KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. június 5., hétfő

Katherine Allred: Az ámbrafa


A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Katherine Allred: Az ámbrafa című regényét. A világhírű szerelmi történet egy kansasi kisvárosban játszódik, ahol a két főszereplő gyerekkori barátsága titkos szerelemmé növi ki magát. Vajon boldogok lehetnek valaha, ha a hirtelen bekövetkező durva események miatt hosszú évekre elszakadnak egymástól? Négy bloggerünk véleményezi a könyvet a blogturné folyamán, tarts velünk és esélyed lesz megnyerni egy példányt a könyvből a kiadó felajánlásában.

Könyvmolyképző Kiadó 2017. június 08. Arany pöttyös
360 oldal
Fordította: Todero Anna
Goodreads: 4,3
Besorolás: YA/Adult, romantikus

„Az ​ámbrafa az erdő kaméleonja, parafára emlékeztető kérge sajátos képességet rejt: a cseresznyefától a mahagóniiig bármilyen fát utánozni tud. De a valódi értéke – és ezt sokan nem veszik észre – állhatatos, erős, vörös szívében rejlik.”

A nap, amikor Alix French megismerkedik a rosszhírű külvárosi roncstelepen élő, tízéves Nick Andersonnal, korántsem mondható szokásosnak. Az aprócska méhbalzsamos dobozzal és rendíthetetlen elszántsággal felfegyverkezett Alix kezelésbe veszi a fiú hátán lévő sebeket – egy közelmúltbeli verés nyomait –, és ez a gesztus mindkettőjük életét örökre megváltoztatja. A gyerekkori bonyodalmak és a kamaszkori bánatok közepette is elválaszthatatlanok maradnak, és a barátságuk lassan szerelembe fordul. A jövő rózsásnak tűnik, ám egy végzetes éjszakán valaki agyonlövi Nick agresszív apját, Frank Andersont. Nick váratlanul elhagyja a várost, Alix pedig ott marad magányosan, zavarodottan – és terhesen. Vajon a lány hogyan birkózik meg a Nick hűtlensége okozta fájdalommal és egy rossz házassággal? Sikerül-e újrakezdenie az életét? Vajon amikor Nick visszatér és megpróbálja visszaszerezni a szerelmét, le tudná-e dönteni a lelke köré épített védőfalat, ha kiderülne az igazság Frank Anderson haláláról? Hiszen a napvilágra kerülő igazság és a nyomán támadó érzelmi robbanás éppúgy képes rombolni, mint gyógyítani.

Végre, végre, megjelenik nálunk is a The Sweet Gum Tree, amivel évek óta lépten-nyomon találkozom a külföldi blogok romantikus listáin. Kíváncsi voltam, melyik kiadó csap le rá, mert itt aztán nincs melléfogás, ezt imádni fogják a széplelkű olvasók, ráadásul kortól függetlenül, mert ez a történet szerintem minden korosztálynak tetszeni fog.

Fura módon a fülszöveg gyakorlatilag elmondja a történet egészét, ezt nem igazán értem, de legalább nem mondhatjuk, hogy zsákbamacskát veszünk. Ha figyelmesen olvasod, még részletekbe menően is súg. Szerencsére a szerző olyan különlegesen ír, hogy a történetet olvasva megfeledkezel a könyv hátlapjáról.
Az egész történetet Alix szemszögén keresztül látjuk, kezdve 8 éves korától, amikor megismerkedik a 10 éves Nick-el. A hangja, gondolkodása pontosan a korának megfelelő, és ez így változik, ahogy telnek az évek. Imádnivaló adalék, hogy Alix és Nick is könyvmolyok, mindig említi az aktuális kedvenceiket. Sok fantasyt olvastak, A Gyűrűk Ura, Dűne, stb.
Szerintem más is van azzal így, mint jómagam,  hogy a kedvencei közé tartoznak az olyan könyvek, ahol gyerekkori barátságból alakul ki a szerelem. Ráadásul itt ez a plusz pont párosul egy másik kedvenc elemmel, a tiltott szerelemmel. Alix a város egyik tehetősebb, megbecsült családjába tartozik, míg Nick a részeges és brutális apjával a város széli roncstelepen él. Hiába nem tehet az apja dolgairól, az előítéleteket nem könnyű figyelmen kívül hagyni egy déli kisvárosban. Titkolják tehát a kapcsolatukat, pedig Alix családja elfogadó Nick-el szemben, de azért udvarlóként lenne kifogásuk, főképp az anyjának.
Visszatérve az írásmódra, ez tulajdonképpen egy visszaemlékezés, nem kerülsz bele a történetbe, így némiképp kívülálló maradsz, ez van akit zavar, ugyanakkor minden fejezet végén meglépi az írónő azt a poént, hogy egy mondatban utal az elkövetkező eseményekre. Ezzel eléri azt, hogy ne tudd letenni a könyvet és kényszeresen olvassál tovább. Én szerencsére egy szabadnapomon kezdtem olvasni reggel és estére be is fejeztem, őszintén szólva nem tudom, hogy bírtam volna abbahagyni, holmi alvás miatt például.
A szerző hangja gyönyörű, körülölel és ringat, játszadozik az érzéseiddel, és ellazulva olvasod a sorokat. És akkor jön az első Bang!!! te meg hallod a csörömpölést a szíved tájékáról, ami összetörve hullik alá. Igen, beindul a zsepikeresés, meg az értetlenkedő szemöldökráncolás. És ez csak a kezdet.
Számos karaktert vonultat fel a regény, rengeteg a családtag és a barát, mindegyikük valós személyiség, tele érzelmekkel. Imádtam Alix nagyapját, a Bírót, ő nagyon sokat tett hozzá a történethez, apja helyett apja volt a lánynak. Az édesanyja nem egyszerű eset, de sok anyára jellemző, hogy amit ő kihagyott az életében, azt a gyerekével akarja megvalósítani, és nem veszi észre, mennyire ráerőlteti a dolgokat.
Persze a két főszereplő karaktere van a központban, Alix nyolc évesen még egy naiv, óriási szívű kislány, aki segíteni szeretne a fiún. Nick pedig észreveszi, hogy nem szánalmat kap, hanem kedvességet és jóakaratot, később mély barátságot. Ahogy növekednek és külső-belső változásokon mennek át, kialakul köztük egy nagyon tiszta szerelem. Nick annyira védelmező és hűséges sráccá változik, tisztelettudó, betartja a saját szabályait, vicces, hogy Alix a kezdeményezőbb. Megtörténik közöttük idővel minden, és ahogy a szerző a többi témáról is elegánsan, az érzelmekre koncentrálva ír, a szexes részek sem mennek át grafikus leírásba.
A váratlan elszakadás után eltelik 15 év, mire Nick visszatér. Nem tudom szavakkal kifejezni nektek, hogy mennyi szívfájdalmon mennek keresztül ők ketten. Alix meséli a saját oldalát, később megtudjuk min ment keresztül Nick, mindketten megjárták a poklot. Van egy pont, ami szerintem elég vitatott rész lesz, mert Alix nagyon megbántja Nick-et. Összetöri a szíve mellett a lelkét is. Szerintem mindenképp meg kellett tennie, én azon a ponton ugyanígy tettem volna.
Megszerettem ezeket a szereplőket, Alix mindig a szívét követte, és megpróbálta a legjobbat kihozni a helyzetekből, de volt olyan pont, ami megtörte őt. Teljes mértékben átéreztem a fájdalmát és azt, hogy ez az érzés a hosszú évek alatt sem enyhül. Kellett ez a kirobbanás, hogy végre együtt osztozzanak a fájdalmukon.  Nick döntéseiben voltak hibák, de akkor még nagyon fiatal volt. Amikor visszajött, azt hitte, ha kitartó, sikerül minden elgondolása és visszaszerezheti Alix-et. Van, amire nem számított. 
Több száz könyv olvasása után is van még újdonság, van amire érdemes várni. Az ilyen könyvekre, mint Az ámbrafa! Óriási kedvencem lett, olyan történet, amit időnként elő kell vennem, mert újra át akarom élni. Megtanítja, hogy van második esély, létezik a megbocsátás, minden veszteségen és fájdalmon túl. A szeretet győzhet. Nem minden esetben, de meg kell adni az esélyt.

Borító: A nő negyvenesnek néz ki, holott a történet felében gyerekek/tinik, később is 35 alattiak. Nem tetszik.
 
Kedvenc karakter: Nick, Alix

Szárnyalás: Minden!

Mélyrepülés:  A második Bang!

Érzéki mérce:  Imádom a déli férfi karaktereket! Lassú izzás! 

Értékelés:


Játék:

Négy állomás - Négy gyönyörű, különleges fafajta a játékunk tárgya, amiket megemlít a szerző a történetben. Nincs más dolgotok, mint minden állomáson beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megadott leírás alapján, melyik fafajtára gondoltunk. A képek és a google segítenek! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Kb. 20 méter magas fává nő, lombkoronája sűrű, kb. 6 méter széles. Kb. 14 cmx10 cm-es lekerekített, szív alakú levelei csigavonalban helyezkednek el az ágak körül. A levél durva tapintású, felső része sötétzöld, alsó fele valamivel világosabb, és feltűnő sárga erek tarkítják. A levélnyél 0.5–3 cm hosszú és bolyhos. Termése nagy, ehető kb. 2-3 centiméter átmérőjű füge, színe barnászöld, sárga vagy vörös is lehet.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista::

06.05 Kelly és Lupi olvas
06.06 Angelika blogja
06.07 Sorok között
06.08 Könyvvilág blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók