KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 1., szombat

Jamie McGuire: Red Hill



November 18-án jelenik meg Jamie McGuire új regénye a Maxim Kiadó gondozásában. Különleges kirándulás a Red Hill című regény, ugyanis a szerző egy merőben más műfajban lép az olvasók elé, mint amit tőle megszokhattunk. Ez a feszültséggel teli történet egy világméretű katasztrófa következményeit tárja elénk, a szereplők küzdelmét az életben maradásért, egy biztonságosnak vélt tanyán a Vörös hegyen. Kövesd végig a blogturné nyolc állomását, és ha sikeresen felveszed a versenyt a zombitámadással szemben, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.
Maxim Könyvkiadó 2014. november 18. Dream válogatás
360 oldal
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Goodreads: 3,94
Besorolás: felnőtt, zombik, poszt-apokaliptikus

Scarlet, Nathan és Miranda. Három idegen, mégis közös sors.
Scarlet és két lánya egyedül néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Nathant elhagyta felesége, és már nem emlékszik, milyen érzés szerelmesnek lenni; csak kislánya, Zoe tartja benne a lelket. Miranda legnagyobb gondja az, hogy az új VW Bogara nem elég nagy ahhoz, hogy nővérével és két barátjukkal elmenekülhessenek egy hétvégre a záróvizsgák elől.
Amikor világszerte jelentések érkeznek egy halálos járványról, mely nem csak öl, de élőhalottá változtatja a fertőzötteket, ezek a hétköznapi emberek, rendkívüli körülményekkel szembesülnek, és sorsuk hirtelen összefonódik.
Mikor rájönnek, hogy nem tudnak elfutni a veszély elől, Scarlet, Nathan és Miranda kétségbeesetten kutatnak menedék után egy félreeső, Red Hill nevű farmon.
Itt kell szembeszállniuk a rájuk támadó zombik seregével. És küzdeniük a saját életükért, ami egyben az emberiség túlélését is jelentheti. Amikor vége a világnak, túlélhet-e a szeretet?

A fülszöveg és a borító egyértelműen jelzi az olvasók felé, hogy nem egy  újabb romantikus regényt tartanak a kezükben, ezúttal Jamie McGuire arra vesz rá bennünket, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és éljük át a szereplőkkel együtt, mi is várna ránk egy zombijárvány kitörése esetén.
A történet egy átlagos pénteki napon kezdődik, Scarlet egyedülálló kétgyerekes anyuka szemszögéből látjuk az első eseményeket. Hiába szólnak megdöbbentő hírek a rádióból, csakis a két lányára figyel, őket viszi épp suliba és a fejükbe vési, hogy aznap az apjuk megy értük, mert az egyórányi útra lévő Andersonba mennek majd egy eseményre. Scarlet a kórházban dolgozik aneszteziológus asszisztensként, és ahogy telik a nap, egyre több furcsa esettel találkoznak, harapásos sérülésekkel, gyorsan lezajló halálos leépülésekkel. Tulajdonképpen néhány óra alatt elszabadul a pokol és a döbbent lakosságnak szembe kell néznie a ténnyel, a járvány futótűzként terjed, és akit a zombik megharapnak az meghal, és később maga is zombiként támad fel.
A második szál Nathan szemszöge, akit éppen ezen a napon hagy el a felesége, és aki egyetlen lányával Zoéval kénytelen menekülni, először a sógorához, majd onnan is tovább, biztonságosabb helyet keresve.
A harmadik szemszög a főiskolás Mirandáé, aki testvérével Ashley-vel és két barátjukkal próbálnak a családi farmra, Red Hill-re eljutni. Rendezni akarják a kapcsolatukat apjukkal, akivel találkozót beszéltek meg a hétvégére.
Red Hill a biztonságosnak vélt menedék. Távol mindentől, szinte elrejtve a környezetében, lehetetlen észrevétlenül megközelíteni. Ide igyekeznek egymástól függetlenül ezek az emberek és még néhány hozzájuk csapódott menekülő.
Számomra nagyon izgalmas volt ezen a háromféle nézőponton keresztül nézni az eseményeket. Scarlet hihetetlenül erős nő és anya, soha egy pillanatig nem kételkedett abban, hogy a lányai megtalálják a falra írt üzenetét exférje házában, és eljutnak Red Hillre, ahol rájuk vár. Ez a kulcskérdés a történetben, tulajdonképpen ennek a kívánságnak, reménynek rendelik alá magukat a társaság tagjai, persze amellett, hogy magukról és a hely biztonságáról gondoskodnak. Nem szeretném, hogy valaha is ilyen helyzetbe kerüljek a való életben, de ha mégis, én egy Scarlet típusú nő lennék lenni. Pillanatok alatt felméri a helyzetet, dönt, cselekszik. Halálosan jól teszi mindezt.
Nathan karaktere elsősorban a kétségbeesett apa nézőpontja, akinek semmi más nem maradt, mint Zoét megvédeni bármi áron. Évek óta rossz volt a házassága, egy olyan asszony mellett élt, aki nem szerette sem őt sem a közös gyereküket. Nathannek számos alkalma van rádöbbenni, mennyire máshogy is lehet élni, mennyire más érzés szeretve lenni.
Ez a három szál több ponton is összefut a történet során, míg végül eljutnak a céljukhoz.
Ez a történet nem csak egy zombi apokalipszis következményeiről szól, a félelemről, a túlélésért való küzdelemről. Sokkal inkább szól az emberi kapcsolatokról, a bizalom felépüléséről, a szeretetről, a családról. Jamie adott ehhez egy realisztikus hangot, valós karaktereket. Megmutatta, milyenné válik az ember, ha úgy érzi az élete a tét, és a veszteség feldolgozásának különbözőségéről is meggyőződhettem. Hitelesek voltak a jelenetek, a kórházban történtektől kezdve egészen a végsőkig.
Ott azonban számomra egy érthetetlen lépés történt, egy abszolút felesleges csapás, mintha még nem lett volna elég a szerzőnek a szereplők szórása. Ez olyannyira szíven ütött, hogy nehéz szívvel, mert minden más maximálisan tetszett, de egy fél pillangót le kell vonjak.
Összességében úgy érzem, ez a könyv egy igazi apokaliptikus élmény volt, nekem még a komfortzónámat sem kellett átlépnem, mert bírom az ilyen témákat. A remek szórakozás mellett kellően elgondolkodtatott, és arról is meggyőzött, hogy van helye az életemben az írónő által is erősen kedvelt Walking Dead sorozatnak. Nézz meg egy-két részt, és olvasd el ezt a könyvet!

Borító: Az eredeti borítót vette át a kiadó, a színek halálosan jók.

Kedvenc karakter: Nathan, Scarlet

Szárnyalás:  Kellyville - muhaha
 
Mélyrepülés: Kár volt a végén az a felesleges plusz csapás.

Érzéki mérce:  Sok érzelem hullámzik a történetben, és a szerzőnek a borzalmak mellett sikerült két szerelmi szálat is belecsempésznie. 16 év felett ajánlom!

Értékelés: 

Extraként néhány kedvcsináló idézet :
"Nemsokára már a sötétben gyalogolok, a fülem és a kezembe fogott szerelővas lesz az egyetlen védelmem az ellen, ami odakint vadászik az árnyékban, és a szerelővas nem sokat segít. Bárki, aki ebben a világban él, tudhatja, hogy egy megállíthatatlan élőhalottat csak úgy lehet megölni, ha az agytörzset kiiktatjuk. Pisztolyra volt szükségem vagy olyan éles tárgyra, amivel be tudom szakítani a koponyacsontot."
"Nem tudtam, hány óra vagy milyen nap van, de tudtam, hogy a pokolba kerültem. A gyerekeim valahol másutt voltak, ahol nem védhettem meg őket, én pedig itt voltam egyedül."
"Bryce a férfi mellkasához szorította az alkarját, hogy csattogó állkapcsát távol tartsa magától, aztán átnyúlt a pulton, hogy a madzaggal a pénztárgéphez kötözött tollat elkapja. Leszakította, s a következő pillanatban a férfi arcába bökött. A férfi nem hagyott fel a támadással, ezért Bryce ismét beledöfött, és a toll ezúttal a szeme sarkánál fúródott a fejébe. A férfi rárogyott Bryce-ra."
"Halott tíz óránál - szólt vissza Joey a többieknek. Óvatosan közelítettük meg. Alighogy megláttuk, ő is észrevett minket, azonnal felénk fordult és halk nyögésekkel jelezte az éhség csillapításának lehetősége feletti izgalmát. Menet közben felénk nyújtotta a kezét, én meg erősen megmarkoltam a kisbaltát, amikor nekitámadtam."
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_190322544333196 

 Nyereményjáték
Egy zombitámadás kivédéséhez nem kevés bátorság kell, de nem árt némi kézzelfogható segédeszköz
sem. Minden blogon találsz egy-egy hasznos tárgyról vagy fegyverről készült képet, nincs is más dolgod, írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába ezt a tárgyat. A keresett szót megadhatod magyar hangzással, vagy az eredeti megfelelőjeként is. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
11.01. Kelly Lupi olvas
11.02. Angelika Blogja
11.03. Kristina blogja
11.04. MFKata gondolatai
11.05. Deszy könyvajánlója

11.07. Zakkant olvas
11.08. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók