KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 14., szerda

Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel


A Móra Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere egy olyan londoni utazásra invitál benneteket, mely során nyugodtan elhajíthatjátok az útikönyveiteket, és rábízhatjátok magatokat pimasz idegenvezetőnkre, Jasonre. Kalandból és romantikából garantáltan nem lesz hiány!

2015. október 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Móra Kiadó, 2015
392 oldal
Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
Goodreads: 3,74
Besorolás:YA, romantikus, realista


Julia semmit nem bíz a véletlenre, köszöni szépen. Pláne nem egy tanulmányi kirándulást Londonba, ami a hozzá hasonló Shakespeare-rajongóknak az ígéret földje!

Csakhogy a kiszámítható terveknek lőttek, amikor idegesítő osztálytársával, a szabályokat hírből sem ismerő Jasonnel kerül párba az út idejére. Már első este egy vad buliban találják magukat, és másnap Julia flörtölős SMS-eket kap egy ismeretlen számról! A lány persze kíváncsi a rejtélyes imádóra, ezért alkut köt az ördöggel (izé… Jasonnel), aki segít kideríteni, ki küldi az üzeneteket, ha Julia hajlandó végre lazítani egy kicsit. A kalandos hajsza során a lány sok mindent megtanul, ami nem szerepel (kismillió) útikönyvében − például hogy semmi nem lepi meg annyira az embert, mint az igaz szerelem.


Valószínűleg jó időben talált meg ez a könyv - kellett a disztópia (Szárnyak) és a kicsit keményebb történelmi fikció (Halandó szív) után valami laza, könnyed, romantikus történet. Ezt a Vakrandi a végzettel című könyvvel tökéletesen megkaptam.

Ahogy elolvastam a fülszöveget, azonnal a LOL című film idevonatkozó része ugrott be, egy amerikai középiskolai osztály európai kirándulása. De amíg ott Franciaországot derítették fel, addig itt a jó öreg Anglia lett a cél. És én imádtam ezt az osztályt - még akkor is, ha az írónő nem vitte túlzásba a karakterek kidolgozását. Mindenki hozta az a sarkított figurát, akik szinte minden osztályban megtalálhatóak: a divatmániást, akit semmi nem érdekel, csak, hogy hol tud egy jó kis Jimmy Choo cipőt beszerezni vagy a mobilfüggőt, aki éjjel-nappal posztolna és/vagy chatelne, vagy pedig a "holvanalegjobbsöröző" srácokat - függetlenül attól, hogy ennyi idősen szabad-e inniuk vagy sem. A lényeg az, hogy ez az osztály, így együtt egyszerűen fenomenális volt. Persze ehhez az kellett, hogy a főhősnőnknek, Juliának olyan humora legyen, amivel a leglehetetlenebb helyzetből is humorforrást eszközöl, én meg gyakran fülig érő szájjal olvastam a könyvet még a BKV-n is:).

Julia
Mert hát Julia alapból nem valami izgalmas karakter. Az élete rendezett - inkább úgy mondanám, hogy túlontúl is az, ő miss Stréber - ahogy Jason hívja, "Stréberke" - hisz hogyan lehetne legjobban jellemezni egy olyasvalakit, aki egy ilyen kirándulásra 3-4 útikönyvet visz magával, oldalanként megjelölve, hogy mit érdemes és mit KELL megnézni. Az ÉLET, így nagybetűsen nem túlzottan érdekli, lenézi a többieket, egyedül egy idealizált gyerekkori szerelembe szerelmes, persze a hozzátartozó fiúval együtt - akivel már évek óta nincs kapcsolata, így csak álmodozik róla. Egyetlen egy dolog menti meg, hogy ne legyen túl unalmas, ez pedig a már fent említett humor. Ennyire már régen szórakoztam jól, mint Julia állandó kommentjein:).

Jason
Természetesen nem akarok megfeledkezni Jasonről sem, aki bár túl nagy meglepetés nem okoz, de mégis nagyon hamar levett a lábamról. Ő az a tipikus srác, aki minden buli és társaság közepe, akit Julia természetesen a "megbízhatatlan" kategóriába tesz és akiről persze előbb-utóbb kiderül, hogy több, mint egy link, bulimániás fiú. De ehhez persze sok időnek és még több vicces és romantikus jelenetnek el kell telnie, hogy ezt főhősnőnk is belássa. Apropó romantika. Imádtam. Nagyon szeretem azt, amikor az egyik szereplőnek küzdeni kell a másikért, amikor nem azonnal omlanak egymás karjaiba. Itt pedig volt küzdelem rendesen, hiszen Julia idealizált pasijának, Marknak az álomképével nem könnyű megbírkózni még egy olyan magabiztos srácnak sem, mint Jason. Nagyon élveztem az eleinte kis szurkálódásait (tisztára, mintha az óvodában lettünk volna:), majd pedig az apró bókokat és különféle jeleket, amit persze Julia nem vett észre, mert annyira csak az "álomfiú" lebegett a szeme előtt (ez is mennyire, de mennyire ismerős a való életből:). Pedig a fiú cuki nagyon - ritkán olvasni olyan férfi főhősről, aki nem a megszokott zöld/kék szem szőke/fekete haj kombóval rendelkezik, hanem VÖRÖS hajú.
Persze a szerelmi szálban lesz egy kis gabalyodás, az írónő olyan csavart tett bele, hogy gondolni se mertem rá, hogy ez lesz a megoldás! Ahogy olvastam a sok ide-oda járó smst, ötletem az volt, nem is kevés, hogy ki írhatta őket, de az igazság szerintem nem csak engem döbbentett meg, hanem mást is meg fog:). De élveztem nagyon ezt az ötletes megoldást, végre valami új dolog! :)

És hát a helyszín. Kicsit úgy éreztem magam, mint anno az Anna és a Francia csóknál (tudom, ott Párizsban jártak), hogy hatalmas élmény volt így felfedezni a várost. Hogy újra ott lehettem a híresebb és kevésbé híresebb helyszíneken, jártunk olyan helyen, ahol minden turista megfordul és olyan helyen is, amit elkerül a nagy többség. Mindezt kétféleképpen látva, hiszen Julia mindent katonás rendben akart megnézni, pipálgatva a listáját, de persze az élet nem hagyta, hogy így lássa a látnivalókat, hiszen vagy Jason (oké, főleg ő:) vagy az osztály, vagy valami más szólt közbe és így azért kaptunk humoros jeleneteket bőven. 


Összességében nagyon élveztem ezt a történetet, kaptunk romantikát, humort és sok-sok városnézést is  bőven és persze az elmaradhatatlan csavar sem maradt ki. A regényt lányoknak, főleg fiatalabb lányoknak ajánlom, de természetesen bárki olvashatja, aki szereti Londont, szereti Angliát és szereti a fiatalokról szóló, romantikus történeteket:).

Borító: Imádom. A fiú és a lány nagyon aranyos együtt - már a borítón látni, hogy egy fiatalos, vidám, romantikus történetről lesz szó.

Kedvenc karatker: Jason, Julia

Szárnyalás:  A buli Londonban

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Édes, aranyos, romantikus, mint az első szerelem:). (minden persze a YA keretei között)

Értékelés:
Nyereményjáték:
Mostani játékunk során egy kis angliai utazásra invitálunk Benneteket. Minden állomáson találtok egy rövid sms üzenetet Juliától, valamint egy fotókollázst, melyek együttes segítségével ki kell találnotok, mely helyszínre vagy épületre gondoltunk.
Ha mind a három feladványt megoldottátok, és a szerencse is mellétek szegődik, megnyerhetitek a Móra Kiadó által felajánlott regény egyik példányát.
Amennyiben szeretnétek még nagyobb esélyekkel indulni a fődíjért, úgy extra pontok fejében készíthettek egy képet kedvenc angliai helyszínetekről, a Vakrandi a végzettel szereplőiről, annak bármely jelenetéről, Shakespeare-ről, vagy valamely művéről. Az alkotások beküldésével egyidejűleg hozzájárultok ahhoz, hogy feltöltsük őket a Blogturné Klub facebook oldalára. (Ez a feladat opcionális, nem kötelező megcsinálni!)

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk. 

A mai sms:
 

Túránk második állomása egy középkori mezőváros, neveletlen hercegnők, és avoni hattyúk otthona. - J.

A blogturné további állomásai: 
Október 12 - CBooks
Október 14 - Kelly Lupi olvas
Október 16 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók