KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. május 29., hétfő

Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei



A Ciceró Kiadó jóvoltából megjelent Szigeti Kovács Viktor regénye a Lúna gyermekei. Kíváncsi vagy hogyan hozza a gyermekeket a gólya? Érdekel milyen történet áll valójában a kialakult mítosz mögött? - Ha igen a válasz, akkor kövesd a turnét és ismerd meg jobban a gólyák történetét!
Ha pedig velünk játszol, tiéd lehet a könyv egyik példánya!

Cicero Kiadó 2016
154 oldal
Illusztrálta: Cserny Timi Pookah
Besorolás: Middle grade, állatmese

Régóta vitatott probléma, hogy hogyan hozzák a gólyák a gyerekeket. A szerző új regénye többek között ezt a kérdést is firtatja. De arra is választ kapunk ebben a fordulatokban gazdag, izgalmas történetben, amely egy gólyacsapat útjáról szól Afrika felé, hogy miért repülik át a madarak minden évben a világot, miért olyan a színük, amilyen, vagy miért fészkelnek a házaink melletti oszlopokon.
Az emberi tulajdonságokkal felruházott gólyák hihetetlen kalandjaiban és a mögöttük kirajzolódó mitológiában a gyermek és felnőtt olvasók egyaránt megtalálják a nekik szóló üzeneteket.


Megnyugtató, hogy vannak még olyan ifjúsági szerzők, akiket Fekete Istvánhoz lehet hasonlítani. Én még abban a korban voltam gyerek, amikor a Tüskevár volt a 10 év körüli fiúk egyik kedvenc könyve. Nekem Fekete Istvántól  a Hú című regény volt a nagy favorit, ami egy bagoly életéről szólt és meghatározó élmény volt a természet erejének tisztelése szempontjából.

A Lúna gyermekei gólyákról szólnak, egy csapatnyi gólyáról, akik épp a nagy útra készülnek Afrikába, a szokásos vándorlásra a melegebb tájak felé. A vezetőjük Esztrág, egy idősebb gólya, aki már régóta vezeti a csapatot, megfontolt, bölcs gólya, a többiek bíznak benne, elfogadják a döntéseit. Nagy a felelőssége, hiszen neki kell megválasztani az indulás napját, az útvonalat, a repülés magasságát, a pihenőhelyeket, ki hol repüljön az út során. Egyetlen gólya van a csapatban, aki nem kedveli a vezetőt, mégpedig Márkus, ő már túl idősnek tartja Esztrágot, mindenképpen a helyébe akar lépni. Attól a perctől, ahogy a magasba röppentek, mögötte repült és leste minden mozdulatát, arra várva, hogy mikor követ el hibát. Egy hetük van rá, hogy a tengerhez érjenek, ott találkoznak a többi madárrajjal és majd onnan indulnak az út legnehezebb részét megtenni: átszelni a tengert.
Egy nagy erdő felett repülve a legidősebb gólya elmeséli a gólyák eredetének történetét, miszerint valaha teljesen fekete tolluk volt, és egy holdbéli látogatás eredményeként változott fehérré, azóta a gólyák fekete és fehér madarak. A legifjabb gólyák leszállnak megismerkedni a legöregebb és legbölcsebb fenyővel, Regével, aki figyelmezteti a legöregebb gólyát, ebben az évben ne repüljenek délre, mert  a szél készülődik valamire.
Folytatódik a repülés és minden pihenőhely tartogat meglepetéseket, valamint a repülés során is akadályokkal kell megküzdeniük. Végül utoléri őket a vihar és végképp elsodródnak a nyílt tenger felett. Nagy sokára tudnak leszállni, de még így sincsenek biztonságban. Megtalálják vajon a helyes irányt?

Szerintem a gyerekek imádják a gólyákat, és nem azért, mert ők hozzák a kisbabákat. Nekem legalábbis az tetszett bennük gyerekként, hogy szerettek az emberek közelében élni, és minden évben visszatértek a szokásos fészkükbe. Kecskeméten nőttem fel és ott a város közepén is fészkeltek egy kéményen a sulim közelében és minden évben izgatottan figyeltük, hogy látjuk-e őket. De szerintem minden településen van gólyás ház vagy villanyoszlop, és minden helyi embernek megmelengeti a szívét egy hazatérő gólya látványa.
A szerző számomra nagyon szimpatikusan építette fel a gólyák mitológiáját, a kicsiktől a idősebbekig mindenkinek érthető és élvezhető formában. A két legősibb gólyának már a neve is csodás, Lúna és Dragon, nagyon tetszett a köréjük épített "legenda". A történet elején és a vége felé is felbukkannak, csodás volt róluk olvasni.

A gólyakarakterek természetesen emberi tulajdonságokkal is rendelkeznek, megtalálható a csapatban mindenféle tulajdonság és érzelem, ahogy egy kisebb emberi közösségben is. Az olvasó legyen gyerek vagy idősebb, végig fogja izgulni a vándorlásukat, ahogy azt én is tettem. Sok kihívás vár a kis csapatra, és mindenkinek tennie kell a dolgát, hogy sikerüljön az útjuk. Persze nem lenne izgalmas a történet, ha nem lennének olyanok, akik nem az elvártak szerint cselekednek. De persze a természet is alaposan közbeavatkozhat a tervekbe. A vihar leírása lenyűgöző és hiteles, a szerző nem félt áldozatokat is hozni, ez pontosan megmutatta a helyzet komolyságát. Minden jó, ha jó a vége, természetesen nem nagy spoiler ha elárulom, hogy sikerül a kis csapat útja.
Különösen érdekes a madarak vándorlásáról olvasni. Ma már elértünk oda, hogy nyomkövetővel szerelik fel a tudósok a kiszemelt gólyákat, így követhetik az útjukat. Régen annyival elintézte a biológia könyv, hogy "ösztönösen" ismerik az utat. Szerintem jóval több van ebben, és például erre is jó volt ez a történet, hogy felkeltse az érdeklődésemet, és egy kicsit utána nézzek felnőtt fejjel is a gólyák vándorútjának..
Ajánlom a könyvet elsősorban a 8-12 éves korosztálynak, és természetesen a szülőknek, nagyszülőknek is.

Borító: Nagyon szép a borító és a belső illusztrációk is, Cserny Timi Pookah munkái.
 
Kedvenc karakter: Márkus

Szárnyalás: A barlangban történtek.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  8 éves kortól ajánlom.

Értékelés:



Nyereményjáték:
 
Mint olvashatjátok a történet középpontjában megszemélyesített gólyák szerepelnek, így mi más passzolna jobban egy játékhoz, mint gyermek és ifjúsági mesékben megjelenő szárnyas kedvenc, aki valamiért kedvelt szerepet töltött be a rajzfilmekben. Lehet észrevettétek, gyakran libákból lesznek a legjobb barátok, ezért mostani játékunkban híres rajzfilmes libákat kell felismernetek kép alapján és a Rafflecopter megfelelő dobozába beírnotok, hogy melyik rajzfilmben szerepel, esetleg szerepelnek a libák. Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
05.29 Kelly és Lupi olvas
05.31 Deszy Könyvajánlója
06.02 KönyvParfé
06.04 Insane Life


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók