KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 8., csütörtök

Robin LaFevers: Halandó szív (A halál szépséges szolgálólányai 3.)


Most utoljára állhatunk be Mortain szolgálólányainak sorába a Maxim kiadó jóvoltából. Szomorú a búcsúzás, de még vár ránk az utolsó nagy kaland. A Blogturné Klub október 2-a és 12-e között indul el a nagy utazásra, és ha velünk tartotok, megismerhetitek a könyv történelmi hátterét és számos más érdekességet.Ó, és persze ha ügyesek lesztek, a jutalom sem marad el!
  
Maxim Kiadó, 2015 
456 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Besorolás: történelmi, fantasy
Goodreads: 4,13

OKOS, ERŐS ÉS MINDENRE ELSZÁNT
Annith izgatottan várja, hogy küldetést kapjon, hogy ő is Mortain istenség szolgálóleánya lehessen. Csendben figyeli, ahogyan különleges képességű novíciatársnői elhagyják a kolostort, és küldetésre indulnak a világba, hogy beteljesítsék a Halál istenének komor, végzetes utasításait. Türelmesen vár, hogy mikor kerül rá a sor. Ám legsötétebb félelmei válnak valóra, amikor rájön, hogy az apátasszony neki nem szán feladatot, hanem azt akarja, ő legyen a zárda Látnoka, vagyis magányban és szüzességben kell leélnie hátralévő életét a kolostor kőméhébe zárva. Annith ezt elmondhatatlan árulásnak tekinti, hisz egész életében arra készült, hogy orgyilkos lehessen. Ezért saját kezébe veszi sorsát. Ebben segítik a hellequinek, a megváltásra vágyó elátkozott lelkek, valamint a nőket és ártatlanokat védelmező Arduinna istennő papnői is. Annith megszökik a kolostorból, a breton udvarba megy, ahol Anne hercegnő és hívei éppen a francia invázió elleni stratégiáról tanácskoznak.
A kolostor meggondolhatta magát, de ez nem jelenti azt, hogy ő belenyugszik.
A sorozat lezárásában LaFevers mesterien illeszti helyükre a kirakós darabjait. Lenyűgöző könyv, melyben az ész és a szív harcolnak egymással. Ez a tökéletes befejezés.


És ismét eljutottunk egy trilógia befejezéséhez. Nagyon vártam ezt a részt is, bár nem mondhatom azt, hogy azért, mert az előzőeknek olyan függővége volt, hanem inkább azért, mert nagyon kíváncsi voltam az új főhősnőre és nagyon vártam, hogy újra visszakerüljek ebbe a világba. Igen. Az írónő valami fantasztikusan mesél. Olyan zsenialitással tudja keverni a valós történelmet a misztikummal, hogy nincs szükség arra, hogy függővéget kapjak, akkor is ugyanolyan lelkesedéssel vetem bele magam újra a történetbe.
Annith
Picit azért féltem, hogy két hasonló történet után mit fogunk kapni befejezésként, de a félelmem alaptalannak bizonyult. Két nagyon erős főhősnő után egy jóval egyszerűbb, "halandóbb" szolgálólányról, Annithról szól ez a rész. Róla már párszor hallottunk az előző részek során, ő volt a kis békés novícia, aki csendben, türelmesen várta, hogy a nagyobbak után végre ő is sorra kerüljön és komoly küldetést kapjon. Neki nincsenek olyan különleges képességei, mint a legtöbb szolgálóleánynak, csak teljesen hétköznapi dolgokban tűnik ki. Profi íjász, képzett lovas és szinte az összes akkori harcmodort tökéletesen üzi. De az apátasszony mégis úgy dönt, hogy Annith vagy a kolostor Látnoka lesz, bezárva egy aprócska cellába örökre, vagy pedig hozzá kell mennie egy helyi gazdálkodóhoz. A lánynak persze egyik választás se szimpatikus, ő élni akar, kalandra vágyik, feladatokra, így a nyakába veszi a világot és otthagyja az addigi otthonát.
Persze nem lett volna a Halál szolgálólányai közül egy, ha nem keveredik bele valami egyáltalán nem hétköznapi dologba és így elmondhatom azt is, hogy a három történet közül övé lett a legfantasztikusabb és leghihetelenebb. Útja során különleges emberekkel találkozik, először a Hellequinekkel, majd pedig Arduinna istennő papnőivel. 
Arduinna istennő papnői számomra nagyon különlegesek voltak, talán leginkább az amazonokhoz tudnám őket hasonlítani, egy nagyon összetartó, profi harcos női közösség. Nagyon tetszett, ahogy éltek, ahogy harcoltak és a világhoz való hozzáállásuk is nagyon szimpatikus volt, hiszen fő feladatuknak tekintették minden nőt és ártatlant megvédelmezni az országot megszálló francia katonáktól.
A Hellequinek viszont egy teljesen másik társaság volt. Ők kicsit számomra olyanok voltak, mint az
Balthazar
Apokalipszis lovasai, bár nekik más volt a feladatuk. A Hellequinek vadászok, megváltásra vágyó elátkozott lelkek, akik levadásszák azokat, akik Mortain akaratával szembeszállnak és elviszik őket a Halál birodalmába. Ezen vadászok között találkozik Annith Balthazarral, a rejtélyes, gyönyörű elátkozott lélekkel, akivel lassan, de biztosan alakulni kezd valami. A közös jeleneteiket imádtam, ahogy Balthazar óvatosan, de próbált egyre közelebb kerülni a lányhoz, aki bár otthon tanult "női fortélyokat a férfiak elcsábításához", de mégis tapasztalatlan minden téren, így csak apránként döbben rá, hogy mit is érez a másik iránt. Az írónő, ahogy leírta ezeket a részeket... órákon át tudtam volna róluk olvasni! 
Az előző két résszel ellentétben itt most nem kifejezetten az Anne hercegnőt körülvevő kálvária volt a fő szál, bár igaz, hogy fontos szerepet játszott ez is. És persze rengeteg akciójelentet kaptunk, csatákat, kisebb küzdelmeket, árulásokat, mindent, ami erre a vérzivataros időszakra jellemző volt és ahol mi is láthattuk, hogy Annith tényleg minden téren képzett harcos. De ez a rész inkább az Annith körüli rejtély megoldására fektetett nagyobb hangsúlyt. Honnan származhat? Vajon miért nincsenek különleges képességei? Miért akarja annyira az apátnő olyan kétségbeesetten bezárni a kolostorba? Miért nem kaphat saját küldetést? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre mi is egyre inkább szerettünk volna választ kapni. Azt azért elárulom, hogy én már a könyv felétől sejtettem, hogy mi lehet a háttérben és a gyanúm be is igazolódott a végére. Ettől függetlenül nem éreztem unalmasnak a történetet, főleg, hogy az előző két részben megismert és megkedvelt párok is újra feltűntek. 
Az írónő pedig (sajnos) elég jól lezárta a trilógiát, minden szálat elvarrt, minden kérdésünkre megkaptuk a válaszunkat és még a leglehetetlenebb szituációkat is jól oldotta meg. Nem mondom, hogy ez volt a legizgalmasabb a három könyv közül (a második rész a mai napig a legnagyobb kedvencem), de az biztos, hogy méltó befejezése a trilógiának. Azt pedig külön értékeltem, hogy az írónő a végén megírta a valóságot, hogy mi is történt Anne hercegnővel, hogy mi lehetett az alapja a regénynek. Személy szerint pedig nagyon sajnálom, hogy ezzel lezárult ez a trilógia, mert ilyen tökéletes történet meséléssel még sok-sok részt olvastam volna ebből a sorozatból.
És kinek ajánlanám? Elsősorban a trilógia rajongóinak, ők biztosan szeretni fogják. De meg merem kockáztatni, hogy akár egyedülálló könyvként is olvasható, mert bár a régi szereplők feltűnnek benne, de nem szorosan kapcsolódnak össze a részek.

Borító: Tökéletesen illik a sorozatba, nagyon tetszik. A lány a képen számomra teljes mértékben Annith. (ha távolabbról nézem a borítót, csak nekem hasonlít ez a lány a fiatal Kirsten Dunstra?:)

Kedvenc karakter: Annith, Balthazar

Szárnyalás: Annith kitartása és ereje

Mélyrepülés: Annith visszaemlékezései

Érzelmi mérce: a kémia itt is jól működik a két főszereplő között:), bár az is igaz, hogy itt túl sok minden komoly dolog történik ahhoz, hogy a szerelemé legyen a főszerep (de azért kapunk imádnivaló romantikus részeket)

Értékelés:
Nyereményjáték:
Egy kis történelmi túrára invitálunk Titeket! Ahogyan azt már tudjátok, a Halandó szív fiatal királynője, Anna valóban élt és uralkodott. Élete során számtalan kastélyban megfordult, de voltak fontosabb állomásai is utazásokkal teli éveinek.
A mostani játékban 6 kastélyt mutatunk be nektek! Minden állomáson találtok egy képet és egy rövid leírást arról, hogyan is kötődik Anna életéhez. A Ti feladatotok, hogy kitaláljátok a kastélyok nevét vagy helyét - a település nevét is elfogadjuk, ám figyelem! Egy település két kastéllyal is képviselteti magát, itt mindenképp konkrétumot várunk!
További segítséget jelent a kis térkép, amit a Blogturné Klub közös blogján találtok a turné adatlapján - 5 nyilacska jelzi a 6 kastélyt, szóval akár egy francia térkép is nagy segítség lehet.
Sok szerencsét és jó túrát mindenkinek! Ha ügyesen nyomoztok, Tiétek lehet a Halandó szív három példányának egyike.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a nyertesek jelentkezését pedig az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

VIII. Károly itt is külön kápolnát építtetett Anna számára, miután 1490-ben a birtokába került. Az imateremben két szobor is díszítésként szolgált: a királyné és férje arcmása.

A blogturné további állomásai:
10.02. - Deszy könyvajánlója
10.04. - Angelika blogja
10.06. - MFKata gondolatai
10.08. - Kelly & Lupi olvas
10.10. - Dreamworld
10.12. - Always Love a Wild Book

1 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a legnehezebb!!!! Kapható plusz segítség hozzá? :D

    Dorka :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók