KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 7., csütörtök

Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak című regényét, mely a The 100 amerikai sorozat forgatókönyvének alapjául szolgált. Kétféle olvasó fogja kezébe venni a könyvet, az egyik aki látta a sorozatot, a másik még nem. Nincs ez másképp a bloggereink körében sem, egy biztos, a száz fiatalkorú bűnöző sorsa mindenkit érdekel, akiket az évszázadokkal korábban nukleáris katasztrófában elpusztult Földre küldenek az űrbázisról, egyetlen okból, ki kell deríteniük, regenerálódott-e a terep a visszatérésre. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játék megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2015.dec.15.
296 oldal
Fordította: Őri Péter
Goodreads: 3,55
Besorolás: YA, poszt-apokaliptikus

Évszázadok óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig. Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn. A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót. Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.

A bevezetőben említett két csapatból én a "nem látta a sorozatot" részbe tartozom, viszont nagyon jókat hallottam róla, mindenképpen nézni fogom, de előtte el akartam olvasni a könyvet, minden előítélet nélkül.
Különböző pletykák keringenek a könyv és a sorozat keletkezéséről, próbáltam hiteles forrásból, konkrétan a szerzővel történt interjúkból kihámozni a valóságot. A szerző kiadói szerkesztőként dolgozik, és az Alloy Entertainment csapata kérte fel a regény megírására, amihez megadták a vezérszálat - 100 fiatalkorú bűnözőt küldenek a Földre, ahol évszázadokkal korábban nukleáris katasztrófa következtében gyakorlatilag megszűnt az élet. Kass Morgan e téma köré építette fel a saját történetét. Ő egyébként nagy sci-fi rajongó, amit például a könyvbéli nevek is tükröznek. Sok behatás csapódik le az írásban - A legyek urától Charles Bukowski-ig. Kass állítja, hogy előbb a könyv született meg, viszont a megjelenés csak fél évvel előzte meg a sorozatot. Joggal gondolhatjuk, hogy a kéziratot valósággal kitéphették a kezéből és azonnal forgatókönyvbe helyezték át. A sorozat első évadának mérsékelt sikere után egy ütős második évadot produkált, ami a harmadik évad berendelését eredményezte. Reménykedhetünk, hogy előbb utóbb valamelyik sorozat csatorna magyarul is műsorra tűzi. Ennyit a sorozatról, következzen a könyv - ami engem bizony levett a lábamról!
Ritka írásmódot választott a szerző, négyféle nézőpontban meséli a történetet, nekem ez különösen tetszett, több oldalról nagyobb rálátás alakul ki az olvasóban, ráadásul így a Földön és az űrbázison történteket is figyelemmel kísérhettem. Minden szemszög más stílusú, két lány és két fiú karakter kap hangot, de E/3 személyben, tehát nem teljesen a bőrükbe bújva. Ezek a szemszögek jól elkülönülnek egymástól, nem lehet őket összekeverni. A négy főszereplő múltjának megismerését a flashback jelenetek oldották meg,  ezek sokat hozzátettek a világfelépítés megértéséhez.
Az alapszituációt jól vázolja a fülszöveg, egy három részből álló űrbázison él a Földről kimenekített kolónia, folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtudják, mikor vehetnék birtokukba újra a Földet, a radioaktív szennyeződés vajon megszűnt-e már, az emberi faj megmenthető-e? Ugyanis az űrbázis a végét járja, szökik a levegő, így egy gyors döntés eredményeképp 100 bűnözőként elítélt fiatalt indítanak a Földre, próba szerencse alapon. Annyit azért tudni kell, hogy a bűnöző itt elég könnyen megszerezhető bélyeg, akár apró kihágásért is elítélhetnek a rendkívül szigorú törvények miatt. A küldetés indítása sem megy simán, van olyan, aki megszökik az űrkompról, van aki potyautasként csatlakozik az utolsó másodpercekben, izgalmas események követik egymást, a landolást nem is éli mindenki túl.
A négy főszereplő közül nekem Clarke volt a legszimpatikusabb, a börtön előtt orvosnak tanult, szülei szintén kutató orvosok voltak. Az űrbázison folyó hatalmi és korrupciós harcok áldozatai ők, de Clarke erős lány, nem könnyű megtörni őt. Bíztam benne, hogy talpra tud állni az őt ért árulás után és őszintén szólva én nem bocsátanék meg a helyében senkinek.
Glass a másik lány karakter, aki nagyon komoly dolgokon ment keresztül a múltban. Glass személyén keresztül ismerhettem meg a három részre osztott űrállomás hierarchiáját, az igazságtalanság gyökerét. Ő egy olyan fiút szeret, aki más részhez tartozik, és az a fiú is nagyon szereti őt, mégsem lehet legális a kapcsolatuk. Glass is börtönbe kerül, de ő annyira erős, hogy sosem vallja be még a szerelmének sem az okot, és ezt én mélyen megértem. Nagyon izgulok, hogy a következő részben mit tudok meg erről a szálról, ami a sorozatból abszolút kimaradt.
Wells az egyik fiú főszereplő, nagyon fura volt nekem a természete. Az a típus, aki vakon megy fejjel a falnak, nagyon el akarja érni a célját, és sokszor ezzel mindent elront. Az apja a kancellár, kivételes helyzetben van, ráadásul Clarke a szerelme, tehát minden ragyogó....lenne, ha nem tette volna tönkre egy ballépéssel az egészet. Miután megtudja, hogy Clarke a Földre utazik, semmi sem tudja visszatartani, hogy vele menjen, és megpróbáljon mindent rendbe tenni. Oké, ez dicséretes, de még mindig nem győzött meg.
Végül pár szó Bellamy-ról. Ő a másik fiú hang, és az egész történetben számomra a legérdekesebb karakter. Lassan, apránként derülnek ki a múltjának darabjai, a nagyon nehéz körülmények között megélt gyerekkora, és a legnagyobb szenzáció - egyedül neki van testvére a hajón. Ugyanis az egyik legszigorúbb törvény a születésszabályozás, egy párnak maximum egy gyereke lehet. Bellamy-nak titokban született meg a húga, akit később elítéltek, és a srác nem engedheti egyedül a küldetésre a testvérét, ő is felszökik az űrkompra. Nagyra értékeltem Octavia iránti testvériességét, a korábbi években is, és a Földre érkezésük után is. Bellamy széleskörű ismeretekkel rendelkezik a Földdel kapcsolatban, ő az, aki a legjobban tudja, mihez kellene kezdeniük, hogyan vadásszanak, mert bizony a magukkal vitt készletek végesek.
Lehet, hogy a szerző sosem lesz Nobel díjas író, de engem elvarázsolt a történet. Szerettem, hogy ennyi szálon fut a cselekmény, minden egyes szereplő érdekessé vált, tudni szeretnék az életük további alakulásáról. A fentiek szerint inkább karakterközpontúnak tűnhet a regény, és bizony elég hangsúlyosak az egymás közötti viszonyok, mégsem mondhatom, hogy nyálas tiniregénybe fordulna. Kifejezetten szerettem a műfajra jellemző részleteket, például hogy a könyv egy része az űrben játszódik, jobban mondva az űrállomáson, őrök elöli bujkálással, szellőzőkön való meneküléssel, apró lakókabinokkal, a felsőbb osztályba tartozóknak lakással - vízfogyasztással, nem csak napi egy órára. A szerző komplett rendszert épített fel az űrbázis életéről. Ebben bőven volt társadalomkritika, ugyanakkor néhány baki is felfedezhető, ami nem volt olyan jelentőségű, hogy egy szemöldökvonogatásnál többet érdemeljen. Számomra az volt negatívum, hogy a Földre érkezés után nem kaptam elég leírást a fiatalok rácsodálkozásairól. Sokkal több érzelemnek kellett volna felszabadulni belőlük, miután egy mesterséges környezetből kikerülnek a nagyvilágba.
Összességében egy remek sorozatindítót olvashattam, amiről órákig tudnék még beszélni, és aminek azonnal venném a kezembe a folytatását. Igen, van egy kis függővég.... Kiváló szórakozást nyújt a történet korra és nemre való korlátok nélkül, elsősorban a sci-fi-t kedvelők körében, szívből ajánlom!

Borító: A sorozatos borítót kaptuk, nekem tökéletes.
 
Kedvenc karakter: Clarke

Szárnyalás: Glass és Luke  kapcsolata.

Mélyrepülés:  Az állatok, azért az elég elképesztő volt.


Érzelmi mérce: A YA határain belül marad, 13+ korosztálynak ajánlom.

Értékelés:



Játék:

Öt állomás - öt népszerű poszt-apokaliptikus film! A jellemző képek alapján kell beazonosítanotok a filmeket, melyek nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírnotok. Ha sorozat egyik részét ismeritek fel, akkor is csak a film főcíme kell, az nem, hogy melyik rész. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

01.07 Kelly és Lupi olvas
01.09 Deszy könyvajánlója
01.11 Dreamworld
01.13 CBooks
01.15 Letehetetlen

4 megjegyzés:

  1. A 3. és 4. állomás váltották egymást, és a dobozban a harmadikhoz írtam a tegnapit, de név szerint ugye nem stimmel. Ezt később elfogadjátok, vagy totál elrontottam ezzel? :D

    VálaszTörlés
  2. ŐSzintén szólva nekem a sorozat sokkal jobban tetszett :D A könyv se volt nagyon rossz de jobbra számítottam :/ Mindeggy, akkor is Bellamy Blake a kedvenc :D

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók