KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 7., csütörtök

Kelley Armstrong: Bitten - Megmarva


A Könyvmolyképző Kiadó egy régi kedvenccel tér vissza. Kelley Armtsrong neve sem új a hazai könyvpiacon, hiszen a Sötét Erő Trilógiát már elhozta nekünk a kiadó pár éve. Most viszont egy jóval hosszabb sorozatba vágják a fejszéjüket. A Bitten - Megmarva egy 13 részes Felnőtt Urban Fantasy sorozat (Otherworld) első kötete, melyben egy vérfarkas falkával ismerkedhetünk meg az egyetlen Női vérfarkas, Elena Michaels tragikus történetén keresztül. A Bittent az erős hősnők, az akció, a kaland,a természetfeletti lények és a romantika kedvelőinek ajánljuk.
A négy napos Blogturné végén egy szerencsés nyertes egy Bitten - Megmarva példánnyal, és egy egy Kelley Armtsrong által dedikált Frostbitten könyvjelzővel lesz gazdagabb!

Könyvmolyképző, 2015
528 oldal
Fordította: Godó Klára
Goodreads: 4,06
Besorolás: urban fantasy


Elena Michaelsnek fogalma sincs arról, hogy Clay, a kedvese, vérfarkas, amíg az meg nem marja, és ezzel mindörökre megváltoztatja az életét. Elárulva érzi magát és feldühödik: képtelen tudomásul venni az átalakulását, és nem tervez semmilyen kapcsolatot a Falkájával – karizmatikus vérfarkas társainak csapatával, akik azt állítják, segíteni akarnak.
Amikor azonban a Falkát brutális gyilkosságsorozat fenyegeti, Elena képtelen választásra kényszerül. Sorsára hagyja-e az egyedüli embereket, akik valóban megértik újonnan szerzett természetét, vagy segítsen nekik régi kedvesének a megmentésében, aki nemcsak tönkretette az életét, de még mindig vissza akarja szerezni Elenát, mindenáron.

Farkasok.. hogy én mennyire imádom őket, azt elmondani sem lehet. Ebből kifolyólag az alakváltó farkasok / vérfarkasok sem állnak messze az imádatomtól. Eddig sajnos azonban csak tinédzser alakváltókkal volt szerencsém találkozni (Nightshade például) vagy pedig hosszabb-rövidebb mellékszereplőként sorozatokban (például Anita Blake). De már nagyon régóta vágytam egy olyan sorozatra, ahol felnőtt vérfarkasok szerepelnek és ők a FŐSZEREPLŐK. Angolul persze már volt hozzájuk szerencsém - a The Mating című regény, majd később lesz róla értékelés is, de magyarul először a Bitten volt az a regény, amiben főszerepet játszottak.
Illetve az olvasást megelőzte nálam a tévésorozat. Még Andi (ki más?:))) hívta rá fel a figyelmemet és az első évadot valami rekordidő alatt ledaráltam. Imádtam a vagány főhősnőt, a családjául szolgáló falkát és az őket körülvevő misztikumot. Persze egy sorozat általában csak a képi világot adja vissza, a valódi regény az esetek többségében ennél jóval részletesebb, így izgatottan vártam, hogy végre könyv formában is hozzájussak a vérfarkasaimhoz.

A regény főhősnője Elena, egy vérfarkas, aki saját akaratán kívül lett az alakváltó társadalom tagja. Keservesen ragaszkodik az emberi életéhez, így a falkáját otthagyva az emberek világát választja több-kevesebb sikerrel, hisz ha a belső farkasa hívja, akkor kénytelen átváltozni és vadászni. Az élete nem túl rózsás, hiszen az ember kedvesét nem óhajtja ebbe a világba belerángatni, viszont végleg megszabadulni sem tud a farkas énjétől és ez a kettősség lelkileg eléggé megviseli. De a körülményekhez képest elég jól viseli ezt a "problémát", egészen addig, ameddig az Alfa haza nem hívja. A hívásnak nem tud ellenállni, így kénytelen hazatérni a "valódi" családjához és az otthagyott párjához, Clayhez. Clay egy feltörekvő, fiatal, "alfanövendék", ő volt az, aki azért, hogy a lányt magához kösse, szándékosan csinált vérfarkast Elenából, amit a lány azóta sem tudott megbocsátani neki. Így azon felül, hogy egy brutális gyilkosságsorozatot kell megoldaniuk, Elenának szembe kell néznie a múltjával is...

A történet lassan indul be, de mégsem mondhatnám unalmasnak, mert Elena (az ő szemszögéből olvashatjuk a regényt) izgalmasan és érdekesen avat be minket abba, hogy mit is jelent vérfarkasnak lenni - mennyire zavarják őt az emberi környezet hatásai, hogyan és mikor kell átalakulnia, mit érez és lát farkasként. És én nagyon élveztem ezt a részét is a történetnek. Jó volt belelátni, hogy milyen is lehet "vérfarkasként élni", mik az előnyei és hátrányai. Mert persze van mind a kettő bőven. Természetesen a mesélés közben megismerhetjük Elenát is, akit ez alapján egy nagyon kemény, vagány, harcos, nagyszájú és elég nehéz természetűnek gondolnék. Nagyon kíváncsi lettem volna arra, hogy azelőtt, hogy vérfarkas vált belőle, mennyire voltak ezek a belső jellemzői és mennyit hozott ki belőle a "farkas". Szerettem a narrációját és azt, ahogyan az élethez és a kapcsolatokhoz hozzáállt, megpróbálva kihozni belőle a legjobbat.

Ahogy hazaérkezik, úgy megismerhetjük a valódi családját is. Családot mondtam, mert egy vérfarkas falka tényleg olyan, mint egy család. Persze rengeteg szabály köti őket össze és a megszegésük akár az életükbe is kerülhet, de mégis összetartás, szeretet, hűség és bajtársiasság jellemzi őket. Különleges élmény lehet egy ilyen falkába tartozni! A Stonehavenben élő falka tagjai között pedig megismerhetjük a nyugodt, okos alfát, Jeremyt. Ő pont olyan, mint egy valódi farkasfalka alfája. Nem biztos, hogy a legerősebb, a legvadabb, de ő az, aki bármilyen körülmények között is képes ésszerűen és a falka jólétét és biztonságát figyelembe véve dönteni. Itt a könyvben, olyan, mintha a szerető és szigorú apja lenne a kis csapatnak. Ide tartozik még az előbb már említett Clay, aki szenvedélyes, okos, de elég kirobbanó személyiség, Nick, a csapat fiatal, szexi és flörtre bármikor kész szépfiúja, Logan, aki Elenát támogatja abban, hogy próbáljanak meg az emberek között élni, Peter, Elena másik jó barátja és persze Antonio, Nick apja.
Balról jobbra: Peter, Antonio, Nick, Logan, Elena, Clay és Jeremy - ahogy a filmsorozatban elképzelték őket.

A gyilkosságok és a nyomozás pedig véres. Milyen is lenne ebben a világban? Itt hatalmasok a tétek, a vérfarkasok nagyban játszanak. Falkák felügyeletéért, a nőstényekért, területekért és a hatalomért folyik a csatározást. Elena pedig ebbe a világba kerül vissza, ami - szerintem - inkább az ő területe, mint a civil élete a nagyvárosban. Pedig valamilyen szinten az is vonzó, mert Elena ott is olyan partnert és társakat talál magának, akik minden téren próbálják támogatni. A választás pedig nem könnyű - én is sokat gondolkodtam rajta, hogy mi is lenne a jobb. Mert Elena Philiphet, az ember társát is szereti, de Clayt, élete nagy szerelmét se tudja feledni. Persze a kémia előbb-utóbb megmutatja, hogy ki is az igazi társa, de ez maradjon egyelőre titok:).
A történet vége pedig nem kifejezetten függővég, de ha megkedvelted a szereplőket és a kis falkát együtt és kíváncsi vagy, hogy mi fog velük történni a továbbiakban, akkor érdemes továbbolvasni a sorozatot (mert ez valójában egy nem túl rövid sorozat).

Összességében a történet tetszett, izgalmas volt, a szerelmi jelenetek forróak (hű, de mennyire:), a vérfarkasok világa pedig még mindig izgat annyira, hogy egy jól megírt vérfarkasokról szóló regény lekössön. És Kelley Armstrong képes volt ilyen világot és ilyen szereplőket alkotni.
Biztos sokatokat érdekel, hogy mennyire hasonlít a film és a könyv egymáshoz. Szerintem eléggé könyvhű lett a sorozat, bár ha engem kérdeztek, akkor a filmben több a véresebb rész és a szex. És ott ugye egy olyan kemény függővéget kreáltak az első évad végén, hogy bevonzzák a nézőket a második évadra is, ami a könyvből itt hiányzik. 

Borító: Nem olyan rossz annak tudatában, hogy milyen variációk voltak versenyben. (és ez a farkas gyönyörűűűűű:)

Kedvenc karakter: Elena

Szárnyalás: a falka kapcsolata

Mélyrepülés: az egyik szereplő halála...

Érzelmi mérce: forró, forróbb, még annál is forróbb. 16 éven felülieknek ajánlom:).

Értékelés:

A képre kattintva beleolvashattok a regénybe:
http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/6770_bitten_megmarva.pdf



Blogturné extra - a tévésorozat családfája
A sorozat megpróbálta összehozni a Bitten családfáját, rövid jellemzésekkel:


Nyereményjáték:
A Bittenben egy vérfarkas falkát ismerhettek meg, ezért a játékot is a farkasok köré építettük fel. Ezúttal a feladatok az lesz, hogy Négy alakváltó farkas falkának a nevét kitaláljátok. Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt és egy-egy borítókép részletet, ami alapján rá kell jönnötök melyik falkát keressük.
Aki mind a 4 falkát kitalálja versenybe szállhat egy db Bitten: Megmarva példányért, és egy Kelley Armtsrong által dedikált Frostbitten könyvjelzőért!

Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A falka neve lefordítva Sziklatrónt jelenet. Ők St. Louis legnagyobb likantróp csoportja. Alfájuk titulusa az 'Ulfric'. 



A blogturné további állomásai:
Január 5 - MFKata gondolatai
Január 7 - Kelly Lupi olvas
Január 9 - Könyvszeretet
Január 11 - Függővég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók