KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. március 20., csütörtök

Together Thor'sday - Veronica Roth: A beavatott

Akárhogy is nézzük az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkbe, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.
De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?
Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a a könyvben a kedvenc jelenete / idézete / szereplője, mi rázta meg a leginkább, mit szeret benne a legkevésbé, stb.

Together - vagyis együtt: Roni olvassal és MFKatával, akiknek a véleményét a saját oldalaikon olvashatjátok el!

Eheti közös olvasmányunk egy olyan könyv, aminek a filmadaptációját a héten kezdik el vetíteni a hazai mozik, s mindhárman lelkes várakozással tekintünk elébe, s egyik trailert a másik után nézzük meg a filmről. (Jómagam már láttam is a filmet és imádtam:).
Bizony, ez Veronica Roth: Divergent, vagyis A beavatott című könyve, mely régóta nagy, közös kedvencünk - egyrészt Négyes, másrészt a törétnet lendületessége miatt.

A könyv világában a társadalom különböző csoportokra tagolódik: Bátrakra, Őszintékre, Barátságosakra, Önfeláldozókra és Műveltekre. A csoportokba az emberi tulajdonságok, készségek, személyiségjegyek, viselkedési normák szerint osztják be a társadalom lakóit, így aztán - szerencsés esetben - ki-ki az általa leginkább képviselt rétegbe kerül.

A könyvet olvasva mindenkiben felmerül a kérdés, hogy "én vajon melyik csoportba tartoznék?" Ahogy nagyon sokan, úgy én is szerettem volna Bátrak közé tartozni. Természetesen ebben nagy szerepe volt Négyesnek is:-), de annyira közel állt hozzám a szabadságuk, büszkeségük, összetartásuk, bátorságuk, hogy akarva-akaratlanul is őket választottam volna első körben:-).

Végül találtunk egy tesztet, amelynek kitöltésével bárki megtudhatja, hogy melyik csoportba tartozna. Mi megcsináltuk, teszteltük magunkat és a következő eredmény született:

Greylupus - Az Őszinte

S mivel mi mindhárman más-más csoportba tartozók lettünk, így aztán a Together Thor'sday mai bejegyzéseiben ezt a három csoportot mutatjuk be Nektek!
Őszinték

CANDOR
Szimbólum
egy kiegyensúlyozatlan kétkarú mérleg, mert az igazságnak két oldala van
Színükfekete és fehér
VezetőjükHivatalosan nincs, a képviselőjük Jack Kang
Tulajdonságok Őszinteség, megbízhatóság, képesek olvasni a testbeszédet, hogy felismerjék a hazugságot
Csoportkiáltvány (részlet)
"A becstelenség erőszakos. A becstelenség nem állandó. 
A becstelenség lehetővé teszi a gonoszságot.
A becstelenség gyanakváshoz vezet. A gyanakvás konfliktushoz. A becsületesség vezet békéhez.
Az igazság őszintévé tesz minket. Az igazság erőssé tesz minket. Az igazság megfejthetetlenné tesz bennünket." 

És akkor egy picit hosszabb ismertető az Őszintékről, ha már sikerült ezt választanom :-).

Az Őszinték csoportját olyan emberek alakították, akik úgy gondolták, hogy a becstelenség a legfőbb probléma az embereknél és emiatt van gonoszság és annyi háború. Úgy vélték, hogy a békés és tökéletes társadalomhoz az őszinteségen és a nyiltságon keresztül vezet az út. Igazmondóak, "ami a szívükön, az a szájukon", őszintén és tapintatlanul kimondják, amit éreznek. Ők adják a társadalomnak a legtöbb megbízható vezetőt a politika és a jog területén.

Fekete-fehér ruhákat viselnek, mert úgy hiszik, hogy az igazság csak fekete vagy fehér lehet. A mindennapi öltözékük a férfiaknál fekete nadrág és fehér ing, a nőknél hosszú szoknya és fehér blúz. Kézfogással üdvözlik egymást.

Ahhoz, hogy Őszinte lehess, hazugságvizsgálatokon kell átesned minden nap. A végső tesztnél egy igazságszérumot kapsz, miközben a csoport előtt ülsz és kérdésekre kell válaszolnod. Úgy gondolják, hogy ha az összes titkodat felfeded, akkor nem akarsz többé hazudni, mert a legrosszabb dolgokat már úgyis tudják rólad a többiek.

A csoport tagjai megtanulják felismerni a testbeszédet, hogy felismerhessék, ha valaki hazudik, vagy eltitkol valamit.

6 megjegyzés:

  1. És megtudhatjuk, hol találtátok ezt a tesztet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést nem vettem észre a kérdésedet - itt van a kvíz, amit kitöltöttünk, (sajnos) angol nyelvű. De rengeteg kvíz van még fenn a neten, úgyhogy lehet belőlük mazsolázni:)

      http://www.quotev.com/quiz/1792791/Which-Divergent-Faction-are-you-Suited-To

      Törlés
  2. Szerintem ezek a tesztek nem elég megbízhatók, szinte mindenkinek, aki mondta nekem, hogy megcsinálta, az Őszinte csoport jött ki (még nekem is).
    Vagy ez csak véletlen lenne?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem Elfajzott jött ki! Barátságos és önfeláldozó :)

      Törlés
    2. Valószínűleg véletlen, mert többen is megcsináltuk és mindenkinek más jött ki. :)
      (Lehet, hogy mindenki körülötted tényleg Őszinte?:))))

      Törlés
    3. Nem, nekem Bátor jött ki

      Törlés

Rendszeres olvasók