KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. július 12., szerda

Neal Shusterman: Az óceán mélyén


Mindig az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk... Neal Shusterman Amerikai Nemzeti Könyvdíjas regénye Az óceán mélyén : egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára.
Tarts velünk a különleges regény blogturnéján, és ha szerencsés vagy, 1 példányt nyerhetsz is a műből a Tilos az Á Kiadó felajánlásában.

Tilos az Á Kiadó 2017.
332 oldal
Fordította: Illés Róbert
Goodreads: 4,13
Besorolás: YA, mentális betegségek

Mindig ​az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk.
Az óceán legmélyebb pontja a Marianna-árok fenekén lévő Challenger Deep. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. A skizofrénia a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik. Az óceán legmélyebb pontján mindezidáig összesen három ember járt. A skizofrénia leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék.
Mit tehet egy szülő, amikor a fia azzal fordul hozzá, hogy valaki meg akarja ölni? Kihez fordulhatsz, amikor úgy érzed, hogy az apád és az anyád helyét álruhás szörnyek vették át?
Az óceán mélyén 2015-ben összesen tíz különböző díjat nyert Egyesült Államokban, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat is. A fantasyk (Everlost), tudományos-fantasztikus történetek (Akcelerátus-trilógia) és disztópiák (Unwind) szerzőjeként ismert Shusterman új regénye viszont távolról sem a képzelet szüleménye. Egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára. Tengeralattjáró és védőfelszerelés nélkül.
A Publishers’ Weekly magazin, amely az év könyvének választotta, kritikájában a regény hitelességét emeli ki, de a története és hangulata is örökre belevésődik az olvasók agyába.

Elég rég történt meg velem, hogy egy 300 oldal körüli könyvvel ne végezzek egy hétvégén vagy 3 este alatt. Nem vagyok hozzászokva, hogy egy történet engem uraljon és nem fordítva. Az óceán mélyén megtette velem, hogy fölében emelkedett és nem könnyen hagyta magát legyőzni. Estéken át kerülgettem a könyvet, olvastam, leraktam, olvastam, leraktam. Iszonyat nehéz volt feldolgozni az olvasottakat. Nem találkoztam még ilyen hiteles szerzővel, mint Neal Shusterman, aki kegyetlenül őszintén tárja  az olvasók elé, milyen érzés skizofrénnek lenni. A könyv végén az utószóban elárulta, hogy a saját fia betegségének tapasztalatait szőtte bele a regénybe, a fia rajzai illusztrálják a könyvet, amiket akkor rajzolt, amikor ugyanúgy elmerült a saját világában, mint Caden, a könyv főszereplője. A szerző szerint minden harmadik család valamely tagja küzd mentális betegséggel Amerikában, és én azt gondolom, ez Európában sincs másként, Magyarországon sem. A skizofrénia olyan mentális betegség, ami gyakran a tinédzser kor környékén alakul ki, az amúgy is zűrös időszakban, amikor a jeleket hajlamosak a szülők nem észrevenni, vagy félreértelmezni. Ezért szeretném,  hogy ne csak ifjúsági ajánlást kapjon ez a könyv, hanem eljusson a szülőkhöz is.

Caden apja könyvelő, anyja fogorvos, a húgával együtt így alkotnak átlagos amerikai családot. 15 éves, most végzi a középiskola első évét. Tudja, hogy valami történik vele. Olyan dolgokat lát, amikről  tudja, hogy nem létezhetnek, aztán mégis azt hiszi valóságnak. Üldözési mániája az első komoly jel, amire felfigyelnek a szülők, ehhez jön az alvás- és evészavar, majd a kényszeres cselekmények. Próbálnak türelmesek lenni, de a fiú állapota gyorsan romlik, a pszichológus kevés, bentlakásos intézménybe kerül. A szülők minden nap látogatják és látják, tapasztalják, ahogy a különböző kezelésekre reagál.

A könyv szerkezete megpróbálja visszaadni, hogyan működik egy mentálisan sérült agy. A fejezetek legtöbbször egy oldalasak, de néhány lapnál sosem tartanak tovább. A hangulatuk is csapongó, hol nagyon komoly, ijesztő gondolatokkal, néha tud majdnem vicces is lenni, de a legtöbbször nagyon  megrázó. Számomra legalábbis az volt,  nagyon lassan haladtam és nagyon sokat gondolkoztam az olvasottakon. A könyv elejétől világos, hogy van egy valóság és van egy képzelt világa Cadennek. A képzelt világ egy hajó, kapitánnyal, kormányossal, navigátorral és matrózokkal. Az árbóckosárban koktélokat osztanak és repdes egy beszélő papagáj is a fedélzeten. Az olvasó egy idő után rájön, hogy a hajón történteknek megvan a valóságos jelentése és az is kiderül, kiket képviselnek a szereplők. Minden egyes eseménynek meg van a háttere, ami Caden emlékeire épül. A hajó útjának célja a Mariana árok, a világ legmélyebb pontja. Oda készül alámerülni Caden, holott tudja, hogy ez a valóságban lehetetlen lenne.
Neal félelmetesen valóságossá tette Caden karakterét, és ennek a személyes érintettség az oka. Számos könyvet olvastam mostanában, ahol szerepelt valamilyen mentális betegség, de semmilyen kutatómunka nem ér fel a saját tapasztalattal. Nagyon jó pont, hogy a kórház nem ellenséges területként volt beállítva, kényszergyógykezeléssel és őrült orvosokkal. A szülők a kezdeti sokk után  mindent megtettek a fiúk gyógyulása érekében és nem hagyták, hogy egyedül küzdjön a betegséggel.

Ezt a könyvet olvasnia  kellene  a fiataloknak és a szüleiknek egyaránt. Ha nem ismerik fel a jeleket, amik észrevétlenül kialakulhatnak, és nem fordulnak orvoshoz, nagyon könnyen alakulhat végzetessé ez a betegség, ahogy a szerző egyik barátjánál is.
Nem akarok példálózni semmivel, de azt biztosan mondhatom, hogy az agyműködés zavarait nem lehet kuruzslással gyógyítani, vagy azt gondolni, hogy majd jobban lesz magától a gyerek. A biokémia csodákra képes, és mindent meg kell próbálni a gyógyulás érdekében, mert az igaz, hogy esetleg élete végéig gyógyszert kell szednie a betegnek, de ez még mindig majdnem teljes élet ahhoz képest, hogy leveti magát egy toronyból vagy máshogy végez magával.
Attól tartok, ez a történet nem lesz sikerkönyv, akárhány díjat is nyert és nem fogják egymás kezéből kikapni a gyerekek, mert nehéz olvasmány. Viszont ha eljut olyanokhoz, akiknek íródott, és csak egy életet is megment, akkor már érdemes volt kiadni. Olvassátok, érdemes!

Borító: Eredeti.
 
Kedvenc karakter: Caden

Szárnyalás: "– Caden, csak annyit tudok, hogy valami nem stimmel. Számtalan probléma lehet, és ezek közül az egyik valóban a drog, de az csak egy. Szeretném tőled hallani, mi történik, ha van kedved elmondani.
Mi történik? Hullámvasúton ülök a kocsi hátuljában egy emelkedő tetején, az előttem ülők már megadták magukat a gravitációnak. Hallom, ahogy az első sorban helyet foglalók már sikítanak, és tudom, hogy néhány másodpercen belül én is sikítani fogok. Abban a pillanatban vagyok, amikor hallom, ahogy a futómű hangos csikorgással a helyére kerül, abban a pillanatban, még mielőtt agyam racionális része megnyugtatna, hogy az csak a futómű. Éppen egy szikláról ugrom le, mert tudok repülni… csak éppen nincs hová leszállnom. Soha többé. Hát ez történik."

 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Megrázó, őszinte, mély érzelmekre ható.

Értékelés:


Nyereményjáték

Az óceán mélyén egy igazán különleges regény, ami több díjat is elnyert. Ezek egyike az Amerikai Nemzeti Könyvdíj, ami talán a legnívósabbnak számít. A művet az Illinois állambéli Lincoln Awardra is jelölték, amit az ottani középiskolások szavaznak meg.
A mostani játékunk során olyan könyvek borítóiból találtok részletet, amik elnyerték a Lincoln Awardot, és itthon is megjelentek már. A feladatotok, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a választ.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

07.12. - Kelly & Lupi olvas
07.14. - Always Love a Wild Book
07.17. - Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók