KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. október 24., hétfő

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva (Szappanopera #1)


Mit szólnál ahhoz, ha az egyik híres sorozatba beválogatnának szereplőnek? Ráadásul a legjobb barátoddal együtt, akikbe titkon szerelmes vagy? Mennyire tudnál és akarnál beilleszkedni a showbusiness inkább csak kívülről ellenállhatatlan világába?

Ha a Blogturné Klub három bloggerével tartasz, akkor remélhetőleg választ kaphatsz a kérdésekre, sőt ha ügyesen játszol, akkor esélyed van megnyerni a Tilos az Á Könyvek által felajánlott három könyv egyikét!

Tilos az Á Könyvek, 2016
336 oldal
Besorolás: YA, realista, romantikus

Ha a legjobb barátod a titkos szerelmed, akkor csapdába estél. Ha elcipeled magaddal egy tévésorozat szereplőválogatására, ne csodálkozz, ha más is meglátja benne, amit te már régen tudsz…Dé, azaz Kozák Dénes egy vagány, kedves srác és iszonyúan jó a humora. Stern Virág pedig arról álmodozik, hogy ne csak jókat dumáljanak, ne csak együtt fűszerezzék újra a menzakaját, hanem Dé maga legyen a nagy Ő. Amikor mindketten egy szappanopera szereplői lesznek, gyökerestül felfordul az életük, és a kettejük közötti szálak is összegubancolódnak. A sztárok világába lépve olyan ellenfelek jelentkeznek, mint a szépséges tinisztár, Szilágyi Dzsenifer. 

„És amikor idáig jutottam a tervezgetésben, egy pillanatig nem is értettem, hogy ki fogja meg a karomat és ránt magához, be egyenesen egy lámpaállvány és egy felmosófa közé, egy díszletoszlop mögé, és ki csókol meg úgy, ahogyan még soha senki.”

Szerintem sokan vagyunk, akiket érdekel a filmezés világa. Nem csupán az, hogy mit csinálnak a szereplők és milyen lehet filmsztárnak lenni, de engem kifejezetten az a munka is érdekel, amit nem a szereplők, hanem a mellettük lévő sok-sok ember végez. A munkahelyem a Bazilika előtti tér közelében van, ahol elég sűrűn forgatnak filmeket, így sokszor van lehetőségünk betekinteni, hogy mi is zajlik egy forgatás közben - és mi minden alkalommal ugyanolyan lelkesedéssel "leskelődünk", mint ahogy elsőként tettük.
Szirmay Ágnes pedig ebbe a világba kalauzol el minket két tinédzser segítségével.
Virág és Dénes gyerekkoruk óta jó barátok, mindent megbeszélnek, sülve-főve együtt vannak, de ahogy nőnek, az érzelmek természetesen úgy változnak. Virág beleszeret "Dé"-be, a fiú viszont látszólag csak baráti érzelmeket táplál a lány iránt - jobban érdekli a sport, a többi csaj, mintsem észrevegye, hogy a gyerekkori barátnője epekedik utána.
De egy nap lesérül és nem sportolhat tovább, Virág pedig, hogy a fiú kedvét visszahozza, programot szervez neki, méghozzá nem is akármilyet, hanem egy castingra viszi el. A válogatás pedig nem várt eredményt hoz: mind a ketten bekerülnek a legnépszerűbb sorozatba, az Ész és szerelembe.

Az már a regény legelején kiderül és ahogy egyre inkább megyünk bele a történetbe úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy az írónőnek van valamilyen kapcsolata a filmes világgal. Olyan könnyedén kalauzol el minket akár egy castingon, akár egy külső - belső felvételen, akár egy egyszerű sminkelés közben, hogy ez nem írható a véletlen számlájára. A könyv befejezése után gyorsan utánanéztem, és igen, jogosan éreztem ezt, hiszen Szirmay Ágnes több, mint 16 éven keresztül volt a népszerű Barátok közt sorozat dramaturgja. Olvastam egy riportot vele, ahol mesélte, hogy próbálta úgy írni ezt a történetet, hogy ne mintázzon senkit valós személyekről, de vicces módon nekem olvasás közben azonnal a Barátok közt ugrott be:). Hogy azért, mert ez volt az a sorozat, amit én is hosszú éveken át néztem vagy mert tényleg volt sok-sok hasonlóság a két sorozat között, azt sajnos nem tudom megmondani, de mindenesetre érdekes volt ez az összefüggés.


De a filmes világon kívül az írónő a kamaszok lelkivilágában is nagyon otthon van. Tökéletesen írta le Virág érzéseit, kínlódását és botladozásait, egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a leányzót. Imádtam, ahogy az első castingján szerepelt, ahogy nem ijedt meg a "nagyok" világától sem, ahogy rendbetette az elég nagy mellénnyel rendelkező fiú főszereplőt is. Nagyon jól be lett mutatva, hogy mennyire nehéz a fiú-lány közti "csak" barátság, hogy ez ritkán tart sokáig, hiszen általában az egyik fél egy idő után többet érez a másik iránt és rettentően nehéz ezek után asszisztálni a másik szerelmi életéhez. Dénesre sem kell sok idő és lecsapnak a sorozatban játszó lányok, amit a fiú nagy, Virág viszont annál kevesebb lelkesedéssel fogad. És ehhez még asszisztálnia is kellene. Hát nem könnyű tényleg.
Sajnos amennyire jól sikerült Virág, számomra annyira nem lett erős karakter a barátja, "Dé". Nem tudom, hogy többet kellett volna-e szerepelnie vagy kellett volna neki is egy saját szemszög, de az olvasásom során egy percig nem éreztem azt, hogy ezért a fiúért ennyire oda kellene lenni. Az rendben van, hogy jóképű, hogy a sorozatban szereplő lányok is ölni tudnának érte, ezeket mind-mind olvastam, de sajnos a lapokon keresztül nekem ez nem jött át. Egy percig sem izgultam azért, hogy sikerüljön meghódítania Virágnak Dénest (vagy akár fordítva:).
Ellenben a másik srác, Bence! Ő pont ellentéte volt Dénesnek minden téren, de ez épp ezért volt jó. Nála kellett leírni minden második oldalon, hogy ő a top pasi, itt egy idő után magamtól is így éreztem. Imádtam a Virág és Bence közti kémiát - itt még bármi megtörténhet:).
És igen, ezzel el is jutottunk a szerelmi háromszögig, hiszen ahogy ez manapság már megszokott, nincs YA történet szerelmi háromszög nélkül:). Sok esetben megmondom előre, hogy melyik srácnak van nagyobb esélye, de itt most per pill úgy érzem, hogy nem tudnék biztosat mondani:).

És a történet? Engem nagyon lekötött és szerintem akkor is mindent kizárva ezt olvastam volna, ha nem lett volna benne ez a szerelmi szál. Az írónő tényleg mindent tud a forgatások világáról, hogy a szereplőknek mennyire késélen táncol a helyzete (főleg egy szappanoperában, ahol bármikor bárkit kiírhatnak), hogy mit jelent a népszerűség, milyen lehet, amikor tapasztalatlan fiatalként magába szippant ez a világ és a "nagykutyák" ezt mennyire képesek kihasználni. Hogy a fény és csillogás mögött azonban gyakran emberi tragédiák húzódhatnak meg, amit a külsősök természetesen nem látnak, hiszen "the show must go on".

Összességében IMÁDTAM ezt a könyvet és alig várom, hogy a második részét is olvashassam. Bár realista romantikusként írtam le a besorolását, de nyugodt szívvel merem ajánlani fiúknak is, hiszen a forgatások világa és maga a történet őket is éppúgy lekötheti, mint a lányokat.

Borító: Szerintem ötletes, figyelemfelkeltő, fiatalos - nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Virág, Bence 

Szárnyalás: a casting és a könyv vége

Mélyrepülés:

Érzelmi mérce: fiatalok, érzelmek egész garmadája vonul fel, de minden a YA keretei között szigorúan

Értékelés: 

Nyereményjáték:

A játékunk egy ilyen történet mellett miről is szólhatna, mint a szappanoperák világáról? Mind a három blogon mutatunk nektek egy-egy, Magyarországon játszódó szappanopera logóját, amiről ki kell találnotok, hogy melyik sorozatról van szó.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!





A blogturné további állomásai:
Október 24 - Kelly Lupi olvas
Október 26 - Always Love a Wild Book
Október 28 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók