KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. december 28., szombat

BEST OF 2013

Elérkeztünk az év végéhez, és a hagyományokhoz hűen, összesítjük az éves olvasmányainkat. Reméljük tetszeni fog ez a kis összeállítás, ami nekünk bizony komoly fejtörést okozott. Sok volt a jó könyv egy-egy kategórián belül, így néhol láthattok holtversenyeket vagy épp külön kellett választani a külföldi és magyar szerzőket.

Mindkettőnk túl van az idei évre megszabott 100 db könyv olvasásán, tehát választék volt bőven.

Kelly: Részemről jövőre nem vállalok ennyi könyvet, más terveim vannak az olvasáson felül is, de a 70 könyv az a minimum lesz jövőre is.

Lupi: Én jövőre szeretném ismét becélozni a 100 könyvet, és jóval több angol nyelvű könyvet olvasni.




Legrosszabb könyv
Kelly: Rebecca Hamilton: Az öröklétű
Megjegyzés:A főszereplő pasi mókussá válását azóta sem hevertem ki, és ez csak csepp a tengerben.
Lupi: Coert Voorhees: A Torres fivérek
Megjegyzés: Ez tipikusan az a történet, hogy a borító megtévesztett. Tetovált rosszfiúk? Már vittem is. Nem kellett volna...

Legrosszabb karakter
Kelly: A.O. Esther: Elveszett lelkek: Elijah/Sophiel
Megjegyzés: Ez az a pasi, aki megbillogozza a szerelmét, aki ezt el is fogadja. Holtversenyben nyertek.
Lupi: Coert Voorhees: A Torres fivérek: Frankie Towers
Megjegyzés: Egy rossz könyv még rosszabb főszereplője. A szerencsétlen srác annyira "langyos víz", hogy semmilyen érzelmet nem volt képes kicsikarni belőlem. Ő számomra az élő példája annak, hogyan ne írjunk meg egy karaktert.
Legrosszabb borító
Kelly: Holly Black: Átokvetők - A fehér macska 
Megjegyzés: Tudom, átvett borító ez is, de fényévekkel rosszabb, mint az eredeti US borító, viszont a könyv fergetegesen jó, ki ne hagyjátok.
Lupi: Dan Krokos: Hamis emlékek
Megjegyzés: Ennél jobban nem lehetett volna érdektelenné tenni ezt a nagyon klassz és méltántalanul kevesek által olvasott könyvet, mint ezzel a borítóval:(.

Legnagyobb csalódás
Kelly: Federica Bosco: Szerelmem egy angyal
Megjegyzés: A borító és a cím miatt vettem meg. Nulla angyal szerepel a könyvben, és a fülszöveg pedig csúnyán spoileres.
Lupi: Richelle Mead: Gameboard of the Gods
Nagyon várt könyv, Richelle Mead neve számomra garancia a jó könyvre, de mégis, ez a regény hatalmas csalódás volt.

Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Gavin Extence: Az univerzum és Alex Woods
Megjegyzés: Egész másra számítottam, de annyira humoros és elgondolkodtató egyszerre, alaposan meglepett.
Lupi: Külföldi: Stephenie Meyer: A burok - - Magyar: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi sorozat
Megjegyzés: Lupi, előítélet a neved mind a két esetben:-). A burok úgy ahogy van  tökéletes, a Szent Johanna gimire pedig csak annyit mondok, hogy kb egy hét alatt "ledaráltam" az összes részét. Rég olvastam ilyen humoros "iskolanaplót". Imádtam mind a kettőt, csak ajánlani tudom minden kétkedőnek, hogy adjanak nekik egy esélyt.

Legjobb borító
Kelly: Külföldi: Susan Ee: Angyelfall - Angyalok bukása - - Magyar: Chris Howard: Gyökértelen : Sánta Kira munkája
Megjegyzés: Az Angelfall tökéletes, a Gyökértelen pedig mestermunka.
Lupi: Külföldi: Kiera Cass: A Párválasztó - - Magyar: On Sai: Scar
Megjegyzés: Kiera Cass egész sorozatára jellemzőek ezek a gyönyörű borítók, tökéletesen adják vissza a történet alaphangulatát. A Scar pedig... pontosan így képzeltem el a főhősnőt, ilyen titokzatosnak, különlegesnek és kicsit veszélyesnek. Profi munka mind a kettő!

 
Legjobb debütáló író
Kelly: Isaac Marion: Eleven testek
Megjegyzés: Nehéz volt választani a sok debütáló közül, mégis Isaac műve volt az, ami világfelépítés, karakterek és történet szempontjából a legjobb volt számomra.
Lupi: Jennifer Rush: Altered
Megjegyzés: Első olvasásra beleszerettem a regénybe és tűkön ülve várom a folytatást. (és ahogy láttam, az írónő a Goodreads Best Books of 2013-s választásán bekerült a Legjobb Goodreads debütáló írók végső összesítésébe és az előkelő 7. helyet szerezte meg. Nem véletlenül!)

Legjobb világfelépítés
Kelly: Samantha Shannon: Csontszüret
Megjegyzés: Tökéletesen felépített világ, a disztópia és a rephaiták világa is remek.
Lupi: Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozata
Megjegyzés: Egy szó jellemzi az egész sorozatot. Tökéletes.

Legjobb szerelmespár
Kelly: Jay Crownover: Rule: Shaw Landon és Rule Archer
Megjegyzés: Sok remek párossal találkoztam az idén, mégis Shaw és Rule nyertek, mert ők voltak a legszenvedélyesebbek.
Lupi: J.A. Redmerski: A soha határa: Camryn Bennett és Andrew Parrish
Megjegyzés: Ezen a kategórián nagyon sokat gondolkodtam, nagyon sok jó párosról olvastam idén, de valahogy mégis mindig Camryn és Andrew párosához jutottam vissza, ők voltak azok, akik között legjobbnak éreztem azt a bizonyos kémiát.

Legjobb főhős
Kelly: Jamie McGuire: Veszedelmes sorscsapás: Travis
Megjegyzés: Ahogy Lupinak Kale, nekem Travis örök szerelem. Annyira jó volt olvasni a történetét a saját szemszögén keresztül, jövőre hogy találok ilyen pasit?
Lupi: Jus Accardo: Tremble - Kale
Megjegyzés: Igen, ismét Kale. A Tremble-ben egy új oldaláról ismerhettük meg, ahol megmutatta, hogy ő sem csak az az ártatlan, elveszett srác, ahogy a Touchban megismertük, van neki egy sötétebb oldala is (hogy én mióta vártam arra, hogy végre ezt a felét is láthassam!). IMÁDOM. De itt is nagy volt a versengés, Andrew A soha határából, Kaidan az Angyali gonoszból, vagy Ian A burokból is ott lihegett Kale nyomában:-).

Legjobb főhősnő
Kelly: Susan Ee: Angelfall: Penryn
Megjegyzés: Erős, badass hősnő, mindent megtesz a szeretteiért. Ő volt  a legjobb az idén.
Lupi: Külföldi: Richelle Mead: Gameboard of the Gods: Mae Koskinen - - Magyar: On Sai: Scar: Scar
Megjegyzés: Mind a két hölgy belevaló, vagány szereplője a történetének. Scar szókimondó, tökéletesen elnavigál nemcsak az űrben, hanem a férfiak uralta világban is, sőt, még az elismerésüket is sikerül megszereznie, Mae pedig attól függetlenül, hogy a regény, amiben szerepel, nem lett kedvencem, ő mégis kimagaslik belőle. Okos, reálisan gondolkodó, kőkemény profi katona, "aki" már a megjelenésével is uralja az adott jelenetet (és az egész regényt is:-).

Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Cassandra Clare: A herceg: Jem-Tessa-Will
Megjegyzés: Igen, még mindig ők. Imádom őket. Viszont elég jók voltak az idén még: Kellan, Kiera, Denny háromszöge S.C. Stephens: Esztelen című könyvéből. 
Lupi: Marie Lu: Champion - Day - June - Anden
Megjegyzés: Az írónő olyan szerelmi háromszöget alkotott, amelyben mind a két fiú ugyanolyan erős karakter, csak másért szerethető, így a választás egyáltalán nem volt egyszerű. Nem irigyeltem June-t, nagyon nem.
És ha lenne "szerelmi négyszög" kategóriánk is, akkor ott Stephenie Meyer: A Burok - Vándor - Ian - Melanie - Jared csapat verne mindenkit.

Legjobb ütközet/harc jelenet
Kelly: Sarah J. Maas: Üvegtrón
Megjegyzés: A harc leírása, mint egy lassított felvétel, az olvasónak is fáj, zúzódik, vérzik, tökéletesen át lehet élni.
Lupi: Marie Lu: Champion
Megjegyzés: Elmesélném mi volt az, de... az spoiler lenne:-)

Legjobb ellenség karakter
Kelly: Samantha Shannon: Csontszüret: Nashira
Megjegyzés: Tökéletesen megírt karakter, okos, átgondolt, szinte megszerettem.
Lupi: Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozata: fae (hogy ne lőjjek le semmilyen csattanót konkrét személyek megnevezésével:-)
Megjegyzés: Igen, a tündérek. Mint ellenség karakterek. Jobban szerettem így őket, mint a mesék "szárnyas, sokszor barátságos lényeit".


Legjobb "PASI"
Kelly: Travis Maddox/ Jamie McGuire: Veszedelmes sorscsapás
Megjegyzés: Szorosan ott voltak a nyomában: Rule, Kellan, Andrew, Lucas, Daemon és még sorolhatnám.
Lupi: Jus Accardo: Tremble: Kale
Megjegyzés: Igen, még mindig. Bár idén szoros volt a verseny, mert újabb, nagyon jó "pasik" jelentek meg a színen és harcoltak keményen ezért a címért, mint például Kaidan Rowe az Angyali gonoszból, Andrew Callahan a Heti csajból vagy Ian O'Shea A burokból.


Legjobb történelmi helyszín 
Kelly:Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok
Megjegyzés: New Orleans 1950-ben, király helyszín, imádtam.
Lupi:Robin Lafevers: Gyilkos kegyelem
Megjegyzés:  A regény ügyes keveréke a valós történelemnek és a kitalációnak, amihez tökéletes helyszínt nyújt az akkori Bretagne.

 
Legjobb komoly jelenet
Kelly: Hugh Howey: A siló 3. Kivetve - Juliette "takarítása"
Megjegyzés: Juliette felkészül a siló elhagyására, beöltöztetik lépésről lépésre, közben kattog az agya és végül rájön... (Ha valaki itt hozzám szólt volna olvasás közben - megölöm)
Lupi: Monica Murphy: One Week Girlfriend - Heti csaj - Andrew titka
Megjegyzés: Erről sajnos többet nem mondhatok el, mert az spoiler lenne. A történet közepétől kezdve sejtettem, hogy mi lehet az, de amikor kiderült, még így is nagyon szíven ütött, nagyon brutális volt.

Legviccesebb jelenet
Kelly: John Green: Katherine a köbön - Vaddisznó vadászat
Megjegyzés: Az egész  könyv nagyon vicces, imádtam, de ez a jelenet mindent vitt, érdemes elolvasni!
Lupi: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi sorozat
Megjegyzés: Nagyon nehéz lenne egyet kiválasztani, mert rengeteg humoros jelenet van benne. A jelmezes iskolai bulik, az osztálykirándulások, a felelések, az osztályfényképezések, a.... Nem, képtelen vagyok csak egyet kiemelni:-).


Legjobb paranormális ötlet 
Kelly: Victoria Schwab: Az archívum
Lupi: Victoria Schwab: Az archívum
Megjegyzés: Egyezik a véleményünk! Az emberek minden adata egy-egy testben, "Történetben" elzárva pihen az Achívumban. De időnként felébrednek. Szuper ötlet.

 
Legjobb romantikus regény
Kelly: Tammara Webber: Easy
Megjegyzés: A romantika mellett komoly témák is felmerülnek, mégis a szerelmi szál csodás volt ebben a könyvben, imádtam.
Lupi: Tamara Ireland Stone: Elválaszt az idő
Megjegyzés: Azt hiszem, ezt volt a legnehezebb kiválasztani, sokáig ültem a döntés felett, hisz a nagy rivális egy nagyon erős, sokak által szeretett regény volt, J. A. Redmerski: A soha határa. De mégis, a fenti regény számomra nagyon ütős volt, sok szempontból erősebb volt a kategóriájában, mint a másik.

Legjobb realista regény
Kelly: Swati Avasthi: Ököl/Jog
Megjegyzés: Nehéz választás volt, mert idén sok jó realista könyv jött ki, mégis ez különleges volt a fiú szemszög és a téma miatt. Kötelező olvasni.
Lupi: Jessica Park: Flat-Out Love - Szeretni bolondulásig
Megjegyzés: Az idei év egyik nagy kedvence nálam. Sírós-nevetős-romantikus-megdöbbentő-bármikor újraolvasós történet.
 
Legjobb disztópia regény
Kelly: Marie Lu: Prodigy
Megjegyzés: Tökéletes disztópia, és nálam nyerne a legkegyetlenebb függővég versenyben is.
Lupi: Marie Lu: Champion
Megjegyzés: Itt is volt jó pár versenytárs, de Marie Lu ezzel a befejezéssel nálam mindent vitt.

Legjobb paranormális regény
Kelly: Ashley Carrigan: Halál és Gloria
Megjegyzés: Ashley remekül használja a paranormális elemeket, karakterei igen változatosak, de nekem még mindig a vámpírjai a kedvenceim.
Lupi: Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozata

Legszebb írásmód
Kelly: Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Lupi: Stephenie Meyer: A burok

Legjobb sorozathoz tartozó novella
Kelly: Joss Stirling: Challenging Zed
Megjegyzés: Zed szemszöge, mást nem is kell mondanom.
Lupi: Jus Accardo: Faceless
Megjegyzés: Tökéletesen kapcsolja össze a Toxic és a Tremble regényeket. Nagyon jól sikerült, ütős kis novella.

Legjobb sorozat első rész
Kelly: Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Megjegyzés: Gyönyörű történet és halálos függővég, azonnali folytatásért könyörgöm!
Lupi: Dan Krokos: Hamis emlékek
Megjegyzés: Ezt se volt könnyű eldöntenem, mert Wendy Higgins: Angyali gonosz könyvét is ugyanebbe a kategóriába soroltam volna. De sajnos csak egyet választhattam.

Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Jennifer L. Armentrout: Ónix - Luxen 2.
Megjegyzés: Ezt igazán nem gondoltam, hogy szinte jobb, mint az első rész. Jó irányba vitte a szerző a történetet.
Lupi: Marie Lu: Champion - - Jus Accardo: Tremble
Megjegyzés: Sajnos itt holtverseny alakult ki, napokig gondolkodtam, hogy melyik volt a jobb, de nem sikerült döntenem. A maga kategóriájában mind a kettő számomra kimagasló könyv volt.


Legjobb middle-grade könyv - 10-14 éves korosztály
Kelly: Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
Megjegyzés: Kötelező olvasmány lehetne, annyira jó kis könyv.

Lupi: James Patterson: Maximum Ride - Az angyal-kísérlet
Megjegyzés: Itt sem választhattam kettőt, bár ha lehetett volna, akkor Morgan Rice: A hősök küldetése is ide került volna.


Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály 

Kelly: Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Megjegyzés: Hosszas vívódás után választottam ki, de visszatekintve az évre, ez a legjobb YA könyv.
Lupi: Dan Krokos: Hamis emlékek
Megjegyzés: Ez az a könyv, amit mindenkivel elolvastatnék. Nálam ez volt a TOP YA könyv idén.


Legjobb könyv – 19-26 New Adult  korosztály
Kelly: J. A. Redmerski: A soha határa
Lupi: J. A. Redmerski: A soha határa
Megjegyzés: Elég sokat mond önmagában az egyező véleményünk, kötelező olvasmány!

Legkedvesebb idézet
Kelly: "Régen elhatároztam, hogy addig falom fel a dögkeselyűket, amíg meg nem jelenik egy gerle. Egy galamb. Olyan lélek, aki nem kolonc az ember nyakán, aki a maga dolgával törődik, és aki megpróbál úgy boldogulni az életben, hogy nem húz le mindenki mást az önző kis igényeivel és szokásaival. Egy bátor kis nő. Aki intelligens, gyönyörű, halk szavú. Aki egy életre választ párt magának. Aki elérhetetlen, amíg okot nem talál arra, hogy bizalmat szavazzon." (Travis - Veszedelmes sorscsapás)
Lupi: "Te vagy az egyetlen, aki meg tud engem érinteni. Egy nap majd képes leszek megérinteni másokat anélkül, hogy porrá változtassam őket, de ez nem változtat majd azon a tényen, hogy te vagy az egyetlen, aki meg tud érinteni engem." (Jus Accardo: Touch - Érintés)

Legjobban várt könyv 2014-re

Kelly: Cassandra Clare: City of Heavenly Fire - TMI#6
Megjegyzés: Hazai megjelenések egész sorát várom, élükön a Pushing the Limits és a Hopeless, de a külföldiek közül a TMI befejező részét várom a legjobban.

Lupi: Dan Krokos: False Future
Megjegyzés: Imádom ezt a sorozatot, így nem kétséges, hogy minél többet szeretnék olvasni belőle:-).

Folyt, köv. 2014-ben!

3 megjegyzés:

  1. A soha határa vitte a prímet nálam is az idei évben- szintén száznál több könyv közül! :)

    VálaszTörlés
  2. úgy örülök, hogy az Elakadó lélegzet is szerepelt egy két top listában ^^ Viszont teljesen lemaradtam, hogy megjelent Marie Lu könyvének 3. része :O AZON NYOMBAN EL KELL OLVASNOM :O és ezek a sejtelmes mondataitok! Megöltök :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lupi angolul olvasta a Championt, de 2014-ben jön magyarul.

      Törlés

Rendszeres olvasók