KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. május 24., szerda

Charlie N. Holmberg A papírmágus

A GABO SFF jóvoltából hazánkban is megjelent Charlie N. Holmberg A papírmágus című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történetet, melyet a Disney tervez megfilmesíteni. A játékunk megfejtésével esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Gabo Kiadó 2017.
Fordította: Márton Zsófia
240 oldal
Goodreads: 3,63
Besorolás: YA, fantasy, mágia

Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják - de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.
A papírmágus különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kaland, amelyet a Disney tervez megfilmesíteni.
"Charlie egy ragyogó, egyéni stílusú, remek világteremtő képességekkel megáldott szerző."
-- Brandon Sanderson, a Ködszerzet írója

Nem panaszkodhatom, idén bővelkedem a mágiás könyvek olvasásában, és ennek nagyon örülök is, mivel minden mágiával foglalkozó történet egy-egy új világfelépítést tartogat. Nincs ez másképp A papírmágus sorozatnál sem, itt megismerhetünk egy késő viktoriánus időbe illő londoni környezettel, ami máris egy jó pont nálam a helyszín/időbeli elhelyezést tekintve. Itt él Ceony Twill, akinek minden vágya, hogy a mágiával foglalkozzon, elsősorban a fémmágia vonzza, szeretne mindenféle mágikus ékszert készíteni.  Mindig jól tanult,  a varázslóképzőt is extra gyorsan végezte el, de a saját választás helyett végül kényszerpályát kapott, papírmágus lehet belőle. Most következik a gyakorlati oktatás, néhány évet kell egy mágusnál tanonckodni, mielőtt igazi mágussá válhat.
A lány Emery Thane házába kerül, ahol egy papír csontváz a komornyik és egyébként is zsúfolásig tele minden helyiség hajtogatott papír tárgyakkal, díszekkel. A papírhoz való kötés megtörténte után Ceony más szemmel kezdi nézni ezt a matériát, minden egyes nap elteltével újabb és újabb trükköket tanul, rájön, hogy több van ebben a mágiában, mint gondolta.

Nem kicsit van része ebben a mesterének, aki elsőre nekem furcsán bohém figurának tűnt, de nagyon is komolyan veszi az oktatást, folyamatosan feladatokkal látja el a lányt. Tudja, hogy Ceony nem ezt választotta volna szíve szerint, ezért apró kedvességekkel is meglepi, mint például Kömény, a hajtogatott kutyus. A pontos hajtogatásra ügyelni kell, hozzájön még némi varázsige és életre kelnek az alkotások, vagy varázserőt kapnak, ami igen hasznos tárgyakká alakítja az egyszerű papírt.
Thane ragyogó a saját mágiája terén, ugyanakkor sötét titkokat őriz. Valaki az életére tör, valaki a múltjából a kivágott szívét akarja. Vannak ugyanis mágusok, akik a sötét oldalt szolgálják, ők a metszők, és ha megérintenek valakit, onnantól elérik, amit akarnak. 
Itt jön a fordulat a történetben, Ceony azonnal Emery segítségére siet, amikor megtörténik a baj. Minden megszerzett tudására szüksége van, de ennél is több kell, hogy megmentse a férfit. Jól kell értelmeznie az emlékképeket, a jeleneteket amibe belecsöppen, a múltbeli eseményeket, aminek öntudatlanul a részese volt.

Ceony karaktere egészen jól helytállt a történetben, a kezdeti csalódottság után napról napra egyre jobban értékelte a papírmágiát és a mentorát. Okos lány, és a kellő pillanatokban vágott az esze, kitűnően improvizált az éles szituációkban. Thane karakterét a végére tudtam igazán értékelni, amikor kiderültek a múltbéli események, és megértettem őt. Ceony részéről határozott vonzódás alakul ki a mestere iránt, ami talán nem lesz viszonzatlan, de őszintén szólva egyáltalán nem hiányzik ez a szerelmi szál ide ebbe az első részbe legalábbis, viszont annyit a javára írhatok, hogy nem instalove-ról beszélünk.
A történet második része egy bizarr utazás Thane szívében. Itt bizony voltak egészen gyomorforgató részek is, őszintén szólva nem vártam, hogy ilyen irányba megy a történet. Izgalmas volt, de időnként ismétlésbe ment át és ezt nem szerettem. Ennek a második résznek köszönhetően kiérdemli a "dark" besorolást a történet.  A könyv megérdemelt volna még kb 100 oldalt, mert szívesen olvastam volna arról, hogy milyenek a különböző matériák és hogyan működnek együtt egymással. Jó lett volna többet tudni a metszőkről, hogyan küzdenek ellenük, mert ez az egy kiemelt eset nem adott elég információt. 
A szerző stílusa tetszett, a leírások voltak a fő erőssége, és a két főszereplő karaktere. Tetszett maga az ötlet is a papírmágiáról, de sajnáltam, hogy nem volt megfelelően kibontva. Egy szó sem esett arról, hogy bárki megtanulhatja ezt az iskolában, vagy csak kiválasztottak? Az sem derül ki, hogy az adott társadalomba hogyan illeszkedik be ez a mágikus világ? Sok a megválaszolatlan kérdés bennem, ami miatt szeretném minél hamarabb a kezemben tartani a folytatást!

Borító: Gyönyörű lett a magyar borító.

Kedvenc karakter: Ceony

Szárnyalás:  A szív hajtogatásának izgalmas jelenete.

Mélyrepülés: Lira miért nem semmisítette meg a szívet?

Érzéki mérce: Nem éreztem erős kémiát, ami indokolná a szerelmi szálat, bár elég halovány, de azért létezik.

Értékelés:


Blogturné extra:

Ezen az oldalon csodás papír hópehely mintákat találsz, akár a könyvborítón szereplő hópehelyhez hasonlót is sikerül készíteni:  https://www.ajandekkatalogus.hu/dekoracio-karacsonyra/otlet/hopehely-hajtogatas-vagas/



Játék: 

Játékunk során megismerkedünk a papírmágia csodálatos világával.Minden állomáson találtok egy hajtogatási útmutatót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, milyen alakzat jön ki belőle. Extra pontokért természetesen el is készíthetitek őket (a képi dokumentációt a rafflecopter doboz megfelelő részébe illesszétek be).
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

05/16 Dreamworld
05/18 Könyvvilág
05/20 Insane Life
05/22 KönyvParfé
05/24 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók