KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 6., szerda

Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító Mágia (Kate Daniels #1)


Ilona Andrews neve nem ismeretlen már a magyar Urban fantasy olvasóknak. A The Edge, vagyis a Világok peremén sorozata után a Könyvmolyképző Kiadónak hála elérkezett hozzánk végre Kate Daniels is. A Blogturné Klub hét bloggere pedig 2015. december 25-től 2016. január 17-ig igyekszik meggyőzni az Urban Fantasy műfaj rajongóit arról, hogy miért érdemes eme nagyszájú, tökös mágiahasználó zsoldos kalandjait nyomon követni. A turné végén pedig három ügyes és szerencsés nyertes egy-egy ‘Magic Bites - Pusztító mágia’ példánnyal lesz gazdagabb.
Könyvmolyképző, 2015
320 oldal
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Goodreads: 4,06
Besorolás:
urban fantasy

Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.

Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.

A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében. 

Az urban fantasy könyvekkel először Anita Blake, a vámpírvadász sorozat révén ismerkedtem meg. A sorozat eleje eléggé erős, sőt ütős volt, szinte mindenki, aki nekikezdett hatalmas rajongójává vált, így a később olvasott UF könyvekkel szemben eléggé magasra tette a lécet. Később megritkultak az UF könyvek az olvasandó könyveim között, mikor is jött ez a sorozat. Andi barátosném teljesen odavan érte és nagyon sokat lobbizott azért, hogy elolvassam. Így hatalmas elvárásokkal indultam neki ennek a regénynek.

Nem is tudom, hogy mit vártam ettől a történettől.

Egy különleges világot, amelyet rengeteg természetfeletti lény népesít be? Ezt megkaptam. A világ, amit Ilona Andrews megalkotott, minden porszemében és morzsájában összetett és különleges. Nagyon odafigyelve építette fel és talán nálam ez volt az első buktató. Számomra túlságosan bonyolult volt több momentumában is. Én értem teljes mértékben, hogy ez egy bevezető kötet, itt és most kell a világot bemutatni nekünk, elmagyarázni, amit csak lehet és ami szükséges a megértéséhez, de őszinte leszek én a könyv első felében teljes mértékben elveszítettem a fonalat és csak sodródtam az eseményekkel. A regény Atlantában játszódik, valamikor a jövőben. Kicsit úgy éreztem, hogy keveredik a középkor és a mostani kor egymással, hiszen felváltva kell használnia mindenkinek a jelen technológiáját és a múlt szerkezeteit. Erre azért van szükség, mert szabályos időközönként mágiahullámok söpörnek végig a Földön, amikor is minden modern kütyű használhatatlanná válik. A világot pedig különféle természetfeletti lények népesítik be - alakváltók, vámpírok és nem is tudom leírni, hogy még mi mindenféle rém mászkál ott. Érdekes módon a máshol nagyon népszerű vámpírok itt valahol a ranglétra legalján kullognak és egyáltalán nem azok a szoborszépségű lények, mint a legtöbb könyvben.
Természetesen ezeket a lényeket felügyelni is kell, van is rá jó pár társaság, akik elhárítanak, büntetnek, segítenek - attól függően, hogy mi is a szituáció. És van egy Zsoldosok Szövetsége, akinek a tagjai felbérelhetőek mindenféle célokra. Kate is ennek a szövetségnek a tagja.
A lényeknél viszont meg kell említenem az alakváltókat. Őket még Anita világában kedveltem meg és ez a szerelem azóta is kitart. Imádom az összetartásukat, a családiasságukat, a fegyelmüket és mindent, ami hozzájuk kapcsolódik. Nem is csoda, hogy a kedvenc szereplőim közülük kerültek ki, egyikük a Déli Alakváltók Ura, Curran, aki másik alakjában egy hatalmas szürke oroszlán, az itteni alakváltó társadalom vezére. Az ő szava szent, beszéljünk akár a patkányokról, farkasokról, nagymacskákról vagy medvékről. Természetesen főhősnőnkkel azonnal összekapnak, hiszen mind a kettő erős, konok, akaratos személyiség. Egyelőre még csiszolódnak, van jópár humoros momentumuk, oda-vissza beszólásaik, de már érezhető, hogy ha ezek ketten összebarátkoznak - vagy még több történik köztük, akkor halálos páros lesznek a szó szoros értelmében.
A másik elvárásom a könyvvel szemben egy nagy vagány főhősnő volt. A fülszöveg és a borító alapján mindenképpen ilyet vártam és ezt meg is kaptam. Kate egy nagyon tökös főszereplő, harcias, erős, okos, független és nagyon jól ismeri a világot, amiben él és a lényeket is, amelyek benépesítik. Egy magányos farkas, nem sok barátja van, a családja már rég nincs vele. Épp ezért "vicces", amikor Curran a nyakába sóz egy fiatal alakváltó farkast, Dereket, akit innentől a lánynak kell majd pesztrálnia és felügyelnie. Dereknek egyelőre még nem volt túl sok szerepe, de itt is érzem, hogy egy imádnivaló kapcsolat jön létre majd kettőjük között. Feltéve, ha a zöldfülű Derek túléli Kate kalandjait:).
Ahogy írtam, a regény első felében rém elveszett lélek voltam, azt se tudtam, hogy ki kicsoda, mit akar, mi a szerepe, de a könyv második felétől beindult a számomra is élvezhető történet. Elkezdődött a nyomozás, egyre mélyebbre süllyedtünk ebben a világban, egyre több borzalomra derült fény és a kis társaság is elkezdett összekovácsolódni. Bár mondhatnám azt a regény végére, hogy akár egy önálló könyvként is olvashatjuk, nem kötelező tovább olvasni, de mégis annyira jól alakul a kapcsolat Kate, Curran, Derek és a többiek között, hogy szerintem nem én leszek az egyetlen, aki függővég hiánya ide vagy oda, de kíváncsian várja a következő részt.

Összességében nekem ez a rész (még) nem volt tökéletes, az elején sokat kínlódtam, de a végére nagyon belerázódtam ebbe a világba és a szereplőibe, úgyhogy érzem valahol azt a lelkesedést, amivel a barátaim körberajongják. A könyvet elsősorban az urban fantasy szerelmeseinek ajánlom, azon belül mind fiúknak, mind lányoknak, mert egyrészt a regény akciódús és kevés (egyelőre?) benne a romantika, de ott van Curran, aki szerintem a legtöbb női olvasót előbb-utóbb le fogja venni a lábáról:).
  

Borító: Nekem nagyon tetszik, előrevetíti a történet hangulatát

Kedvenc karakter: Kate és az alakváltók - azok közül is leginkább Curran és Derek

Szárnyalás: Curran és Kate cívódásai

Mélyrepülés: ami az elrabolt lányokkal történt

Érzelmi mérce: ez egy bevezető kötet, inkább ismerkednek a szereplők egymással.

Értékelés:

A képre kattintva beleolvashattok a regénybe: 
http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7112_magic_bites.pdf



Blogturné extra - borítók
Ez a történet megihlette a kiadókat és borítótervezőket is, így elég színes a paletta borítókból. Ezekből mutatnék párat:
 Angol borítók
   Francia borítók
Cseh borító
Német borító
Portugál borító
Spanyol borító

Nyereményjáték:
  1. Ebben a játékban egy ‘Pusztító mágia’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi erő szó és egy szám kombinációjának kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
  2. A honlap: www.[kód].kinja.com (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Daniels66, akkor a honlapot a www.daniels66.kinja.com-on éritek el.)
  3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Daniels: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük. A helyes válaszok megtalálásához a kiadó honlapján található részletre és némi netes kutakodásra lesz szükségetek.
  4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Mai kérdés: Mi Ilona férjének a neve?
A kódban 4. betű helyén áll a megfejtés kiemelt betűje.
 _ _ _ _ _ _


A blogturné további állomásai:
December 25 - Függővég
December 28 - Insane Life
Január 3 - Bibliotheca Fummie
Január 6 - Kelly Lupi olvas
Január 13 - MFKata gondolatai
Január 17 - Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók