visszásságokra.
Ami viszont furcsa volt a számomra, hogy bár a fiú és a lány is 15 évesnek van leírva a könyvben, de én idősebbnek éreztem őket – 16-17 évesnek. Tudom, hogy egy kemény világban a gyerekek is hamarabb felnőnek, de valahogy akkor is…

Day pedig ahogy a talált kislányról, Tessről és a családjáról is megpróbált egyszerre gondoskodni, az számomra nagyon megható volt. Látni, hogy szerető családban nőtt fel és ez minden tettére rányomja a bélyegét.
Emellett imádtam, hogy egy-egy akciójában mi is részt is vehettünk, így bizonyítottan éreztem, hogy tényleg ő a leghírhedtebb és legkeresettebb bűnöző és nem csak a szóbeszédek nagyítják fel a tetteit. Olyan képtelen helyzetekből is kimentette magát, amire én speciel azt mondtam volna, hogy meg se próbálnám. Amolyan nagyvárosi Robin Hood volt számomra.
A egyik kedvenc jelenetem az volt, amikor June-nel először találkoztak. Mind a ketten azt hitték, hogy ők az okosabbak, hogy túljárnak a másik eszén. Hát persze.. :)
June kicsit más volt. Ő az elején nem volt nekem ennyire egyértelműen szerethető, csak lassan kedveltem meg. Persze, sajnáltam nagyon, hogy csak a bátyjával él együtt és a szüleik meghaltak, de emellett a lánynak mindene megvolt. Gazdagság, tehetség, fényes jövő, és ami különösképpen nem szerettette meg eleinte őt, az az, hogy a nála „alantasabb” kasztokat teljesen lenézte. De amikor elindult a fiú után és bekerült a másik világba, akkor rádöbbent ő is, hogy ezek az emberek is érző, hús-vér lények és lassan leszállt a magas lóról – én meg kezdtem őt megkedvelni:). És mi tette őt számomra leginkább egy valódi, hősnővé? A vagánysága, a bátorsága, a harciassága és a hideg, józan gondolkodásmódja még a legmelegebb helyzetekben is.

A történetben természetesen van szerelem is, de nem ez a legfontosabb. A kapcsolat a fiatalok között lassan, sőt, mondhatnám nagyon lassan alakul ki és ezáltal az egész hiteles marad, hisz az írónő megmutatja nekünk, hogy ezeknek a fiataloknak nem a szerelem a legnagyobb problémájuk, így ez a szál bár ott van végig, de nem lesz túl hangsúlyos. Nagyon élveztem, hogy az írónő nem dobta be rögtön a „kötelező szerelmi háromszög témát” és örülnék is, ha ez így maradna, de van egy sanda gyanúm, hogy Anden, bár sok szerepe most nem volt, de nem hiába lett bemutatva June-nek a fogadáson, fogunk még hallani felőle.

Sok hasonló típusú könyv jelent meg a piacon, de mégis azt mondanám, hogy az írónő tudott újat mutatni. A könyvet fiúknak és lányoknak is egyaránt merem ajánlani, hisz rengeteg izgalom, akció van benne, a szerelmi szál pedig annyira nem erőteljes, hogy a fiúkat elriassza, viszont a lányoknak tetszeni fog. A vége pedig bár nem kifejezetten körömlerágós függővég, de mégis annyi megválaszolatlan kérdés maradt, annyi rejtély vár megfejtésre, hogy nem kérdés, hogy azonnal olvasnám a második részt (amire sajnos még várnunk kell, mert külföldön is csak 2013 január végén fog megjelenni). És persze arra is kíváncsi vagyok, hogyan fog alakulni June és Day további sorsa.
Nagyon örülök, hogy a megérzésem most sem csalt és olyan jó volt a könyv, mint amilyennek elképzeltem!

Borító: Az eredeti borító maradt meg, aminek nagyon örülök. Látványos, felkelti a figyelmet és a fényes, kidomborodó betűk és a jelkép az elején…meg se merem mondani, hogy hányszor simítottam végig a borítón, amióta nálam van:).

Kedvenc karakter: Day, June

Szárnyalás: Day és June első találkozása. 

Mélyrepülés: Ami Day családjával történt

Érzéki mérce: A durva jelenetek miatt inkább 16 éven felülieknek ajánlanám.

Értékelés: 
 

1 megjegyzés:

  1. És még ezek a rajzok is milyen jók!
    Nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre, bár már eddig is az voltam :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók