KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 9., csütörtök

Jeannette Walls: Az Ezüst csillag


A Maxim Kiadó jelenteti meg Jeannette Walls: Az Ezüst csillag című regényét, mely Jean és Liz megindító története. Ez a testvérpár megmutatja az olvasóknak, hogy minden körülmények között érdemes kiállni az igazunk mellett, legyen az bármennyire kilátástalan helyzet. Három blogger véleményét olvashatjátok a turné során, amit ismét érdemes követni, egy példány nyereménykönyv vár szerencsés gazdájára!

Maxim Könyvkiadó  2014.10.10 Dream válogatás
300 oldal
Fordította: Marcali Ferenc
Goodreads: 3,63
Besorolás: YA, realista

Egy szívszorító és felszabadító erejű regény egy bátor lányról, aki szembeszállt a felnőttek világában uralkodó igazságtalansággal. Az Ezüst csillag a képzelőerő és történetmesélés diadala.
1970-et írunk, a helyszín egy kaliforniai kisváros. Jean tizenkét éves, a nővére, Liz tizenöt, amikor művészi hajlamokkal megáldott édesanyjuk, Charlotte – aki bármerre is lakott életében, valami kivetnivalót mindenhol talált – hátrahagyva őket és egy-két hónapra elegendő költőpénzt, elindul, hogy megtalálja önmagát. Egyik nap Bean az iskolából hazatérve egy rendőrautót pillant meg a házuk előtt, ezért Lizzel úgy döntenek, inkább buszra szállnak, és Virginába utaznak nagybátyjukhoz, Tinsley-hez. Bár a nagybácsi befogadja őket, de kevés a pénzük, így Jean nővérével együtt irodai munkát és gyermekfelügyeletet vállal Jerry Maddoxnál, a helyi gyár tagbaszakadt munkafelügyelőjénél. Hamar kiderül azonban, hogy a férfi agresszív és hatalommániás. Az alkalmazottai rettegnek tőle, senki nem mer szembeszállni vele. Liz azonban egy nap már nem bírja a megaláztatást. De mit tehet egy törékeny lány egy befolyásos üzletemberrel szemben? És lesz-e aki mellé áll ebben a küzdelemben?


Az Ezüst csillag egy olyan történet, amely mindenképp megérinti az olvasóját, legyen az bármilyen korú vagy nemű. Rám különösen igaz ez, hiszen a kisebbik lányom pontosan egyidős  Jean-nel, ezért eleve „rászabva” képzeltem el a karaktert. Az ő hangján mesél a szerző E/1 szemszögben, ezért még közelebb éreztem magamhoz az egész történetet.
A fülszöveg jól vázolja az alapszituációt, milyen körülmények miatt érkezik a virginiai kisvárosba a két testvér. Nagybátyjuknak kellett némi idő, hogy megbarátkozzon a gondolattal, egy ideig nála fognak élni az unokahúgai. Bean egészen jól feltalálja magát, megismerkedik apukája rokonaival, akik létezéséről semmit sem tudott, és a vakfolt helyén, ami eddig az apjára vonatkozott, kialakul egy valóságos kép. Ebben a családban tárt karokkal fogadják, és végre átérezheti azt, amit mindig is hiányolnia kellett. Megkapja tőlük apja Ezüst csillag érdemrendjét emlékbe, határtalanul boldoggá teszik ezzel a gesztussal.
Liz pedig nem győzi falni a könyveket, amit a nagybátyja házban talál, valóságos kincsesbánya számára a könyvtár. Ahogy közeledik a nyári szünet vége, a lányok szeretnének némi pénzhez jutni az iskolakezdés kiadásai miatt, megpróbálnak munkát keresni. A lehetőségek igen korlátozottak, és egyedül a sokaknak munkát adó helyi gyár rettegett munkafelügyelője, Jerry Maddox hajlandó alkalmazni őket. Bean takarít és gyerekekre vigyáz, Liz pedig Maddoxnak segít az ügyletei adminisztrációjában. Ennél a pontnál már határozottan lehet érezni, hogy a lehető legrosszabbat választották, sok jel utal arra, hogy ez az ember nyomokban sem nevezhető jóindulatúnak. Sőt. A férfi később olyat tesz, ami miatt a lányok a feljelentés mellett döntenek, és ezzel egy lavinát indítanak el a kisvárosban.
A történet 1970-ben indul, amikor javában dúlt a hippi korszak, a családok a vietnámi háborúban harcoló fiaikért aggódtak, és ebben az időben integrálták a fekete és fehér diákokat az iskolákban. Ez a kisváros tipikusan déli, még vannak olyanok, akiknél kint lóg a konföderációs zászló. Bylerben az emberek tisztelik a hagyományokat, a régi értékeket és nem nézik jó szemmel azokat, akik kilógnak a sorból. Ha valaki rosszat tesz, vét az erkölcsi normák ellen, vagy bűnbe keveredik, jobban jár, ha szedi a sátorfáját és továbbáll. A lányok azonban kitartanak, tűrnek minden megaláztatást, de harcolnak az igazukért, Bean a legjobban, és ezért a kitartásért jobban tiszteltem őt, mint bármelyik felnőtt szereplőt. Borzalmas, hogy ilyen fiatalon ki kell ábránduljanak a felnőttek világából, ahol a pénz egyenlő a hatalommal. Nincs mit csodálkozni azon, mennyire megszerettem Bean-t, a nővére iránti szeretetéért, az őszinteségéért, a naivságáért, az igazságérzetéért. Liz pedig egy igazi művészlélek, okos és védelmező, ő lehetett volna sokkal meggondoltabb, de milyen példa volt előtte? Negatív.
A lányok anyja meglehetősen labilis idegzetű, mentálisan nagyon rossz állapotban van, egy álomvilágban él. Amíg komoly baj nem történik, addig számára nem jelent gondot, hogy magára hagyja a lányait, és kizárólag saját karrierjével törődik. Mégis, amikor újra megjelenik, a lányai csüngnek rajta, mintha néhány nap alatt el lehetne felejteni minden csalódást. Ezt nehéz volt megértenem, de ez egyéni probléma.
A nagybácsit viszont megkedveltem, szeretem a különc, gyűjtögetős karaktereket, kicsit a múltban élnek, de akik végül hajlandóak változni. Remek családi fészek lett az elhanyagolt házból, és ő is levetette magáról a remeteszerű réteget. 
Mr. Maddox-ra nem térek ki különösebben, pontosan az a fajta, aki azt hiszi, az alkalmazottak nem emberek. Elvakult és mocskos ember, végül még a feleségét sem tudtam sajnálni.
Nekem nagyon tetszett az írónő stílusa, bár abszolút tudni lehetett, hogy mi lesz a cselekmény zárása, mégsem éreztem soha, hogy bármi is erőltetett lenne, hitelesek voltak a karakterek és a történet. Nem olvastam még mást a szerzőtől, de biztosan el fogom a sokat emlegetett Az üvegpalotát, ami Jeannette Walls önéletrajzi ihletésű regénye.
Egyszerűen nem tudtam elszakadni az olvasástól, annyira tudni akartam a kialakult konfliktus hogyan végződik, mi lesz a két lány sorsa, győz-e az igazság. Nem könnyű feldolgozni a könyvben elhangzó gondolatokat, mélyen bekúszik a mondanivaló az olvasó fejébe, és ez tényleg egy olyan könyv volt számomra, ami még az olvasás után is napokig foglalkoztatott. Szívből ajánlom mindenkinek.

Borító: Erre a borítóra mondhatom, hogy hangulatában teljesen helytálló.

Kedvenc karakter: Bean, Tinsley

Szárnyalás:  A bölcső és a benne elrejtett szivaros doboz.

 
Mélyrepülés:   Mr. Maddox (miért ezt a nevet választotta a szerző????)

Érzelmi mérce:  Lelkileg mélyen érintő a tartalom, de én bátran ajánlom 15 év felett.

Értékelés:

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_190322544333196

 Extraként néhány idézet:

– Isten áldja Amerikát – mondta anya gúnyosan. – Képtelen vagyok felfogni, hogyan képes bárki igazi hazafinak érezni magát azok után, amit ez az ország Vietnámban művel.
- - -
Anya ezután arról kezdett beszélni, hogy mennyire utálja Bylert. A város tele volt bunkókkal, vidéki suttyókkal, parasztokkal és prolikkal. Az emberek kicsinyesek, gonoszak, beszűkültek és előítéletesek. Élete legmegalázóbb óráit töltötte el a tárgyalóteremben. nem is Maddoxról szólt a tárgyalás, hanem rólunk, valójában minket állítottak bíróság elé az életmódunk és az értékrendünk miatt, azért, mert hajlandóak vagyunk kilépni a nagyvilágba, és kezdeni valamit az életünkkel, ahelyett, hogy elvesztegetnénk ebben a fojtogató, haldokló, klausztrofóbiás gyárvárosban.
– Fogd be, Charlotte – mondta Tinsley bácsi.
– Ez a baj ezzel a várossal – mondta anya. – elvárják, hogy az ember befogja, és úgy tegyen, mintha minden rendben lenne. Bean volt az egyetlen, aki fel mert állni, és ki merte mondani, hogy az egész egy szemenszedett hazugság.
- - -
És ne mozdulj. Van neked egy meglepetésem. Eltűnt az előszobában, és egy ékszerdobozzal a kezében jött vissza. Kinyitottam, és a doboz belsejében egy piros-fehér-kék szalagra felfűzött csillag alakú medál lapult.
– Charlie Wyatt Ezüst csillaga – mondta Al néni. Kivettem a kitüntetést a dobozból. Aranyszínű volt, a sugarak tövénél egy kis koszorú futott rajta körbe, aminek a közepén egy kisebb, ezüstszínű csillagot díszelgett.
– Egy háborús hős – mondtam. – sok háborús története volt? –  Charlie meglehetősen beszédes fajta volt, de arról soha nem beszélt, hogyan szerezte ezt az Ezüst csillagot. Meg úgy általában arról az átkozott háborúról sem. Soha sem viselte, és senkinek nem beszélt róla. Megmentette az egyik bajtársát, de tucatjával voltak, akiket nem tudott megmenteni, és ez igencsak nyomta a lelkét.


Nyereményjáték:

Az Ezüst csillag nyereményjátékára a kérdéseket a BELEOLVASÓ segítségével tudjátok megfejteni. A három blog mindegyikén felteszünk egy-egy kérdést, amit könnyedén meg tudtok válaszolni a linken található első három fejezet ismeretében. Sok szerencsét!  Megjegyzés: A kiadó csak magyarországi címre postáz!
Milyen játékot játszottak a lányok vacsora közben?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
10.06. - Deszy könyvajánlója
10.09. - Kelly és Lupi olvas
10.12. - Roni olvas 

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók