KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 19., szerda

Matthew Quick - Boy21

A Könyvfesztiválra érkezik a Napos oldal szerzőjének az új regénye, a Boy21. A történet egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.
A különleges műről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a regény 1 példányát meg is nyerhetitek.

Könyvmolyképző Kiadó 2017. április 20.
256 oldal
Fordította: Stern Gábor
Goodreads: 3,98
Besorolás: YA, realista, sport

Finley élete sosem volt könnyű. Két dolog azonban mindig tartotta benne a lelket: a kosárlabda és a barátnője. Aztán megérkezik az életébe egy harmadik dolog: Russ. Egy finoman szólva is furcsa fiú, aki azt állítja, a világűrből érkezett, és bár az ország egyik legjobb ifi kosarasa, a világért sem volna hajlandó pályára lépni. Finley mindenkinél jobban megérti Russ-t, segítene is rajta, de van egy bökkenő: Russ minél jobban lesz, Finley annál rosszabbul. A két fiú mégis összebarátkozik, és ennek egészen váratlan következményei lesznek…
Matthew Quick új regénye egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.

Matthew Quick remek szerző, ezt már a Napos oldal olvasása kapcsán is konstatáltam, így számomra nem volt kétséges, hogy a nálunk frissen megjelenő young adult regényét is szeretném olvasni.

Azonnal magával ragadott Finley karaktere és ez annak köszönhető, hogy a szerző az ő személyében írja a történetet, mellbevágóan őszintén, időnként magába fordulósan, gyakran szenvedélytől fűtve.  Nem szószátyár a karakter a külvilág felé, de természetesen a belső gondolatai folyamatosan áramlanak az olvasó felé. Finley életében a kosárlabda jelenti a mindent. Erre tette fel az életét. Ez azt jelenti, hogy minden szabadidejében edz, duplán teljesíti az elvárásokat, mert csak akkor van esélye valami jó főiskolai csapatba bekerülni, ha megnyerik a középsulis területi bajnokságot és felfigyelnek rá. Van egy édes barátnője, Erin, aki szakasztott olyan elhivatott, mint ő, csak persze a lánycsapatot erősíti. Tehetséges, nagy reménységű játékos ő is. A szerelmük évek óta tart, de van egy különc szokásuk, ha megkezdődik az idény, akkor "szakítanak" és csak a bajnokság számít. Persze beszélnek egymással, csak a randikkal állnak le. Épp kezdik a végzős évüket, és a bajnokságot, amikor az edző váratlanul meglátogatja egyik este, és különös történetet mesél egy srácról, aki ideköltözött a városba, de egy korábbi trauma miatt nagyon furcsán viselkedik. Űrlénynek adja ki magát és ez azért baj, mert ő valójában egy remek kosaras, és az edző szerint úgy jönne helyre a traumából, ha újra játszani kezdene.  Finley-t kéri meg, hogy karolja fel a srácot, és terelgesse a suliban, és próbálja meg rávenni, hogy ő is kosarazzon.

Nos, Boy21 tényleg űrlényként viselkedik, és ehhez méltó dolgokat tesz, például sötétre festi a plafont és világító csillagokat ragaszt rá, képes órákig bámulni a csillagképeit. Az edző ráérzett valamire, mert tényleg kialakul köztük egyfajta barátság, egy olyan kötődés, ami csak két fura lény között jöhet létre. Finley keveset beszél, bólogat inkább megvonogatja a vállát, tipikusan a csendes srácok közé tartozik, de pont ezek a hallgatások és a bántó faggatózás hiánya az, ami miatt együtt tudják tölteni az idejüket. Ahogy javul Boy21 állapota, és immár az igazi nevét is hajlandó viselni, szóval Russ apró lépésekben újra játszani kezd. Finley-t sokkolja az igazság, Russ jobb nála, és ha a csapatban is játszani kezd, ki fogja őt golyózni a kezdő pozícióból és ráadásul a 21-es mezt is megkapja, ami eddig az övé volt. Mi legyen a fontosabb, a sportkarrierje, vagy a barátja megmentése, amivel a csapat is nagy előnyre tenne szert?

A szerzőt méltán jelölték egy halom irodalmi díjra ezért a könyvért, amiből mellesleg el is hozott egy rakással. Egy csodálatos karakterfejlődést mutat be Finley kapcsán, ahogy elindul egy alig beszélő, mély problémákat elfojtó, szinte fanatikusan küzdő sportoló sráctól, aki egy sokkolóan tragikus esemény után már átértékeli a dolgokat és egyre tisztábban látja, hogy mi a fontos az életben.
Egyszerűen nem lehet könnyen megfogalmazni azt a barátságot, ami Russ-al kialakul közöttük.Ha el is szakadnak majd az egymástól az életük folyamán, erre az együtt töltött időre mindig emlékezni fognak.

– Szeretnék egyszer a jövőben kiülni veled a tetődre, hogy mesélhessek az otthonomról… a világűrről. – szólal meg Boy21. – Megnyugtató a jelenléted, Finley. Elképzelhető, hogy a jövőben kiülsz velem a tetődre?

Ez az idézet az első napjukon hangzik el, és innen eljutnak lépésről lépésre odáig, hogy mindketten meg tudnak nyílni egymás előtt, és el tudják mondani az őket ért traumákat. Azokat a dolgokat, amit még soha senkinek, ami miatt Finley nem beszél, még Erinnek sem, és ami miatt Russ abbahagyta a kosarazást.

– Amikor úgy érzem, hogy a világ szörnyű és az élet totál értelmetlen, akkor emlékeztetem magam, hogy itt van ez és vár rám – meséli Russ. – A kozmoszra mindig felnézhetek, és mindig csodálhatom, akármi is történjen. És amikor felnézek az égre, a problémáim parányira törpülnek. Nem tudom, miért, de ettől mindig jobban érzem magam.
– És ez elég? – kérdezem. – Elég felnézni a csillagokra?
– Elég lehet – feleli Russ.

A két főszereplő barátsága mellett azért meg kell említenem a  történet további fontos mondanivalóját is. Adott egy főképp fekete lakosságú városrész, ahol mellesleg az ír maffia is erősen jelen van, meglehetősen nehéz itt fehérként érvényesülni a gimnáziumi csapatban. Finley minden vágya elszabadulni a koszos, szemetes városból, ahol még a suliba is fémdetektoros ajtókon lehet bejutni. A szerző nagyon jól kezeli a faji kérdést, abszolút helyénvaló minden mondata. Ebben a regényben is központi kérdés a veszteség feldolgozása, a kosárlabdán kívül valójában főképp ennek köszönhető a két srác barátsága. 
Erin része nagyon fájdalmas és megható, és a vége nekem kissé álomszerű lett, ezért vagyok kénytelen egy fél pontot levonni. Olyan érzésem volt, mintha gyorsan véget akart volna vetni a történetnek a szerző. Finley-nek nincs is igazi választása, a tündérmeseszerű vég a győztes választás.
Nagyon ajánlom a könyvet, végre ismét egy olyan könyv, ami elsősorban fiúknak jó választás, illetve azoknak, akik szeretik a fiús szemszögű történeteket.


Borító: Jó lett a magyar borító, tetszik.
 
Kedvenc karakter: Finley, Erin

Szárnyalás: Szeretem a regényben a regény utalásokat. Itt a Harry Pottert olvasták a kosaras könyvklubosok.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Nehéz témákat is boncolgat a könyv, 15 éves kortól ajánlom.

Értékelés:




Játék:

A Boy21 egyik központi eleme a kosárlabda, a főhős, Finley maga is játékos, akárcsak az imádnivaló barátnője, Erin.
A mostani játékunk során Erin tiszteletére női kosarasok képeit kell megtalálnotok, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A játékosok között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04.19. - Kelly & Lupi olvas
04.20. - Sorok Között
04.21. - KönyvParfé
04.23. - Bibliotheca Fummie


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók