KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. május 5., szombat

Abbi Glines: Álmomban szerettelek

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Abbi Glines legújabb regényét: Álmomban szerettelek címmel. A Magyarországon is méltán népszerű írónő ezúttal egy önálló regénnyel rukkolt elő, melyben egy buli utáni baleset következményeiről mesél, sok érzelemmel, váratlan fordulatokkal fűszerezve. Érdemes követni a három állomást, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a könyvből a játékunk megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2018. május 08. - Dream válogatás
320 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 3,7
Besorolás: YA/NA, romantikus

A ​nap, amikor Vale McKinley és barátja, Crawford átvették az érettségi bizonyítványukat, tragédiába torkollott, amikor egy szörnyű autóbaleset után a fiú kómába került. Az egész nyarat a fősuli tervezgetésével kellett volna tölteniük, majd pedig együtt indulhattak volna el a lehetőségekkel teli, ragyogó jövő felé. Ők ketten – hiszen ezidáig senki más nem számított. Ehelyett Vale minden napját Crawford kórházi ágya mellett tölti, reménykedve, hogy a fiú, akit gyerekkora óta szeret, felébred.
Slate Allen, Vale bátyjának jó barátja, aki nem mellesleg igazi nőcsábász, szintén abban a kórházban tengeti a napjait, haldokló nagybátyjának nyújtva támogatást. Amikor találkozik a lánnyal, Vale nem tagadhatja az azonnal érzett perzselő, tiltott vonzalmat. Próbálja figyelmen kívül hagyni ezt, de nem tud sokáig ellenállni – reményei Crawford iránt azonban még nem hunytak ki, így Slate-tel szép lassan barátság alakul ki közöttük.
Azonban Crawford nem ébred fel… Vale-nek rá kell jönnie, hogy muszáj megpróbálnia folytatni az életét a fiú nélkül, így egyedül vág bele a főiskola nyújtotta új kalandokba, melyek során útjai folyton összefutnak az észvesztően dögös Slate-ével. Barátságuk tagadhatatlanul átalakul, és szenvedélytől lázas kapcsolatuk nemsokára nem várt fordulatot vesz.

Abbi Glines a kedvenc szerzőim közé tartozik, tudom, mire számíthatok, ha kezembe veszem a könyveit, szenvedélyes szerelmi történetet olvashatok, szerethető karakterekkel. Young adult/new adult korosztály a zsánere, nekem leginkább azok a könyvei tetszettek, ami a két korosztályt átfedi, tehát a szereplők végeztek a középiskolával és épp kezdik az egyetemet/fősulit. A frissen megjelent Álmomban szerettelek (eredeti címén: As She Fades) pont beleillik ebbe a korosztályba. Másik dolog ami plusz pont nálam: a kiadó alig egy hónappal a világpremier után máris megjelentette a könyvet magyarul.
Furán alakult a kapcsolatom a történettel, ugyanis ebben az esetben egy korai, a fordítótól éppen kikerült változatot kaptunk meg, amit elolvasva sok-sok ponton éreztem, hogy ezt a könyvet nem egy gyakorlott szerző írta, olyan érzésem volt, mintha ez lenne a szerző első írói próbálkozása.
Szerencsére pár napja megkaptam a nyelvi korrektor és a két szerkesztő által átdolgozott változatot, amit végigolvasva megnyugodtam, már egy élvezhető irományt értékelhetek.
 
Vale és Crawford hat éves koruk óta együtt vannak, osztálytársak, barátok, majd szerelmesek, akikre mindig is egy párként tekintett a környezetük és ők maguk is. Ugyanarra a főiskolára jelentkeztek, és a diploma utáni életüket is közösen tervezik végigélni, egyikük sem kételkedik a másikban. Egy figyelmetlen sofőr azonban összetöri az álmukat, az érettségi bankettről hazafelé balesetet szenvednek és Crawford kómába esik, míg Vale karcolásokkal megússza. A lány ezután minden napját a kórházban tölti, felolvas a fiúnak, vagy csak a folyosón üldögél, minden pillanatban várva a javulást. Szinte csak aludni jár haza, amit a családja kétségbeesetten vesz tudomásul, hiszen közeledik az első szemeszter, a szülei és négy bátyja félnek, hogy értelmetlen a várakozás, és Crawford sem akarná, hogy halasszon a főiskolán miatta. A kórházban nem várt társasága akad Slate személyében, aki Vale két évvel idősebb bátyja, Knox diákszövetségi csapattársa. A srác kedves, törődő, és a kezdeti morcosság után kellemes beszélgetőpartner, akire lehet számítani a nehéz időkben. Slate a nagybátyjához jár be, aki gyakorlatilag haldoklik, nem sok időt jósolnak neki. Vale végül hallgat a szeretteire, és nekivág egyedül a főiskolának, illetve nem is olyan egyedül, hiszen ide jár Knox és Slate is. A főiskolán persze nem csak a tanulásé a főszerep, Vale egyre inkább magára talál, rájön, hogy nem is a saját vágyait akarta eddig megvalósítani, nem önállóan tervezett, és a kapcsolatában sem biztos már. Slate ugyan egy szoknyapecér és nem vágyik hosszú kapcsolatra, mégis kialakul közöttük egy kötelék, ami mindkettejüket meglepi. És akkor váratlan fordulat történik, ami gyökeresen átalakítja a szereplők sorsát!

Ez a dióhéjnyi összefoglaló a történet felét öleli fel, konkrétan két részre van vágva a könyv, és a második rész teljesen más helyzetben folytatódik. Konkrétan le fog esni minden olvasó álla, mert erre nincs felkészülés, váratlanul minden megváltozik. Ez egy merész lépés a szerzőtől, ami mindenképp plusz pontot érdemel, nem mondom, hogy zseniális, de mégis megdöbbentő és a cselekmény szempontjából abszolút ütős. De erről természetesen nem lehet beszélni, ezt olvasni kell!
Abbi ebben a regényben nem a szenvedélyes romantikára tette a hangsúlyt. Sokkal inkább azt éreztem, hogy el akarja vezetni a főszereplőt a saját vágyaihoz, rá akarja  venni, hogy önálló döntéseket hozzon, gondolja át a jövőjét. Eddig mindent névlegesen döntöttek el közösen, valójában Crawford álmaihoz igazodott, neki akart megfelelni. Sok visszaemlékezést olvashatunk kettejükről, amelyben mindig aranyosak voltak együtt, de sosem voltak szenvedélyesek, hiányzott az igazi mély érzelem kettejükből. Több volt ez, mint "legjobb barátok", de inkább  megszokásból voltak együtt, mintsem igaz szerelemből. Tulajdonképpen igazat adok a szerzőnek, léteznek olykor kivételek, és akár lehet gyerekszerelemből sírig tartó kapcsolat, de ez a mai világban már csodaszámba megy. Az igazi élet azt mutatja, kell némi tapasztalat szerzés, a mélységek és magasságok átélése ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk a saját utunkon.
A történetben sok jelenet játszódik a kórházban, és a kóma témája is indokolja, hogy megemlítsem a hihetőséget. Elégedett vagyok, mert nem történik meg az, ami annyi hasonló témánál, hogy a kómába esett szereplő hirtelen magához tér és ott folytatja nagyjából az életét, ahol abbahagyta. Ez egy lassabb folyamat, igaz, hogy minden eset más, de itt egészen helyénvalónak éreztem a mozzanatokat, nem kellett csodát végigasszisztálni. 
Karakterek szempontjából nagyjából elégedett voltam, Vale szépen végigmegy a saját kis fejlődésén, eléggé sztereotip karakter, aki a végére révbe ér. Crawford már cselesebb, kívülről mintagyerek, de megvannak a maga kis stiklijei. Knox nagyon aranyos volt, a testvérek közül ő áll a legközelebb a húgához, védelmező, de nem elnyomóan, jó fej volt végig. Aki valójában szót érdemel, az Slate. A könyv szóhasználata szerint szoknyapecér, én nem lennék ilyen finom és úrias. Tipikusan a minden nap mással és sosem kétszer ugyanazzal típus, aki nem akar kötöttségeket, nem akar csalódni a kapcsolataiban. De amikor odafigyelést, önzetlenséget és szeretetet kap, amire azért mindig is vágyott, akkor valami megmozdul benne, és már nem tud érzelemmentes lenni többé Vale iránt.
Nem egy tucatregénnyel találkoztam tehát, a maga kis fordulataival mindenképpen kiemelkedik a többi Abbi Glines regény közül. Aki tehát amolyan Sea Breeze-es hangulatra vágyik, annak nem ezt a regényt ajánlom. Az Álmomban szerettelek inkább a young adult korosztálynak szól, Abbihoz képest kevesebb szexi jelenettel, viszont egy helyes rosszfiúval, akire emlékezni fogok. A levonásom leginkább a történet vége miatt van, ami kurtán-furcsán fejeződik be, valami nekem még hiányzott,  egy kicsivel kidolgozottabb befejezés, esetleg egy szenvedélyesebb jelenet.  Egy biztos, Abbi Glines rajongóinak polcáról nem hiányozhat ez a történet sem!

Borító:  A hölgy egy dekáddal idősebb, mint a főszereplő.

Kedvenc karakter: Slate 

Szárnyalás:  Végre ebben a regényben több kaja volt, mint pia. 

Mélyrepülés:  A befejezés hirtelenre sikerült.


Érzéki mérce: Abbira jellemző szenvedélyesség alig csillan meg néhányszor. Ettől viszont inkább a young adult korosztálynak ajánlom, 16-os karikával.

Értékelés:

 


Játék:

A szerző méltán híres emlékezetes szerelmespárjairól. Minden állomáson találsz egy fiú és egy lánynevet, a feladatod megfejteni a sorozat címét, amelyben szerepeltek. Mindhárom sorozat magyarul is megjelent, de elfogadjuk az angol sorozatcímeket is.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány:   Ashton - Beau

a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai:

05.05 Kelly és Lupi olvas
05.07 Kristina blogja
05.09 Könyvvilág

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kelly és Lupi!

    Jól látom, hogy ezt a könyvet megfilmesítették? Ha igen, milyen címen lehet megtalálni a filmet?

    Köszönöm!
    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, én nem találtam filmes hírt róla, de el tudnám képzelni, jó filmalap a történet.

      Törlés

Rendszeres olvasók