KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 6., hétfő

Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár



Carina Bartsch első regényét, ami a Cseresznyepiros nyár címet viseli a Maxim Kiadó jóvoltából már ez év októberétől kapható a boltokban.

De még előtte egy kis ízelítő és kedvcsináló blogturné indul a Blogturné Klub 7 bloggere által, ahol megismerhetitek a bloggerek véleményeit, a könyvhöz kapcsolódó érdekességeket és egy nyereményjátékot is találtok, melynek nyereménye 3 pld a Cseresznyepiros nyár c könyvből.

Maxim Kiadó, 2014
460 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,28
Besorolás: NA, romantikus, realista

Nem létezik olyan lány, aki elfelejtené, milyen is volt az első szerelem ezt senki sem tudja jobban, mint Emely. Hét év után találkozik ismét Elyas-szal, a jó megjelenésű, kedves, és világítóan türkizzöld szemű sráccal. Legjobb barátnőjének bátyja, aki már egyszer teljesen összezavarta az életét, és ezeket a sebeket még mindig mélyen magában hordozza. Emely teljes szívéből utálja őt. Sokkal inkább a rejtélyes, e-maileket író Lucára irányítja a figyelmét, aki az érzékeny és romantikus üzeneteivel megérinti a szívét. A két férfi különböző irányba tereli Emelyt, akinek el kell döntenie, melyik közülük, aki megmutatja neki az igazi énjét.
De vajon tényleg beleszerethet valaki egy ismeretlenbe, vagy jár egy második esély az első szerelmednek?

Ahogy egy múltkori posztomban is írtam már, a kiadók eléggé elkényeztetnek minket a New Adult történetekkel, úgyhogy erre nem panaszkodhatunk. De az írók szinte 99%-a amerikai; európai írókkal szinte alig találkozunk. A Maxim Kiadó viszont mert egy nagyot álmodni és úgy döntött, hogy egy itthon szinte ismeretlen írónő regényével ismertet meg minket. Engem pedig a kíváncsiság hajtott, hogy mi az, ami miatt a kiadó eme regény mellett tette le a voksát, hiszen bár a GR-n nagyon jól áll pontozásilag, de a többi regényhez képest aránylag kevesen értékelték.

A regény pedig Németországban játszódik, amivel máris picit közelebb érezhetjük magunkhoz a szereplőket és a történetet is, mintha a messzi Amerikában játszódna.
Emely
A 23 éves Emely Berlinben folytatja az egyetemi tanulmányait és egy szép napon jó hírt kap: a gyermekkori barátnője Alex otthagyja Münchent és Berlinbe jön és itt tanul tovább. A történet túl szép irányba haladna, ha nem lenne egy "apró" bökkenő. Alex nem kollégiumba vagy saját lakásba költözik, hanem a bátyja, Elyas lakásába. Ami nem kis probléma Emely-nek, hiszen jó pár évvel ezelőtt a lány halálosan szerelmes volt a fiúba, de az összetörte a szívét. Emely azóta nem nagyon nyitott senki felé és most egyáltalán nem örül annak, hogy Elyas ismét keresztezi az útját. A fiú viszont annál lelkesebb, így egy egész regényen átívelő macska-egér harc kezdődik, mi meg nem győzünk izgulni/szurkolni/megcsapkodni a szereplőket (a megfelelő behelyettesítendő), hogy lássák már be, hogy egymásnak lettek teremtve.

Ez a könyv letehetetlen. Ezt teljesen komolyan mondom. Egyszerűen addiktív, folyamatosan olvasni szeretnéd és amikor eljutsz a végére - és csúnyán csapkodós függővége van - akkor csak pislogsz és ezerszer elátkozod azt a percet, amikor az iskolában nem figyeltél jobban oda a németórán, és így rá vagy kényszerülve arra, hogy megvárd a folytatás magyar kiadását. Én legalábbis így tettem. A németes barátaim persze próbáltak a segítségemre sietni, de hát egy teljes könyvet nem lehet secperc lefordítani. Így kínomban a kiadót kerestem meg, akik megnyugtattak, hogy a folytatást is kiadják itthon. Csak nem elég gyorsan :-).

A szereplők mellett pedig nem lehet elmenni anélkül, hogy ne hoznának ki belőlünk valamilyen érzelmet.
Elyas
Elyas egy olyan srác, akibe szerintem az olvasók nagy része teljesen biztos, hogy bele fog szeretni, hisz hozza azt a karaktert, akiért a lányok odavannak. Egy tipikus arrogáns "seggfej", de az egoista, pimasz külső mögött ott van az a fiú, akiért bármit feladnál. Ezt mi jóval hamarabb felismerjük, mint Emely, akit hol imádtam - a humoros, a fiút mindig célbataláló megjegyzései miatt, hol viszont szívem szerint megráztam volna, hisz a fiút még akkor is büntette, amikor az már abszolút nem szolgált rá. Alex, Elyas húga pedig - tipikusan olyan, mint egy legjobb barátnő. Hol rettentően idegesítő, hol imádnivaló, de a lényeg az, hogy mindig Emely mellett áll és néha nagyon jó meglátásai vannak.
A történet pedig nagyon szerethető. Ami nagyon jó volt benne, hogy bár itt is vannak titkok és félreértések, amik megmételyezik a kapcsolatokat, de nincsenek benne a mostanság megszokott durva dolgok (molesztálás, erőszak ésatöbbi). És ez jó. Mert úgy érzem, hogy mostanában az írók nagyon "eldurvultak" és úgy érzik, hogy nincs NA realista történet anélkül, hogy a főszereplőt meg ne erőszakolnák vagy molesztálnák vagy bántalmaznák legalább egyszer. Erről érdekes olvasni egyszer, még kétszer is, de ha minden történet erről szól, akkor pont azt az érzelmi mélységet veszíti el, ami miatt a legtöbb író beleírja a regényébe.
Ez a történet pedig könnyed. Ahogy írtam nincsenek benne ilyen érzelmi hullámvölgyek, de például humor annál több. Elyas és Emely együtt verhetetlenek élcelődésben, poénkodásban, de a kémia sem elhanyagolható, ami köztük létezik. Egyszerűen a körmömet rágtam már le azért, hogy végre történjen köztük valami, hiszen annyira vonzzák egymást, hogy az szinte már fáj. De persze nem lesz semmi sem egyszerű, hiszen a "képbe" kerül egy titokzatos fiú, Luca (akit az első x jelenetben simán lánynak gondoltam, mert nem k-val, hanem c-vel ejtettem ki a nevét:), aki tökéletes lovagnak látszik. Kedves, udvarias, pont azokat a dolgokat kedveli, mint Emely. De csak a neten létezik, a lány nem tud vele találkozni, így teljesen összezavarodik. Mondhatnánk azt is, hogy egy újabb szerelmi háromszögről olvashatunk, de ez nem a megszokott. Elyas lélegző, élő személy, aki fizikai valójában is ott sertepertél a lány körül, míg Lucáról csak olvashatunk, de látni nem láthatjuk. Persze sejtéseink vannak, hogy ki állhat a titokzatos lovag mögött, nagyon sok jelet, nyomot kapunk az írónőtől, de ezt csak mi látjuk és természetesen a könyv végéig nem derül ki a kiléte, mi pedig  magunkra maradunk az ötleteinkkel:).
A történetben fontos szerepet játszik még egy Ford Shelby Mustang GT, Elyas nagy "szerelme", ami sok aranyos jelenet forrása és egy kempingezés, amire szerintem mindenki, aki olvassa a könyvet, nagy sóhajokkal fog visszaemlékezni:-).
Összességében a könyvet korosztálytól függetlenül csak ajánlani tudom. Humoros, romantikus és teljesen kikapcsol, egyszerűen nem lehet nem szeretni. A történet vége, pedig ahogy fentebb is írtam, azonnali folytatásért kiált, amit remélhetőleg hamarosan megkaphatunk!

Borító: Hát. Nekem nem igazán jön be, de az eredeti sem. A lány még hagyján, de a fiú... bennem teljesen más kép él Elyasról. Elyas persze, nem hófehér lelkű, de ez a srác nekem itt most túl rosszfiús (nem tudom jobban elmagyarázni, ha elolvassátok, rájöttök, hogy mi a bajom vele).

Kedvenc karakter: Elyas, Elyas és Elyas!!! ja és persze Alex és igen, Emely is, bár ahogy már írtam, néha falhoz tudtam volna csapni:)

Szárnyalás: Elyas és Emely összes közös jelenete, IMÁDTAM!

Mélyrepülés: a "kincsem" becézgetés. Valahogy nem illett a fiúhoz. Beszéltem egy profi németessel, de az eredeti szövegben lévő kifejezést, a "mein Schatz"-ot nem nagyon lehet másképp lefordítani... De valahogy akkor is, ez olyan régimódi becézés.. és nagyon kirántott a történetbenől, valahányszor olvastam.

Érzelmi mérce: a két szereplő között izzik a levegő. Ritkán izgulok annyira főhősökért, mint itt, hogy történjen már köztük valami:). A regény nincs korhatárhoz kötve (sajnos), pedig szerintem elbírt volna picivel több "forró" jelenetet is.

Értékelés:



Blogturné extra - idézetek
A regény bővelkedik a viccesnél viccesebb, vagy elgondolkodtató idézetekben, ebből mutatnék nektek párat a teljesség igénye nélkül:

"A férfiak nem tudják, mit akarnak, ezért el kell nekik magyaráznod, hogy téged akarjanak. És mert a hím lények önmagukban, no meg pusztán az evolúció miatt is, igencsak ösztönöktől vezéreltek, a legjobb, ha a felkínált bájainkon keresztül magyarázzuk el nekik."

"Csak egyetlen dolog kétségbeejtőbb, mint nem megtalálni a párunkat. A tény, hogy megtaláltuk, ám feltételezhető, hogy soha nem fogjuk neki ugyanazt jelenteni, mint ő nekünk."

"Ha egyszer a tükörből nem Angelina Jolie pillant vissza rám, akkor semmi szükség rá, hogy Brad Pittre várjak."

"A pénzsóvárságot még soha nem tudtam átérezni. Végülis a legszebb dolgok az életben ingyen vannak."

"- Legjobb lesz, ha először a jeephez viszed a csomagodat. Utána nyugodt körülmények között bemutatlak az asszonynak.
- Az asszonynak?
A motorjára mutatott. A szememet forgattam. Az elméletem, miszerint a férfiak agykárosodással jönnek világra, minden nappal egy kicsit megerősödött."

"- Hé, szexisten! - kiáltottam a fiúk felé. Egy csapásra három férfifej fordult felém, és mindegyikük úgy érezte, hogy neki szóltam.
Felsóhajtottam. Ha ez nem egy újabb, tipikus esete volt a férfiak téves önismeretének..."

"- Mit akarsz itt? 
- Véletlenül erre jártam, és a hetedik érzékem hirtelen azt súgta, térjek be ide. - Velem szöges ellentétben a pusztán véletlen találkozásnak felettébb örülni látszott.
- A hetedik érzéked? - fújtattam. - Inkább a harmadik lábad."

"Ez az autó nem egyszerű közlekedési eszköz volt, mint ahogy bármi mást józanul annak tekintettem. Ez szex volt négy keréken, és színtiszta vezetési élvezet."

"- Nincs a telefonkönyvedben olyan nő, aki csak arra vár, hogy boldoggá tedd?
Vakmerően felhúzta a szája egyik szegletét. - Éppen nála vagyok."

"Bennem nem volt meg a hírhedt shopping-gén. A bevásárlás nálam így zajlik: mire is van szükségem? Nadrágra! Akkor elmegyek egy üzletbe, keresek egy nadrágot, minden eladót elküldök a pokolba, megveszem azt, amelyik megfelelőnek látszik, és hazamegyek. Hacsak nem könyvről vagy CD-ről van szó, mert azokban a boltokban órákig tudok nézelődni."

 Nyereményjáték:
A történet szinte teljes egészében Berlinben játszódik. Arra gondoltunk, hogy ismerjük meg a várost jobban egy játék keretein belül, ahol a feladat felismerni a képen látható berlini nevezetességet. Természetesen nyeremény is vár rátok, mégpedig 3 pld Cseresznyepiros nyár kerül sorsolásra!!!

A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! 
A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. 
Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk. 
Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.



A Blogturné további állomásai:
Október 4 - MFKata gondolatai
Október 6 - Kelly Lupi olvas
Október 8 - CB olvas
Október 10 - Nem harap a...
Október 12 - Könyvszeretet
Október 14 - Dreamworld

4 megjegyzés:

  1. És mikor jön a majd a folytatás? Arról lehet valami tudni???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudjuk könyvfesztiválra vagy könyvhétre mindenképp kijön.

      Törlés

Rendszeres olvasók