KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 6., kedd

Jandy Nelson: Neked adom a Napot


A Libri Könyvkiadó jelentette meg a napokban Jandy Nelson: Neked adom a Napot című könyvét, mely hatalmas sikerű ifjúsági regény szerte a világon, idén megnyerte többek között a Printz díjat is. A könyv olyannyira várós a bloggerek körében, hogy a Blogturné Klub tagjai közül tíz blogger is részt vesz a regény bemutatásában. Érdemes velünk tartanotok, a kiadó felajánlásában megnyerhetitek a könyv három példányát, ehhez a játék helyes megfejtése és némi szerencse szükségeltetik.

Libri Könyvkiadó 2015. 
428 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf
Goodreads: 4,15
Besorolás: YA, realista, GLBT

Megrendelés:Libri Könyvkiadó Kft.
BELEOLVASÓ

A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Volt már olyan könyved, aminek az első pár oldalát olvasva tudtad, hogy neked írták? A Neked adom a Napot ilyen könyv, remélem sokan fognak ugyanígy érezni az olvasása során, mint én.
Jandy Nelson lélegzetelállítóan bánik a szavakkal, olyan érzelmi hullámvasútra ültetett, ami pár órára elvarázsolt, elszédített, kifacsart és megríkatott. Bátran, erőteljesen, mégis tisztán és törődéssel nyúlt az emberi kapcsolatokhoz, méghozzá abban a fontossági sorrendben, ahogy bennem is él a szeretet - a hozzám közelállók iránt. Tudom, hogy szinte mindenki azt mondja, a családi kapcsolatokban nincsenek rangsorok, egyformán szeretünk szülőt, gyereket, testvért. De valójában is így van, vagy csak ezt illik mondani? Én többször is bevallottam már, hogy nagyon nagyon fontosnak tartom a testvéri kapcsolatot, ami ugyanolyan mély és meghatározó, mint a szülő-gyerek kapcsolat.
Beleszerettem a szerző írásmódjába, amely egészen különleges felépítésű. Az ikrek szempontjai váltakoznak, de Jandy megfejeli ezt azzal, hogy Noah szemszöge 13-14 éves korukban, a múltban fogalmazódik, míg Jude szemszöge a mai,  16 éves korukban "játszódik". A két időszak között feszül a családi tragédia, ami után már sosem lesz semmi ugyanolyan, mint előtte, noha mindketten vágynak erre.  Az ikrek kapcsolata igazi szimbiózis volt a múltban, olyannyira, hogy NoahésJude voltak együtt, ennyire együtt. Aztán még a tragédia előtt elkezdődött egy változás, ami apró lépésekben megrepesztette, majd megtörte a kapcsot közöttük. Nagyon  nehéz szavakba önteni, mennyire nagyszerűen felépített karakter Jude és Noah. Mindketten rendkívül tehetséges művészpalánták, érzékeny lélekkel, mégis meglehetősen különböző habitussal rendelkeznek. Noah 13 éves szemszögében Jude a vadabb, a bátrabb, a nyitottabban barátkozó, míg Noah visszahúzódó, gátlásos, teljesen elvan a saját művészetében - fejben (is) fest, ó és a legfontosabb, hatalmas vívódásban áll saját magával a melegségével kapcsolatban. Jude szemszögéből nézve teljesen átalakulnak, nem beszélnek egymással, sőt inkább borsot törnek egymás orra alá a felszínen, ugyanakkor vigyáznak egymásra titokban.
A történetet átjárja egy kis misztikus szál is, Jude ugyanis azt képzeli, látja a halott nagyiját, aki Clark Gable-ként emlegeti Istent, és folyton folyvást tanácsokkal látja el. Jude babonái és rituáléi nagyon tetszettek, bár elhiszem, hogy egy idő után az idegeimre menne ezekkel nekem is. A felnőtt szereplők közül Guillermo a kedvenc, Jude mentora. Egy őrült szobrász, akiben titkok rejlenek, ráadásul a tudtán kívül. Erőteljes, vad karakter, lenne tippem a filmváltozatban ki játssza el a szerepét.
A regény szerelmi szálai csodálatosak. Noah 13 évesen a megszállottja lesz Brian-nek, egy lassan kibontakozó szerelem tanúja lehettem, ami többnyire fájdalmas, mégis benne van a remény.
Jude és az angol fiatalember, Oscar kapcsolatára előbb mondom, hogy sorsszerű, mintsem instalove. Oscar nagy kedvencem, mégis egy alkalommal megcsapkodtam volna egy péklapáttal. De miért is? Épp a hibáitól volt igazi, ahogy minden karakter a történetben. Hitelesek voltak, mert mind hibáztak, egytől egyig vétkeztek és vezekeltek, szerettek és megbocsátottak.
Hogyan tudnám kifejezni, mennyire ajánlom ezt a könyvet? Ez a regény nemcsak egy újabb könyv lesz a polcodon. Tele van tartalmas gondolatokkal, amiket többször is érdemes átolvasnod. Minden mondat gyönyörűen megfogalmazott, tele érzelmekkel, kifejezve azokat a féltékenységtől kezdve az önmarcangoláson, veszteségfeldolgozáson, haragon át a  lélek gyógyulásáig. Ezt a történetet nem elég elolvasni, ez benned marad, és ha felnézel a Napra, minden egyes alkalommal eszedbe fog jutni egy ikerpár, akik felosztották az egész világot, és egymásnak adták a Napot.

Borító: Imádom!
 
Kedvenc karakter:  Noah

Szárnyalás: Itt felsorolhatnám az egész könyvet! De mégis, Noah festménycímei nagyon eredetiek!
És egyetlen idézet:  "Ha rátalálsz a lelki társadra, az olyan, mint olyan házba lépni, ahol már jártál - megismered a bútort, a képeket a falon, a könyveket a polcon, a fiókok tartalmát: szükség esetén sötétben is eltájékozódnál."

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Megvisel érzelmileg, de pozitív kicsengéssel. Meleg szerelmi szálat tartalmaz.

Értékelés:

Blogturné extra:

A regény rengeteg művészeti utalást tartalmaz, mint ahogy a nyereményjátékunk is mutatja. Ezúttal az én második kedvenc szobromat mutatom meg, melyet volt szerencsém élőben is látni Rómában a Villa Borghese-ben, ez pedig Bernini Apollo és Daphne szobra.


 (az első számú kedvenc Bernini: Perszephoné elrablása, de egy másik posztban már szerepelt)


  Nyereményjáték
Minden állomáson egy-egy művészeti alkotás képével találkozhattok, ezek mind szerepelnek a könyvben, illetve az alkotójuk. Nincs más dolgotok, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a képen látható alkotások készítőjének a nevét. Tehát a festőkre illetve szobrászokra vagyunk kíváncsiak! Google képkereső segít!!!!   
Figyelem!   A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
10.06 Kelly és Lupi olvas
10.08 Media Addict
10.10 Könyvszeretet
10.12 Szembetűnő
10.14 Always Love a Wild Book
10.16 Deszy könyvajánlója
10.18 Letehetetlen
10.20 Angelika blogja
10.22 Dreamworld
10.24 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók