KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. május 21., szerda

Kieran Larwood: Rémségek

Főnix Könyvműhely 2014
208 oldal
Fordította: Szalóki Zsuzsa
Borító: Sánta Kira
Goodreads: 3,68
Besorolás: middle-grade, steampunk, fantasy

A Rémségek csapatát furcsábbnál furcsább figurák alkotják, ők a viktoriánus Anglia egyik mutatványosának éjjeli műsorában megcsodálható legfőbb látványosságok. Köztük van a kiváló szaglással rendelkező Sába, a farkaslány, Holdnővér, a villámgyors és kardjaival mesterien bánó keleti szépség, valamint Majomfiú, az emberi bűzbomba, aki bárhová fel tud mászni. Eme felettébb szokatlan társaság tagjai különös képességeiket nappal a legaljasabb bűntettek felderítésére használják: arra szánták el magukat, hogy összefognak, és megvédik a város legvédtelenebb, legártatlanabb áldozatait, az utcagyerekeket, akik rejtélyes körülmények között tűnnek el a nyirkos ködbe burkolózó, csalókat és gyerekrablókat rejtő Londonból.

Semmi kétség, az olvasók az első oldalakon szívükbe zárják Sábát, a főszereplő kislányt, akinek a testét szőr borítja, szeme borostyánszínű, apró éles fehér fogai vannak, kitűnő szaglással rendelkezik, és ezen tulajdonságai miatt egy tengerparti mutatványos látványosságaként tölti napjait. Az élete gyökeresen megváltozik egy szép nyári reggelen, egy idegen mutatványos megvásárolja őt és kétfejű birka társát. Teliveder társulata épp befejezte vidéki turnéját és cirkuszi kocsijuk London felé vette az irányt, hogy újra otthon lépjenek fel esténként. Teliveder rémségei első pillantásra megijesztették Sábát, de hamar rájött, hogy kedves, szeretetre méltó lényekkel utazik. Patkánymama a rangidős, nagyon okos patkányokat nevel, Gigantusz, a hatalmas erőember, Holdnővér, a ninja lány, és Majomfiú, aki élvezi, ha minél jobban bűzölög - nos ők hivatottak arra, hogy esténként elkápráztassák pár penny-ért a nézőközönséget. Sába az első estéjén megismerkedik Till-el, aki egy szegény utcagyerek ugyan, de mégis az első ember, aki barátkozni akar vele. Sajnos másnap rossz híreket kap, Till eltűnt a folyóparton, mint ahogy több gyerek is az utóbbi időben. A rémségek összefognak, és sok-sok kaland során kiderítik mi az a különleges szerkezet, ami gyerekeket rabol és vajon miért teszi ezt.

Több szempontból is nagyon élveztem a történetet, persze elsősorban a viktoriánus London, mint a cselekmény helyszíne alapból plusz pontot ér, és még a világkiállításra is betekinthetünk. A szerző alapos kutatómunkát végzett ebben a témában, jó volt megismerni például a Kristálypalotát.
Szerettem, hogy ezek a rémségek egy pillanatra sem félelmetesek a fiatal olvasóknak, sokkal inkább a humorukat, és a remek csapatszellemüket vettem észre. Szomorú lelkek ők, akik összefogva elviselhetővé teszik a mindennapokat, és igazi bajtársiasság alakul ki közöttük. Mindegyikük tartogat meglepetéseket, titkokat, még a hatalmas Gigantuszról is kiderül, milyen érzelmes lélek.
A cselekmény igazán pörgős, imádtam a steampunk elemeket, végig lehet izgulni az elrabolt gyerekekért. A karakterek pedig igazán változatosak, a rémségek mindegyike rendelkezik valami különleges képességgel, és Sába igazán sokat fejlődik  a sztoriban, megtanulja, hogy a különlegességét nem titkolni kell, hanem felhasználni a jó cél érdekében.
Szalóki Zsuzsa remekül megoldotta a "beszédes" nevek magyar fordítását, kedvencem a Teliveder és a Tragacs, mint lónév.
Összességében nagyon ajánlom minden 10-14 éves olvasónak elsősorban, de remek szórakozást nyújt a krimikedvelő felnőtteknek is.

Borító: Sánta Kira munkája.

Kedvenc karakter: Sába, Holdnővér

Szárnyalás: A Londoni világkiállítás beleszövése a történetbe

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: 10-14 éves korosztálynak íródott, a címmel ellentétben nem fognak félni az olvasás során a gyerekek.

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók