KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. október 13., vasárnap

Sophie Jordan: Tűzláng - Firelight #1


A Könyvmolyképző Kiadónál jelenik meg október 15-én  Sophie Jordan: Firelight trilógiájának első része, a Lángvilág. A Blogturné Klub hat bloggere a Lángvilág blogturné keretein belül bemutatja nektek a drakik világát!
2013. október 10-től minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvén kívül, gazdára talál még 5db Sophie Jordan által dedikált Lángvilág könyvjelző is!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért, illetve a könyvjelzőkért!

Könyvmolyképző Kiadó 2013. október 15.
? oldal
Fordította: Marczali Ferenc
Goodreads:
Besorolás: YA, fantasy, sárkányok

EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK.
HALÁLOS ELLENSÉGEK.
PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM.

A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi.
Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött le.

Szerencsés vagyok, az utóbbi időben csupa nagyon jó fantasy könyvet olvashattam, mégis a Firelight kimagaslik közülük. Sophie Jordan megadta nekem azt, amit minden fantasy könyvben keresek, egy még soha máshol nem olvasott mitológiát. A drakik világa lenyűgöző, talán azért is tetszik annyira a sárkányok világa, mert már gyerekkoromban, magyar népmesékben is nagyon szerettem  róluk olvasni. A szerző egy olyan fajt ismertet meg velünk, ami kétféle formában létezik, a drakik emberi alakban élnek, és a pubertás kor elérése után megtanulják a manifesztálódást, és bármikor felvehetik a sárkány alakjukat és vissza is változhatnak. A leírás alapján úgy képzeltem el, hogy az arcuk változik meg,  és a karjuk  nyújtásával tör elő a szárnyuk, és a bőrük is leolvad, utat engedve a draki bőrnek. Többféle draki létezik, mindegyiknek  más-más képessége van, a láthatatlanná válástól kezdve a víz alatti életig. Főhősnőnk Jacinda nagyon ritka képességgel rendelkezik, ő tűzokádó, több generáció óta nem élt a földön hozzá hasonló draki.
Forrás: http://www.tyngasreviews.com
A történet akciódúsan kezdődik, Jacinda tilosban jár barátnőjével, a hajnali napfényben akarnak repülni, ami több szempontból is tiltólistás. Gyönyörű leírást kapunk a manifesztálódásról és  a repülésről, ami megadja a két lánynak a szabadság érzését, maguk mögött hagyva a falka szabályait. De nincs szerencséjük, vadászok veszik üldözőbe őket, és Jacinda sebesülten várja búvóhelyén, hogy leleplezzék. A fiú aki rátalál mégsem szól a többieknek, inkább csodálattal bámulja, megérinti, megsimogatja a bőrét. Azonnal kialakul köztük valami soha nem tapasztalt kapocs. Végül a srác elmegy, anélkül hogy leleplezné.
Mielőtt a falka megbüntethetné Jacindát az anyja kimenekíti őt és ikertestvérét a településükről és egy távoli kisvárosban új életet kezdenek. Persze kibe botlik bele Jacinda az első napon az új suliban? Will minden egyes alkalommal, amikor Jacinda közelében van, újra és újra feléleszti a lányban szunnyadó drakit,  és a lánynak szüksége is van erre. Az emberek világában elsorvadna a benne élő sárkány, ha az  érzelmeivel nem piszkálná fel újra és újra a belső tüzét.
Nekem nagyon bejöttek ezek a karakterek, értékeltem Jacindában, hogy küzd azért, hogy önmaga lehessen, és ebben szorosan az első helyen áll az ő drakisága. Próbálja megértetni a családjával, hogy ő és a drakija elválaszthatatlanok. Az anyja túlgondoskodó típus, erre is megvan a magyarázat, és azt is meg lehet érteni, hogy a drakiság nélkül született testvére inkább az emberek közé akar tartozni.
Forrás: Deviantart
Cassian karaktere ebben a részben még nem tudott igazán kibontakozni, elég keveset szerepelt. De ebben a kevésben is megmutatja, hogy mennyire aggódik Jacindáért, akit ugyebár neki szán a falka. Ő a vezér fia, a herceg, akit arra neveltek, hogy a legjobb legyen. Természetesen  a legfőbb vágya az, hogy a lány visszamenjen vele a falkához.
Will karakterét imádtam. Erős, szexi srác, és olyan titkokat rejteget, amik megmagyarázzák, miért vonzódik Jacindához annak ellenére, hogy ő maga vadász. Jacinda előtt senkit sem engedett közel magához, pedig lett volna jelentkező bőven.  Szerettem, ahogy védelmezi a lányt a családjától, próbálja saját magát is távol tartani, persze nem tudja.
A mellékszereplők között van  több szimpatikus karakter, és van néhány "rossz arc", de mindegyikük jól formált, hiteles szereplő. Sok jelenet zajlik az iskola falain belül, így kaptam bőven az általam nagyon kedvelt  "highschool feeling"-ből. Annyi jó jelenet zajlik itt, a tanulószobán, a menzán, a lány mosdóban... Kedvenc jelenetem is innen került ki, mégpedig a lépcsőházas ücsörgős-csókolózós jelenet.
Jacinda és Will közötti szerelmi szál sistergő, szó szerint, hiszen a lány izzik Will minden apró érintésére. Szerettem minden párbeszédüket, a kapcsolatuk alakulását, pedig tudták az első pillanattól, hogy nem szabadna a szívükre hallgatni.
Szót kell ejteni a borítóról is, ami sok éve már az egyik kedvencem, csodálatosan visszaadja a könyv hangulatát. A sárkánybőr.... fantasztikus. A fordítás  remekül sikerült, semmi kivetnivalót nem találtam benne.
Összességében a történet csodálatos, a draki mitológia eredeti, az írásmód mesés, és a szerelmi szálra sem lehet panasz. Sok viszont a nyitott kérdés, hogyan halt meg valójában Jacinda apja, milyen falkák élnek még rajtuk kívül, többet szeretnék tudni Will családjáról is. A könyvnek ott a helye minden young adult fantasy rajongó polcán, nálam óriási sikere van és alig várom a folytatás megjelenését.

Borító: Gyönyörű, nagyon örülök, hogy megmaradt az eredeti.

Kedvenc karakter:  Jacinda, Will

Szárnyalás:  A draki mitológia ötlete nagyon eredeti, imádom.

Mélyrepülés: Az a bizonyos dolog, amit Jacinda büntetéséül szántak.

Érzéki mérceJacinda és Will érzelmei olyan jól megírtak, hogy kisugárzik az oldalakról és rabul ejt. Imádom a tiltott szerelmet lopott csókokkal fűszerezve.

Értékelés:

Extra dreamcast a Firelight szereplőivel:




A könyv előjegyezhető itt:


Mit gondolsz, melyik srác lesz a befutó Jacinda oldalán?  Szavazz!



J Á T É K

Szeretnéd megismerni a drakikat? Szeretnél nyerni egy Lángvilág című könyvet? Vagy az 5 darab könyvjelző egyikét?   Segítünk ebben!
A Blogturné minden állomásán elrejtettünk betűket, melyeket összerakva a drakik egyes fajainak nevét kaphatod meg. Ezeket írd be minden nap a Rafllecopter dobozába és a turné végén részt veszel a sorsolásban!


a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
10.10. - Deszy könyvajánlója
10.11. - Nem harap a...
10.12. - Függővég
10.13. - Kelly & Lupi olvas
10.14. - MFKata gondolatai
10.15. - Dreamworld   

2 megjegyzés:

  1. Meg tudnád mondani, hogy mi a neve annak a Cassianes srácnak? :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók