KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 24., szombat

Alan Bradley: Elég már az árnyakból! - Flavia de Luce rejtélyei #4

Maxim Könyvkiadó 2015. október 8. Dream válogatás
300 oldal
Fordította: Dávid Katalin Zsuzsanna
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA, krimi

Karácsony van, és Flavia de Luce – a tizenegy éves „kiskopó", a kémia megszállottja – a laboratóriumába visszavonultan a Télapó csapdába ejtésén morfondírozik. Ám hamarosan megzavarja a patinás Luce-birtokra érkező filmes stáb, akik azért jönnek Buckshaw-ba, hogy a híres Phyllis Wyvern főszereplésével filmet forgassanak.
A színésznő meglepően kedvesen viselkedik a magányos Flaviával, kárpótolja nővérei gonoszságáért. Sőt, nagylelkűen még egy Romeo és Júlia előadást is elvállal. A tomboló hóvihar közepette Bishop's Lacey minden lakója Buckshaw-ba igyekszik, hogy megnézze Wyvernt és partnerét. Amíg a közönség önfeledten szórakozik, az időjárás még zordabbra fordul, és a birtokot végleg elzárja a külvilágtól. Az ott rekedt emberek türelmesen várják
a vihar végét, eközben rejtélyes családi titkokra is fény derül. De az este döbbenetes végkifejletére senki nincs felkészülve: egy filmtekerccsel megfojtott színészre bukkannak.
Vajon az összegyűlt vendégek közül ki rendezte ezt a vérfagyasztó előadást? Ahogyan a vihar egyre jobban tombol, s ahogyan a gyanúsítottak köre fokozatosan bővül, Flavia számára mégis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ki a gyilkos.

Flavia nyomozós sorozatának immár a negyedik részét olvasva, már szinte hazaérkeztem a Buckshaw kastélyba. Ismerősek a  szereplők, a helyszín, a falucska lakói, egyszóval kényelmesen dőltem hátra, vajon milyen rejtélyes kalandba bonyolódik ismét a kiskamasz hősnő. Elégedetten mondhatom a könyv elolvasása után, hogy az eddigi legjobb részt tarthattam a kezembe, egyszerre volt bájos és félelmetes, családias és hátborzongató.
Nyilván azokat érdekel ez a bejegyzés, akik már olvasták az eddigi részeket, így nem nagy spoilerezés, ha kimondom, Flavia főképp a családi helyzete miatt került a szívem csücskébe. Egy éves volt, amikor az anyukája meghalt, és a két nővére nem könnyíti meg az életét, ahogy apjuk sem bánik a lányaival igazi apaként, leginkább a gyászba menekül, legfeljebb a bélyeggyűjteménye az, ami lázba hozza. Amolyan régimódi angol úriember, akinek a műszaki újítások, mint a telefon, nem elég elegánsak.  Dogger, a házi mindenes az a személy, akivel leginkább baráti kapcsolatban van a 11 éves Flavia, és ebben a részben végre többet is megtudhattunk erről a szótlan, titokzatos agglegényről, például azt, hogy két évig volt japán hadifogoly és egy évig dolgozott embertelen körülmények között a hírhedt burmai vasúti építkezésen. Nem csoda, hogy időnként bekattan.
Visszatérve a cselekményhez, mi sem lehet izgalmasabb a de Luce lányok életében,  minthogy az ősi kastélyt kiadják egy filmes stábnak,  ez némi bevételt jelenthet a kiürült családi kasszának és remek szórakozást és ismerkedési lehetőséget a nővéreknek. A ház egy része lezárt marad a családnak, de nagyobbrészt elárasztják a folyosókat a díszletek, vezetékek, lámpák. Megérkeznek a színészek is, beleértve a kor legnagyobb sztárját Phyllis Wyvernt. Nem lenne okos ember a falu lelkésze, ha nem használná ki az alkalmat, felkéri a híres színésznőt és partnerét, hogy egy rövid jelenetet adjanak elő a Rómeó és Júliából a falusi közönségnek, a bevételt felajánlva a templom tetejének felújításához. Az előadást a kastélyban ejtik meg, de olyan hóvihar kerekedik, hogy a vendégsereg nem tud hazamenni, helyben éjszakáznak. Ezen az éjjelen következik be a gyilkosság is, Phyllis Wyvern az áldozat.
Flavia fedezi fel a holttestet, és Doggeren keresztül értesítik a rendőrséget. Izgalmas és nem épp veszélytelen nyomozás alakul ki, egyre gyűlnek az információk és szaporodnak a gyanúsítottak.   Flavia játssza továbbra is az idegesítő, de okos, kotnyeles kislányt, és Hewitt felügyelővel mindketten meg vannak győződve, hogy a saját érdemük a nagyobb az előremenetelben.
Közben szót kell ejteni a mellékszálakról is, hiszen  hihetetlenül aranyos Flavia szándéka, miszerint bonyolult kémiai vegyület alkalmazásával csapdába szándékozik ejteni a Mikulást, aki vélhetőleg az egyik kéményen át fog aláereszkedni karácsonykor. Ez a téma vicces pillanatokat szerez, oldja a feszültséget, ami amúgy az első rész óta fennáll a család tagjai között. A karácsony azonban némi oldódást jelent a lányok kapcsolatában is, szinte baráti beszélgetések is lezajlanak köztük. Nagynénjük, Felicity is felbukkan az ünnepre érkezve és róla is furcsa titkok derülnek ki, ami nagyon-nagyon jót tett a cselekménynek és ígéretes a jövőre nézve.  A szerzővel tökéletesen meg vagyok elégedve, az angol klasszikus falusi környezet, a tipikus karakterek mind Agatha Christie St. Mary Mead-i  világához hasonlatosak, ami egyébként nagy kedvencem. A család és a családtagokhoz közel álló személyek sorsára továbbra is kíváncsi vagyok, Alan Bradley elérte, hogy igazán megkedveljem őket.
Egy szívszorítóan izgalmas és eseménydús befejezés után, amiben jócskán helyt kell állnia Flaviának, mint fizikailag, mint vegyészként, csak annyit tudok mondani, ez olyan sorozat, amit nem lehet megunni, kíváncsian és türelmetlenül várom a következő részt.


BorítóCuki
 
Kedvenc karakter: Flavia, Dogger

Szárnyalás:  A Mikulással kapcsolatos lamentálások, belső monológok.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Nem mondom, hogy laza volt a történet csúcsjelenete, izgultam rendesen. 

Értékelés:

Nyereményjáték:


A Maxim Könyvkiadó felajánlásában kisorsolhatok egy példányt Flavia legújabb nyomozásának történetéből. Csupán annyi a feladat, hogy lájkold a két facebook oldalt és válaszolj egy egyszerű kérdésre.

a Rafflecopter giveaway





2 megjegyzés:

  1. Szia!
    A facebookon Netti Kovács-ként vagyok fent, így azon a néven like-oltam az oldalak. Itt viszont Kovács Antoniettaként, vagyok fent, a Rafflecopter dobozban így fogok szerepelni. A visszaellenőrzés során ez fontos. :)
    Köszönöm a lehetőséget! Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Raffle-ban Toncsiként vagyok, de Antónia Vassként lájkoltam az oldalakat Facebookon. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók